Kaluta

Máte základné údaje o hľadanom predkovi, neviete však ako ďalej? Opýtajte sa:)
Pravidlá fóra
Pravidlá fóra "Hľadám predka"
Skôr, než položíte otázku v tomto fóre, odporúčame Vám prečítať si tieto pravidlá a snažiť sa ich dodržiavať vo vlastnom záujme, aby Vám skúsenejší kolegovia mohli čo najskôr a čo najpresnejšie odpovedať:
1) Do predmetu témy napíšte konkrétne priezvisko, po ktorom pátrate, prípadne aj oblasť. Ak napíšete "Hľadám predkov", bude názov témy zmenený, pretože predkov tu hľadajú všetci, navyše ide o duplicitu s názvom subfóra.
2) Snažte sa uviesť všetky fakty, ktoré k danému predkovi viete, či už je to narodenie, úmrtie, sobáš, vierovyznanie, lokality, v ktorých žil, alebo čokoľvek iné. Akýkoľvek fakt je lepší, ako nič a môže viesť k rýchlejšej identifikácii.
3) Ak ide o osobu, ktorá už nežije, pridajte link na dokument, týkajúci sa osoby, alebo priložte sken dokumentu, aby sa predišlo omylom pri Vašom čítaní záznamu. Nebuďte ješitní, že Vám sa to stať nemôže. Stáva sa to každému, najmä v začiatkoch. Od toho sme tu, aby sme Vám pomohli, nikoho vopred nezatracujeme.
4) Uvedomte si, prosím, že pátranie po predkoch narodených po roku 1906, je výlučne vo Vašej kompetencii, pretože matriky po roku 1906 sú tzv. "živé matriky", ktoré sú stále uložené na matričnom úrade a údaje z nich sa poskytujú len priamym príbuzným. Preto musíte kontaktovať príslušnú matriku, kde budete musieť preukázať priamy príbuzenský vzťah a za poskytnutie každého záznamu môžu od Vás žiadať správny poplatok 5 Eur. Viac o tom, kde hľadať slovenské matriky: https://www.geni.sk/kde-hladat-slovenske-matriky/

Ďakujeme za pochopenie a želáme veľa úspechov v pátraní po predkoch.
varhin23
Dátum registrácie: 22 Sep 2019, 21:08
Predkovia z oblasti: Pezinok

Dobrý večer

Môj slovenský jazyk nie je rodný, ospravedlňujem sa za chyby! Rozumiem vášmu jazyku, ale nemôžem hovoriť a písať, môj priateľ Google translator :)

Hľadám svoje korene. Zriedkavé priezvisko na svete nie je viac ako 5 000 ľudí. Čo mi umožňuje nájsť nejaké informácie. V súčasnosti veľa Kalyutov žije v Bielorusku, na Ukrajine, v Poľsku, Rusku, Kanade a Spojených štátoch. Toto sú všetci ľudia našich pradedičov, ktorí migrovali, odišli a boli poslaní na Sibír.
Rodinné hniezdo Kalyut (1750 - 1939) bolo oblasť Grodno v Bielorusku. V tejto dobe existuje veľa archívnych záznamov o priezvisku Kaluta.

V knihe z roku 1744 sa spomína aj obec Kaluta (oblasť Bieloruska, oblasť Vitebsk). Dnes je na prázdnom mieste, počas 2. svetovej vojny nacisti vypálili dedinu a zabili obyvateľov, to isté sa stalo v regióne Grodno.

Do roku 1750 je k dispozícii veľmi málo informácií. Urobil som však mapu z otvorených zdrojov, kde sa spomína Kalots až do roku 1750 (približne). Bol som prekvapený, pretože Našli sme priezvisko v Maďarsku a na Slovensku.
https://yandex.com/maps/?ll=25.667953%2 ... 44a7&z=5.8 (1898r. Teodor Kaluta môj pradedko), Деревня - Derevnia - dediny.

Mám záujem o priezvisko Kaluta. Na Slovensku sa to pripomína niekoľkokrát v roku 1700. Zaujímalo by ma, že je to miestne meno? Alebo prídete do svojej krajiny? Môžete pomôcť s dekódovaním dokumentu?
https://www.familysearch.org/ark:/61903/1:1:V1NX-W22
Pezinok, Pezinok, Slovakia
Používateľov profilový obrázok
duros
Administrátor
Administrátor
Dátum registrácie: 11 Sep 2012, 14:52
Predkovia z oblasti: Snopek, Varényi - farnosti Malá Hradná, Dubodiel, Bánovce nad Bebravou, Trenčín, Trenčianska Turná, Dubnica, Jacovce
Kontaktovať používateľa:

varhin23 napísal: 22 Sep 2019, 21:24 ....
Mám záujem o priezvisko Kaluta. Na Slovensku sa to pripomína niekoľkokrát v roku 1700. Zaujímalo by ma, že je to miestne meno? Alebo prídete do svojej krajiny?
Jediný výskyt, ktorý pozorujem, je v 18. storočí Kalut vo farnosti Mníšek nad Hnilcom. Všetko ostatné sú zle prepísané priezviská (tak ako nižšie, v Pezinku).
varhin23 napísal: 22 Sep 2019, 21:24 Môžete pomôcť s dekódovaním dokumentu?
https://www.familysearch.org/ark:/61903/1:1:V1NX-W22
Pezinok, Pezinok, Slovakia
Nejde o tvar Kaluta, ani Kalut, ale ide o priezvisko Kaluža. Teda napísané je "Kaluša", ale vo význame Kaluža. Kaluža je odvodené od slova kaluž (angl. lobolly).
varhin23
Dátum registrácie: 22 Sep 2019, 21:08
Predkovia z oblasti: Pezinok

Ďakujem za pomoc!
Trochu, ale tiež dôležité! Na poľskej strane Kalyuty sa okolo 18. storočia spomínajú 3 - 4 rodiny pri Krakove, Lubline a Ľvove.
Napísať odpoveď