Chcem sa s Vami podeliť o jeden bádateľský zážitok. Predvčerom som chcel nazrieť do matriky z r. 1895-1906, čo už neboli cirkevné, ale obecné matriky.
Podľa zásady, ktorú poznáme, že tieto sú odovzdávané do pobočiek štátnych archívov, kontaktoval som podľa územnej pôsobnosti príslušnú pobočku štátneho archívu. Odpoveď znela, že síce podľa príslušnosti majú všetky obce okresu, ale práve táto jedna je v susednom okrese. Nuž teda - hybaj do susedného okresu (podotýkam, že zatiaľ sme, našťastie, stále v rovine telefonických hovorov).
V pobočke štátneho archívu susedného okresu mi vysvetlili, že nie je možné, aby to bolo u nich, lebo to patrí príslušnej pobočke podľa okresu. Zopakoval som im, čo mi povedali vo vedľajšom okrese. Odpoveď znela, že asi to bude na terajšom matričnom úrade príslušného okresného mesta.
Hybaj ho na matriku príslušného okresného mesta - nič také tam pochopiteľne nemali.
Vrátil som sa teda na začiatok, a to do príslušnej pobočky štátneho archívu podľa územnej pôsobnosti a vysvetlil im, čo všetko a s akým výsledkom som absolvoval. Pani zostala takmer bezradná, ale nakoniec mi dala k telefónu pána riaditeľa pobočky. To bola super voľba! Ten ma perfektne navigoval, spomenúc si kam všade dotyčná obec patrila, na matričný úrad so sídlom v pôsobnosti susednej pobočky štátneho archívu (mimochodom krajské mesto).
Zavolal som na matriku mesta, na ktoré ma odkázal p. riaditeľ. Po dlhšom hľadaní mi oznámili, že áno, matriku s údajmi mnou hľadanej obce z obdobia 1895-1906 majú. Sláva! Dohodol som sa, že ešte v ten deň popoludní prídem.
Jeden by si myslel, že tuto to končí - človek príde, nazrie, odfotí si, prinajhoršom opíše a je vybavené. Kdeže! Na príslušnom mestskom úrade, na jeho matrike, mi matriku vyhľadali, ale už zo začiatku mi bolo divné, že pani mi ju ani náhodou nechcela dať do rúk, ale ešte som stále naivne myslel, že k tomu dôjde. Keď našla mnou požadovaný dátum a osobu (išlo o narodenie z r. 1898 - potreboval som poznať jej rodičov), vyhŕkla z nej veta, pri ktorej mi prišlo zle: "A Vy ste kto tej panej?" S úžasom som na ňu vyvalil oči... "Nikto, len robím rodokmeň pre jednu pani." Myslel som si, že sa mi sníva... "No ale to my Vám nemôžeme dať. Nech si pani napíše žiadosť." To už ma prechádzali mrákoty!
Nebudem Vás zdržovať priebehom celej komunikácie, uvediem už len záver. Zavolali na mňa dokonca pani vedúcu, ktorá mi vysvetlila to, čo mi už bolo povedané. Na môj argument, že tá pani je už určite mŕtva a jej rodičia aspoň dvakrát, mi bolo povedané, že lehota 100 rokov sa vzťahuje na archívy a nie na nich. Pokiaľ je matrika u nich, môžu do nej nazrieť len osoby v zmysle zákona. Nakoniec vysvitlo, že k matrike je priložený index z r. 1896-1920! Tu bol pes zakopaný! Aj keď netuším, načo je k matrike z r. 1895-1906 index až po r. 1920, ale dobre...
Nakoniec som sa dočkal zhovievavého výsledku - prečítajú mi mená rodičov. Hossana! Aspoň niečo. Usilovne som si písal. Keď došlo na meno matky, musel som sa pousmiať - pani mi nadiktovala jej priezvisko po vydaji, krstné meno a za tým dodala "Adamné". Vravím jej: "Pani, to nie je priezvisko, to je v maďarčine, že bola Adamova (jej manžel bol Adam). Musí tam byť niekde rodné priezvisko, hľadajte výraz "születét". Ani reči s ňou nebolo...mám si to napísať hoci aj po maďarsky, je to tam tak, ako ona prečítala a bodka!
A tak som odišiel bez toho, aby som videl zápis, s načmáranými menami na papieriku, ktorý mi vydal stroj na prideľovanie poradového čísla na vybavenie na matrike...
Na záver teda jedno veľké ponaučenie - nie vždy musí byť matrika z rokov 1895-1906 v pobočke štátneho archívu, ale môže byť stále na matričnom úrade, a to len preto, že obsahuje index aj z rokov mimo tejto matriky, čo nespĺňa 100 ročnú lehotu. A v tom prípade môžete mať smolu!
Ako sa (ne-)dostať k matrike z r. 1895-1906
- patricius95
- Administrátor
- Dátum registrácie: 17 Okt 2012, 23:08
- Predkovia z oblasti: Ličartovce → Zakarovský, Ruské Pekľany → Koscik, Havranec → Leľo, Nitr. Streda → Trenčiansky
Podľa mojej skúsenosti sú matriky z r. 1895-1906 z krajských miest na tamojších matrikách - do archívu ich neodovzdávali - konkrétne je to takto v PO, KE a NR, o ostatných neviem.
K tým indexom - v PO tieto indexy majú v okresnom archíve a nie je žiaden problém prezerať záznamy z celého indexu (t.j. aj po r. 1913)
K tým indexom - v PO tieto indexy majú v okresnom archíve a nie je žiaden problém prezerať záznamy z celého indexu (t.j. aj po r. 1913)
S pozdravom
Patrik Zakarovský
Patrik Zakarovský
- duros
- Administrátor
- Dátum registrácie: 11 Sep 2012, 14:52
- Predkovia z oblasti: Snopek, Varényi - farnosti Malá Hradná, Dubodiel, Bánovce nad Bebravou, Trenčín, Trenčianska Turná, Dubnica, Jacovce
- Kontaktovať používateľa:
V tomto prípade išlo o matriku matričného obvodu istej obce, nie krajského mesta, ale uložená bola na matrike mestského úradu krajského mesta.patricius95 napísal:Podľa mojej skúsenosti sú matriky z r. 1895-1906 z krajských miest na tamojších matrikách - do archívu ich neodovzdávali - konkrétne je to takto v PO, KE a NR, o ostatných neviem.
Ako vidieť, záleží od prístupu úradníkov...patricius95 napísal:K tým indexom - v PO tieto indexy majú v okresnom archíve a nie je žiaden problém prezerať záznamy z celého indexu (t.j. aj po r. 1913)

Zial je to tak ako to Duros popisal
Aj ja mam takuto skusenost, hoci nie az taku komplikovanu
Mnou hladany prastary otec sa narodil v r. 1906. Ked som sa dopatral k miestu jeho rodiska, najprv som sa mailom opytal pani matrikarky ci by bolo mozne ho vyhladat. Odpoved bola, ze ano, ale musim doniest rodne listy (teda svoj, mamin a starej mamy) a vsetko jej pekne predlozit, ci to co hladam sa ma vobec tyka. Tak si knihu vyhladala, horko tazko precitala, a rodna obec visla na nejake slovo na B ci V v KN zupe. No islo ma porazit
tak som sa pekne opytal, ci by som sa nemohol pozriet, pripadne odfotit si to. To co som sa akoze opytal? Nazriet len za poplatok a o foteni ani pocut nechcela
Musel som byt spokojny s tym co som mal. A myslim, ze tu ani index nebol, a pravdepodobne aj 100 rocna lehota vyprsala na cely zvazok, ale co uz.
Na inom mieste zas bola tak ochotna pani, ze mi dala normalne aj matriku do ruky, aj ked bola mladsia 100 rokov, a isla si vybavit nieco, takze som mohol s nou hocico aj urobit. Ochotne mi pomohla vyhladat vsetky podobne mena a ani poplatok si nepytala. To je pristup na urovni aky by mal byt vsade. A nie kukat na ludi, ked poviete, ze naco vam to je.
Len som sa chcel tiez podelit s mojou skusenostou, a pravdepodobne ju prezili ci este len preziju aj ini z nas
Pekny den kazdemu

Aj ja mam takuto skusenost, hoci nie az taku komplikovanu
Mnou hladany prastary otec sa narodil v r. 1906. Ked som sa dopatral k miestu jeho rodiska, najprv som sa mailom opytal pani matrikarky ci by bolo mozne ho vyhladat. Odpoved bola, ze ano, ale musim doniest rodne listy (teda svoj, mamin a starej mamy) a vsetko jej pekne predlozit, ci to co hladam sa ma vobec tyka. Tak si knihu vyhladala, horko tazko precitala, a rodna obec visla na nejake slovo na B ci V v KN zupe. No islo ma porazit

Na inom mieste zas bola tak ochotna pani, ze mi dala normalne aj matriku do ruky, aj ked bola mladsia 100 rokov, a isla si vybavit nieco, takze som mohol s nou hocico aj urobit. Ochotne mi pomohla vyhladat vsetky podobne mena a ani poplatok si nepytala. To je pristup na urovni aky by mal byt vsade. A nie kukat na ludi, ked poviete, ze naco vam to je.
Len som sa chcel tiez podelit s mojou skusenostou, a pravdepodobne ju prezili ci este len preziju aj ini z nas

Pekny den kazdemu
Myslím si źe som si ešte nešiahol na hranicu maximálnej ochoty či neochoty matrikára. A verím že táto téma bude živá dovtedy, dokiaľ budú tieto úrady-teda asi večná.
Snaźím sa z pamäti pospomínať na kontakty s matrikárkami na okresných ćo obecných úradoch-tu sú niektoré spred niekoľkých rokov. Konkrétne: matriky z obdobia 1895-cca 1910; omlúvam se źe alibisticky neuvediem miesto konania.
Na príslušnej obecnej matrike som s pani matrikarkou vydel prvý krát, nebol som ohlásený. Porozprávala mi nielen ćo-to o histórii obce ale aj trośku aj o niektorých osobách prípadne menovcoch známych z mojej rodiny- všetko historky z dávnejších čias. Pochopila predpokladám, že nie som vydryduch(pravopis neriešim) ani realitný maklér a na požiadanie mi dala do rúk matriku na vypís údajov v matrike, tie ktoré ma zaujímali.
Na inej obecnej matrike som priznávam išiel akože „po známosti“ s ústnym potvrdením že sa zaujímam o spísanie rodokmeńa. Pani matrikárka matriku z ruky nepustila; nemožem sa však celkom ani sťaźovať- nadiktovala mi texty z matriky o ktoré som mal záujem.
Na inej obecnej matrike mi pani matrikárka sĺubila pomoc źe sa „na to pozrie“ keď bude viac času. Teda nechal som na papieri mená a priezviská osôb o ktoré som sa zaujímal a buď presný dátum narodenia alebo nechal som aj odhad dátumu narodenia s odhadom cca plusmíus 10 rokov. Výsledok: pani matrikárka podĺa údajov naśla zápisy, vypísala meno priezvisko rodićov. Na ďaľší text (latinský, hlavne maďarský) v matrike si vraj netrúfla. Našla aj zápis na osobu kde som odhadol rok narodenia.
Iný prípad:-nedávam ho samozrejme ako návod. Matrika v okresnom meste. Zaujímali ma podrobnosti o svadbe z roku 1914. Ak si dobre spomínam, moja znalosť o problematike bola taká, že keď žiadam výpis z matriky, musím byť do určitej úrovne príbuzným hľadanej osoby. Nebol som. Ale napriek tomu ma výpis zo svadobnej matriky zaujímal. Príznavam že som si príbuzenský vzťah aj vymyslel (hovorím o výpise na osobu , ktorá sa narodila pred vyše sto rokmi). Dal som na papier časť pravdy(príbuzenstva) časť som si vymslel. Tento papier som predložil- nikto nejaký príbuzenský vzťah na mieste už nerieśil, postačilo prehlásenie. Pani matrikárka najskôr bola ochotná mi knihu- matriku aj dať nahladnuť na otvorenej potrebnej stránke. Po konzultáciach s prítomnou kolegyňou to však nakoniec zmenila a vyhotovili mi výpis, ktorý mi po zaplatení poplatku odovzdali. A ešte sa ma opýtala či neovládam maďarčinu,že by s jedným zápisom by potrebovala pomôcť lebo maďarčinu neovláda...Samozrejme bez požiadavky dokladu o príbuzenskom vzťahu.
Nuž iný kraj- iný mrav. Legislatíva nepusti?
Snaźím sa z pamäti pospomínať na kontakty s matrikárkami na okresných ćo obecných úradoch-tu sú niektoré spred niekoľkých rokov. Konkrétne: matriky z obdobia 1895-cca 1910; omlúvam se źe alibisticky neuvediem miesto konania.
Na príslušnej obecnej matrike som s pani matrikarkou vydel prvý krát, nebol som ohlásený. Porozprávala mi nielen ćo-to o histórii obce ale aj trośku aj o niektorých osobách prípadne menovcoch známych z mojej rodiny- všetko historky z dávnejších čias. Pochopila predpokladám, že nie som vydryduch(pravopis neriešim) ani realitný maklér a na požiadanie mi dala do rúk matriku na vypís údajov v matrike, tie ktoré ma zaujímali.
Na inej obecnej matrike som priznávam išiel akože „po známosti“ s ústnym potvrdením že sa zaujímam o spísanie rodokmeńa. Pani matrikárka matriku z ruky nepustila; nemožem sa však celkom ani sťaźovať- nadiktovala mi texty z matriky o ktoré som mal záujem.
Na inej obecnej matrike mi pani matrikárka sĺubila pomoc źe sa „na to pozrie“ keď bude viac času. Teda nechal som na papieri mená a priezviská osôb o ktoré som sa zaujímal a buď presný dátum narodenia alebo nechal som aj odhad dátumu narodenia s odhadom cca plusmíus 10 rokov. Výsledok: pani matrikárka podĺa údajov naśla zápisy, vypísala meno priezvisko rodićov. Na ďaľší text (latinský, hlavne maďarský) v matrike si vraj netrúfla. Našla aj zápis na osobu kde som odhadol rok narodenia.
Iný prípad:-nedávam ho samozrejme ako návod. Matrika v okresnom meste. Zaujímali ma podrobnosti o svadbe z roku 1914. Ak si dobre spomínam, moja znalosť o problematike bola taká, že keď žiadam výpis z matriky, musím byť do určitej úrovne príbuzným hľadanej osoby. Nebol som. Ale napriek tomu ma výpis zo svadobnej matriky zaujímal. Príznavam že som si príbuzenský vzťah aj vymyslel (hovorím o výpise na osobu , ktorá sa narodila pred vyše sto rokmi). Dal som na papier časť pravdy(príbuzenstva) časť som si vymslel. Tento papier som predložil- nikto nejaký príbuzenský vzťah na mieste už nerieśil, postačilo prehlásenie. Pani matrikárka najskôr bola ochotná mi knihu- matriku aj dať nahladnuť na otvorenej potrebnej stránke. Po konzultáciach s prítomnou kolegyňou to však nakoniec zmenila a vyhotovili mi výpis, ktorý mi po zaplatení poplatku odovzdali. A ešte sa ma opýtala či neovládam maďarčinu,že by s jedným zápisom by potrebovala pomôcť lebo maďarčinu neovláda...Samozrejme bez požiadavky dokladu o príbuzenskom vzťahu.
Nuž iný kraj- iný mrav. Legislatíva nepusti?
-
- Veterán
- Dátum registrácie: 17 Okt 2012, 23:30
- Predkovia z oblasti: Trebaczky, Sztankovics obce v okolí Piešťan
Snáď niekomu pomôže:
k Vami položeným otázkam Vám Úrad na ochranu osobných údajov Slovenskej republiky uvádza nasledovné:
Ochranu osobných údajov vo všeobecnosti upravuje zákon č. 428/2002 Z. z. o ochrane osobných údajov v znení neskorších právnych predpisov (ďalej len „zákon č. 428/2002 Z. z.“). Osobitným zákonom, upravujúcim problematiku matrík je zákon č. 154/1994 Z. z. o matrikách v znení neskorších právnych predpisov (ďalej len „ZM“).
1. Podľa § 3 ods. 1 ZM je matrika verejnou listinou a právo nahliadať do nej, nazerať a robiť si výpisy je podmienené splnením aspoň jedného v § 18 ods. 1 ZM uvedeného účelu; sprístupnenie údajov z matriky nie je podmienené žiadnou „prechodnou“ lehotou, po ktorú by tieto nemali byť na požiadanie sprístupnené, za splnenia v ZM uvedených dôvodov.
2. Nazeranie do matriky a výpisy z matriky na účely genealogického výskumu rodiny upravuje § 18 ods. 1 písm. a) ZM; § 18 ods. 2 ZM upravuje, kto sa na účely ZM považuje za člena rodiny.
Vyššie uvedená informácia nie je právne záväzná, zohľadňuje iba poskytnuté fakty vyplývajúce z uvedených okolností skutkového a právneho stavu. Závery tejto poskytnutej informácie majú iba odporúčací charakter a nemôžu byť preto zovšeobecňované pre iné, zdanlivo podobné prípady.
k Vami položeným otázkam Vám Úrad na ochranu osobných údajov Slovenskej republiky uvádza nasledovné:
Ochranu osobných údajov vo všeobecnosti upravuje zákon č. 428/2002 Z. z. o ochrane osobných údajov v znení neskorších právnych predpisov (ďalej len „zákon č. 428/2002 Z. z.“). Osobitným zákonom, upravujúcim problematiku matrík je zákon č. 154/1994 Z. z. o matrikách v znení neskorších právnych predpisov (ďalej len „ZM“).
1. Podľa § 3 ods. 1 ZM je matrika verejnou listinou a právo nahliadať do nej, nazerať a robiť si výpisy je podmienené splnením aspoň jedného v § 18 ods. 1 ZM uvedeného účelu; sprístupnenie údajov z matriky nie je podmienené žiadnou „prechodnou“ lehotou, po ktorú by tieto nemali byť na požiadanie sprístupnené, za splnenia v ZM uvedených dôvodov.
2. Nazeranie do matriky a výpisy z matriky na účely genealogického výskumu rodiny upravuje § 18 ods. 1 písm. a) ZM; § 18 ods. 2 ZM upravuje, kto sa na účely ZM považuje za člena rodiny.
Vyššie uvedená informácia nie je právne záväzná, zohľadňuje iba poskytnuté fakty vyplývajúce z uvedených okolností skutkového a právneho stavu. Závery tejto poskytnutej informácie majú iba odporúčací charakter a nemôžu byť preto zovšeobecňované pre iné, zdanlivo podobné prípady.