Dobry den,
skusam zistit odkial asi pochadza kmen Vlacsiky.
Najdalej co sa mi zatial podarilo nieco najst je zapis z 1831 v Sobranciach - https://familysearch.org/pal:/MM9.3.1/T ... cc=1554443 - treti zapis zhora.
Uplne vsetky zapisy co som doteraz nasiel pochadzaju zo Sobraniec a vsetky patria pod grecko-katolicku cirkev.
Tiez som si vsimol, ze kedze sa to zapisovalo foneticky tak niekde je to zapisane Vlacsiki, niekde Vlacsiky alebo dokonca Vlacsikÿ.
V tom poslednom pripade si dokonca myslim ci nemohlo ist aj o Vlacsikij?
Nasiel som to zapisane aj ako Vlácsáki https://familysearch.org/pal:/MM9.3.1/T ... cc=1554443 - celkom posledny, takmer necitatelny zapis. Tu som si vsak zatial nie isty ci sa jedna o pribuznost.
Ta koncovka "iki" by mohla poukazovat na Grecky povod ale neviem ci Greci maju "cs" co by malo byt "č".
Taktiez ak ta konckovka skutocne bola "ij" to bude skor z Rustiny (Rusinskeho?) povodu. Koniec-koncov ide o Sobrance.
Niesom v tom dostatocne zbehly tak neviem posudit ci moze byt moja dalsia uvaha spravna, ale zda sa mi ze pri zapise z 1831 je krstne meno svedkyne Ilya. Takze si myslim, ze okruh ich priatelov mozno zahrnoval bud Ukrajincov alebo Rusinov - cize moznoze tomuto jazyku rozumeli. To samozrejme este nic neznamena.
Moze niekto poradit ako patrat dalej?
Dakujem.
Priezvisko Vlacsiky
Pravidlá fóra
Pravidlá fóra "Hľadám predka"
Skôr, než položíte otázku v tomto fóre, odporúčame Vám prečítať si tieto pravidlá a snažiť sa ich dodržiavať vo vlastnom záujme, aby Vám skúsenejší kolegovia mohli čo najskôr a čo najpresnejšie odpovedať:
1) Do predmetu témy napíšte konkrétne priezvisko, po ktorom pátrate, prípadne aj oblasť. Ak napíšete "Hľadám predkov", bude názov témy zmenený, pretože predkov tu hľadajú všetci, navyše ide o duplicitu s názvom subfóra.
2) Snažte sa uviesť všetky fakty, ktoré k danému predkovi viete, či už je to narodenie, úmrtie, sobáš, vierovyznanie, lokality, v ktorých žil, alebo čokoľvek iné. Akýkoľvek fakt je lepší, ako nič a môže viesť k rýchlejšej identifikácii.
3) Ak ide o osobu, ktorá už nežije, pridajte link na dokument, týkajúci sa osoby, alebo priložte sken dokumentu, aby sa predišlo omylom pri Vašom čítaní záznamu. Nebuďte ješitní, že Vám sa to stať nemôže. Stáva sa to každému, najmä v začiatkoch. Od toho sme tu, aby sme Vám pomohli, nikoho vopred nezatracujeme.
4) Uvedomte si, prosím, že pátranie po predkoch narodených po roku 1906, je výlučne vo Vašej kompetencii, pretože matriky po roku 1906 sú tzv. "živé matriky", ktoré sú stále uložené na matričnom úrade a údaje z nich sa poskytujú len priamym príbuzným. Preto musíte kontaktovať príslušnú matriku, kde budete musieť preukázať priamy príbuzenský vzťah a za poskytnutie každého záznamu môžu od Vás žiadať správny poplatok 5 Eur. Viac o tom, kde hľadať slovenské matriky: https://www.geni.sk/kde-hladat-slovenske-matriky/
Ďakujeme za pochopenie a želáme veľa úspechov v pátraní po predkoch.
Pravidlá fóra "Hľadám predka"
Skôr, než položíte otázku v tomto fóre, odporúčame Vám prečítať si tieto pravidlá a snažiť sa ich dodržiavať vo vlastnom záujme, aby Vám skúsenejší kolegovia mohli čo najskôr a čo najpresnejšie odpovedať:
1) Do predmetu témy napíšte konkrétne priezvisko, po ktorom pátrate, prípadne aj oblasť. Ak napíšete "Hľadám predkov", bude názov témy zmenený, pretože predkov tu hľadajú všetci, navyše ide o duplicitu s názvom subfóra.
2) Snažte sa uviesť všetky fakty, ktoré k danému predkovi viete, či už je to narodenie, úmrtie, sobáš, vierovyznanie, lokality, v ktorých žil, alebo čokoľvek iné. Akýkoľvek fakt je lepší, ako nič a môže viesť k rýchlejšej identifikácii.
3) Ak ide o osobu, ktorá už nežije, pridajte link na dokument, týkajúci sa osoby, alebo priložte sken dokumentu, aby sa predišlo omylom pri Vašom čítaní záznamu. Nebuďte ješitní, že Vám sa to stať nemôže. Stáva sa to každému, najmä v začiatkoch. Od toho sme tu, aby sme Vám pomohli, nikoho vopred nezatracujeme.
4) Uvedomte si, prosím, že pátranie po predkoch narodených po roku 1906, je výlučne vo Vašej kompetencii, pretože matriky po roku 1906 sú tzv. "živé matriky", ktoré sú stále uložené na matričnom úrade a údaje z nich sa poskytujú len priamym príbuzným. Preto musíte kontaktovať príslušnú matriku, kde budete musieť preukázať priamy príbuzenský vzťah a za poskytnutie každého záznamu môžu od Vás žiadať správny poplatok 5 Eur. Viac o tom, kde hľadať slovenské matriky: https://www.geni.sk/kde-hladat-slovenske-matriky/
Ďakujeme za pochopenie a želáme veľa úspechov v pátraní po predkoch.
- duros
- Administrátor
- Dátum registrácie: 11 Sep 2012, 14:52
- Predkovia z oblasti: Snopek, Varényi - farnosti Malá Hradná, Dubodiel, Bánovce nad Bebravou, Trenčín, Trenčianska Turná, Dubnica, Jacovce
- Kontaktovať používateľa:
Tie rozne formy zapisov su uplne v poriadku. Ziadna gramatika na priezviska neexistovala, zapisovali sa tak, ako zapisovatel (vacsinou farar) pocul, alebo chcel zapisat.maran napísal:....
Tiez som si vsimol, ze kedze sa to zapisovalo foneticky tak niekde je to zapisane Vlacsiki, niekde Vlacsiky alebo dokonca Vlacsikÿ.
V tom poslednom pripade si dokonca myslim ci nemohlo ist aj o Vlacsikij?
Nasiel som to zapisane aj ako Vlácsáki https://familysearch.org/pal:/MM9.3.1/T ... cc=1554443 - celkom posledny, takmer necitatelny zapis. Tu som si vsak zatial nie isty ci sa jedna o pribuznost.
Ten horsie citatelny zapis by som nepovazoval za Vlacsáki, ale Vlacsiky... dlhe samohlasky sa pisali velmi zriedky, skoro vobec a hento je jednoznacne bodka nad "i", ktore je dost nasiroko napisane.
Co Vas vedie k uvahe, ze koncovka "iki" poukazuje na grecky povod??? "Cs" sa cita v madarcine ako "č" a je uplne bezne, nema to s grectinou nic spolocne.maran napísal:."Ta koncovka "iki" by mohla poukazovat na Grecky povod ale neviem ci Greci maju "cs" co by malo byt "č".
Taktiez ak ta konckovka skutocne bola "ij" to bude skor z Rustiny (Rusinskeho?) povodu. Koniec-koncov ide o Sobrance.
Ilya je Ilona, teda Elena, Helena. Ze boli Rusinci, je mozne. Treba hladat dalej v matrikach.maran napísal:.Niesom v tom dostatocne zbehly tak neviem posudit ci moze byt moja dalsia uvaha spravna, ale zda sa mi ze pri zapise z 1831 je krstne meno svedkyne Ilya. Takze si myslim, ze okruh ich priatelov mozno zahrnoval bud Ukrajincov alebo Rusinov - cize moznoze tomuto jazyku rozumeli. To samozrejme este nic neznamena.
Moze niekto poradit ako patrat dalej?
Dakujem.
Apropos - svoj prispevok ste zaradili k subforu "Povod priezviska", ale zjavne hladate predkov. Ak teda nejdeme hladat povod priezviska, navrhujem presunut toto vlakno inam.
Dakujem za odpoved.
K tomu Vlácsáki. Zda sa tam byt aj dlzen na prvom "a", alebo sa mylim?
Navyse sa jedna o cirkev rimsko-katolicku. Preto som myslel, ze to asi nebude sucastou tejto rodiny.
Myslel som na grecky povod mena pretoze tie sa niekedy koncia na "ikis", "adis" a podobne.
Ale uznavam, ze som asi prestrelil. To greko-katolicke nabozenstvo ma asi k tomu naviedlo.
Takze koncovka "ij" v tomto zapise https://familysearch.org/pal:/MM9.3.1/T ... cc=1554443 to asi tiez teda nebude? Bude to jednoznacne "ÿ" - teda dvojbodka na Y?
Hej, zaradil som prispevok k subforu "Povod priezviska". Ide totiz o to, ze zatial som na FamilySearch nenasiel zapisy omnoho starsie ako 1831.
Preto som si myslel ze je treba pozriet na povod priezviska a potom dalej patrat v matrikach. Otazka je, v ktorych.
Ak sa to do tohto fora nehodi, skusim to presunut.
K tomu Vlácsáki. Zda sa tam byt aj dlzen na prvom "a", alebo sa mylim?
Navyse sa jedna o cirkev rimsko-katolicku. Preto som myslel, ze to asi nebude sucastou tejto rodiny.
Myslel som na grecky povod mena pretoze tie sa niekedy koncia na "ikis", "adis" a podobne.
Ale uznavam, ze som asi prestrelil. To greko-katolicke nabozenstvo ma asi k tomu naviedlo.
Takze koncovka "ij" v tomto zapise https://familysearch.org/pal:/MM9.3.1/T ... cc=1554443 to asi tiez teda nebude? Bude to jednoznacne "ÿ" - teda dvojbodka na Y?
Hej, zaradil som prispevok k subforu "Povod priezviska". Ide totiz o to, ze zatial som na FamilySearch nenasiel zapisy omnoho starsie ako 1831.
Preto som si myslel ze je treba pozriet na povod priezviska a potom dalej patrat v matrikach. Otazka je, v ktorych.
Ak sa to do tohto fora nehodi, skusim to presunut.
- duros
- Administrátor
- Dátum registrácie: 11 Sep 2012, 14:52
- Predkovia z oblasti: Snopek, Varényi - farnosti Malá Hradná, Dubodiel, Bánovce nad Bebravou, Trenčín, Trenčianska Turná, Dubnica, Jacovce
- Kontaktovať používateľa:
Hladali ste iba podla indexov, alebo ste listovali matriky? Skusili ste hladat aj v matrikach inych vierovyznani, kam obe obce patrili? V nich sa da posunut este kusok dalej (Nizna Rybnica a Tibava nie su zachovane starsie).
Stahujem ich cez FamilySearchViewer a potom idem stranku po stranke.
Mohol som aj nieco prehliadnut, niekedy to nieje lahke precitat zapisy.
Ale ako pisete, velmi daleko sa v nich asi nedostanem.
Sobrance sa spominaju ako kupelne mesto uz velmi davno a predsa... matriky asi niesu.
Aspon nie pristupne na FamilySearch.
Mohol som aj nieco prehliadnut, niekedy to nieje lahke precitat zapisy.
Ale ako pisete, velmi daleko sa v nich asi nedostanem.
Sobrance sa spominaju ako kupelne mesto uz velmi davno a predsa... matriky asi niesu.
Aspon nie pristupne na FamilySearch.