Kontakty s príbuznými potomkami

Akékoľvek iné otázky, v ktorých potrebujete poradiť (nie priezviská, matriky, archívy, čítanie materiálov a pod. - na to sú zvlášť subfóra!).
david
Veterán
Veterán
Príspevky: 309
Dátum registrácie: 04 Sep 2013, 02:56

Pri výskume rozrodu som sa dostal od tej historickej časti k súčasnosti. Na to budem musieť kontaktovať žijúcich potomkov nášho spoločného predka. Rovnako je šanca, že môžu mať nejaké dokumenty, alebo historické údaje o predkoch. V dnešnej dobe sa stále pripomína opatrnosť, rôzni podvodníci a celkové povedomie o genealógií je malé. Preto mám trochu obavy, len tak niekomu zavolať a povedať mu, že som pravnuk toho a toho bratranca jeho pra... Riešili ste už tento problém ? Ako riešite nadviazanie nejakého kontaktu ? Napadli ma : osobná návšteva, telefón, dopis, sprostredkovanie kontaktu cez mladšiu generáciu( email, sociálne siete) A aké máte skúsenosti s reakciami ľudí ?
Používateľov profilový obrázok
Absik
Veľmi aktívny člen
Veľmi aktívny člen
Príspevky: 295
Dátum registrácie: 17 Okt 2012, 23:22
Predkovia z oblasti: Východné Slovensko: Škripko, Pravda, Polyák, Andrejčák, Výrostko/Virosztko, Prepiják; Maďarsko/Košice: Deutsch; Spiš+Poľsko: Kohn, Tandlich; Morava: Absolon, Lédl
Kontaktovať používateľa:

Moje skusenosti s tymto su z velkej miery pozitivne. Ako primarne medium pouzivam e-mail, niekedy aj Facebook, ale ten iba vynimocne. Ak nezozeniem e-mail kontakt, telefonujem. A ak nemam telefonne cislo, iba postovu adresu - tak pisem list ;-)

Reakcie su asi taketo (aspon v mojom pripade, kontaktoval som asi 20 ludi z US, SK, CZ, IL, CH):

1) 50% - "Super, sme radi, ze ta pozname"- poskytnu materialy, pripadne sa zapoja do prace na strome
2) 30% - "To je fajn, ze vieme o tebe" - mozno poslu materialy, aktivne nespolupracuju
3) 10% - "Je to ozaj tak, alebo si podvodnik?" - trva dlhsie, kym si overia suvislosti, potom vid 2)
4) 10% - "Nemame zaujem o kontakty", pripadne reakcia ziadna.

Rozhodne sa mi to oplatilo kvoli dobrym zdrojom rodinnych fotiek a dokumentov.
Ján Serbák
Nováčik
Nováčik
Príspevky: 35
Dátum registrácie: 10 Feb 2013, 18:05

Ja som robil rozrod zaujímavého predka pred 15 rokmi, do roka sa mi podarilo zistiť vyše 800 jeho potomkov. Keďže väčšina potomkov žije v okruhu niekoľkých susedných okresov, spojil som 2 koníčky (genealógiu a cykloturistiku) a väčšinu príbuzných som navštívil osobne. Vyzvedal som väčšinou u starších osôb a v 90% prípadoch som sa stretol s ochotou.
ejco
Veterán
Veterán
Príspevky: 329
Dátum registrácie: 31 Jan 2014, 08:23
Predkovia z oblasti: horná Nitra

Ja mám za sebou iba pár takýchto kontaktov, môžem povedať, že reakcia oslovených bola pozitívna, no bez pomoci. Ale dôležité je mať tieto kontakty, lebo neviem, čo všetko z rodostromu ešte vyplynie. Ako presviedčací argument som použil "výcuc" z rodostromu, konkrétne dokázanie nášho príbuzenstva. To zabralo a oslovení sa tomu veru potešili. No pre genealógiu sa (zatiaľ) nikto nenadchol :)
AndyT
Veterán
Veterán
Príspevky: 490
Dátum registrácie: 16 Apr 2013, 13:51
Predkovia z oblasti: Okolie Trnavy - Bučany, Trakovice, Brestovany, Šúrovce, Pastuchov, Zavar. Trnka, Briedik, Silný, Bohunický.

Mozem len suhlasit s predchadzajucimi diskutujucimi. Tak ako na Slovensku, aj v Amerike som sa stretol s pozitivnym prijatim. Na Slovensku osobne, v Amerike elektronicky. Vsetci boli nadseni, ze sa dozvedeli nieco o svojich predkoch a poskytli mi informacie do rozrodu.
Richard
Veľmi aktívny člen
Veľmi aktívny člen
Príspevky: 292
Dátum registrácie: 08 Jan 2013, 21:06
Predkovia z oblasti: Skačany, Hradište, Veľká a Malá Lehota, Veľké Pole, Topoľčany, Bánov, Budapešť, Mezice (ČR)

U mňa je to tak pol na pol. Jedna časť je rada, poskytne mi údaje, ktoré má a druhá často len sľúbi, ale nikdy mi nič neposkytne, ani po opätovných osloveniach a osobnej návšteve.

Mám dobrú skúsenosť s oslovením jedného 67 ročného pána z Johnstownu (USA) cez facebook. Je vnukom brata mojej praprababky, ktorý tam odišiel v roku 1902.
Vyhľadal som si priezvisko „Miske“ cez facebook v meste Johnstown, vytipoval osobu a napísal niekoľko riadkovú správu, kto som a či nie je náhodou potomok Jána Miskeho, ktorý tam prišiel v toku 1902. Odpoveď bola: „Je to môj dedo.“ A následne mi poskytol mnoho údajov o živote Jána Miskeho v USA a o jeho potomkoch. Sľúbené foto mi však neposlal :)
Používateľov profilový obrázok
patricius95
Veterán
Veterán
Príspevky: 3266
Dátum registrácie: 17 Okt 2012, 23:08
Predkovia z oblasti: Ličartovce → Zakarovský, Ruské Pekľany → Koscik, Havranec → Leľo, Nitr. Streda → Trenčiansky
Bydlisko: Prešov

Kontaktoval som tiež rodinu vo viacerých krajinách. Väčšina ľudí bola ochotná a pomohla mi pri výskume, narazil som však i na takých ľudí, ktorí sa báli, že mi ide o akési pozemky, preto sa rozhodli viacej ma nekontaktovať. Na druhú stranu, získal som množstvo fotografií, doplňujúcich údajov a zážitky z návštev, preto to každému človeku odporúčam. Ak už nič iné, aspoň si príbehy o predkoch vypočujete z iného uhla pohľadu...
S pozdravom
Patrik Zakarovský
david
Veterán
Veterán
Príspevky: 309
Dátum registrácie: 04 Sep 2013, 02:56

Ja mám zatiaľ skúsenosť s rodinou v USA, boli veľmi milí a ich pôvod ich skutočne zaujal. Jedna vetva si myslela, že má potomkov z Rakúska, lebo to bolo v nejakých papieroch, tak som im vysvetlil, že boli Slováci, len žili vo vtedajšom Rakúsko-Uhorsku. Akurát v USA si myslím, že tieto veci ľudí viac zaujímajú, lebo tam sú skoro všetci prisťahovalci.
Používateľov profilový obrázok
Absik
Veľmi aktívny člen
Veľmi aktívny člen
Príspevky: 295
Dátum registrácie: 17 Okt 2012, 23:22
Predkovia z oblasti: Východné Slovensko: Škripko, Pravda, Polyák, Andrejčák, Výrostko/Virosztko, Prepiják; Maďarsko/Košice: Deutsch; Spiš+Poľsko: Kohn, Tandlich; Morava: Absolon, Lédl
Kontaktovať používateľa:

david napísal:Akurát v USA si myslím, že tieto veci ľudí viac zaujímajú, lebo tam sú skoro všetci prisťahovalci.
Ak si odmyslíme Indianov, tak vsetci, nie skoro vsetci :)
Používateľov profilový obrázok
Obsivan
Člen
Člen
Príspevky: 78
Dátum registrácie: 18 Máj 2013, 10:38
Predkovia z oblasti: Terchova, Teplička nad Váhom, Gbeľany, Bela, Mojš, Riečnica

Moje skúsenosti sú tiež 50/50. Jedna polka ochotná druha poväčšinou ignoruje alebo vôbec nejaví záujem.
Napísať odpoveď