V Amerike za robotou?

Máte základné údaje o hľadanom predkovi, neviete však ako ďalej? Opýtajte sa:)
Pravidlá fóra
Pravidlá fóra "Hľadám predka"
Skôr, než položíte otázku v tomto fóre, odporúčame Vám prečítať si tieto pravidlá a snažiť sa ich dodržiavať vo vlastnom záujme, aby Vám skúsenejší kolegovia mohli čo najskôr a čo najpresnejšie odpovedať:
1) Do predmetu témy napíšte konkrétne priezvisko, po ktorom pátrate, prípadne aj oblasť. Ak napíšete "Hľadám predkov", bude názov témy zmenený, pretože predkov tu hľadajú všetci, navyše ide o duplicitu s názvom subfóra.
2) Snažte sa uviesť všetky fakty, ktoré k danému predkovi viete, či už je to narodenie, úmrtie, sobáš, vierovyznanie, lokality, v ktorých žil, alebo čokoľvek iné. Akýkoľvek fakt je lepší, ako nič a môže viesť k rýchlejšej identifikácii.
3) Ak ide o osobu, ktorá už nežije, pridajte link na dokument, týkajúci sa osoby, alebo priložte sken dokumentu, aby sa predišlo omylom pri Vašom čítaní záznamu. Nebuďte ješitní, že Vám sa to stať nemôže. Stáva sa to každému, najmä v začiatkoch. Od toho sme tu, aby sme Vám pomohli, nikoho vopred nezatracujeme.
4) Uvedomte si, prosím, že pátranie po predkoch narodených po roku 1906, je výlučne vo Vašej kompetencii, pretože matriky po roku 1906 sú tzv. "živé matriky", ktoré sú stále uložené na matričnom úrade a údaje z nich sa poskytujú len priamym príbuzným. Preto musíte kontaktovať príslušnú matriku, kde budete musieť preukázať priamy príbuzenský vzťah a za poskytnutie každého záznamu môžu od Vás žiadať správny poplatok 5 Eur. Viac o tom, kde hľadať slovenské matriky: https://www.geni.sk/kde-hladat-slovenske-matriky/

Ďakujeme za pochopenie a želáme veľa úspechov v pátraní po predkoch.
readr
Člen
Člen
Príspevky: 64
Dátum registrácie: 19 Nov 2016, 20:27
Predkovia z oblasti: Považie

Dobrý deň,

hľadám informácie o predkovi, ktorého posledná stopa je z r. 1907 v Amerike...

28.03.1907 priplával loďou Kaiser Wilhelm der Grosse z Brém do New Yorku.
Podľa zoznamu cestujúcich bol jeho cieľovou destináciou Cudahy vo Wisconsine, cestoval sám - neviem ale prečítať na akú adresu mal namierené...V zozname ide o pasažiera č. 4, podľa zoznamu je vidieť, že z rodnej obce vycestovali ďalší traja ( cestujúci 2. až 5. )

https://familysearch.org/ark:/61903/3:1 ... cc=2386295

Vo federálnych súpisoch z r.1910 a ďalších už jeho meno nefiguruje. Je teda pravdepodobné, že sa vrátil. Dá sa vypátrať kde, čo, ako dlho robil a ak sa vrátil kedy sa to mohlo stať?

Ďakujem

R
Používateľov profilový obrázok
duros
Administrátor
Administrátor
Príspevky: 4935
Dátum registrácie: 11 Sep 2012, 14:52
Predkovia z oblasti: Snopek, Varényi - farnosti Malá Hradná, Dubodiel, Bánovce nad Bebravou, Trenčín, Trenčianska Turná, Dubnica, Jacovce
Kontaktovať používateľa:

Navrat nenajdete. Jeho cinnost sa da velmi tazko zmapovat, ak nebol "spisany", alebo ak sa o nom nepisalo v novinach (niektore su digitalizovane), teda za predpokladu, ze nezostal v Amerike...
readr
Člen
Člen
Príspevky: 64
Dátum registrácie: 19 Nov 2016, 20:27
Predkovia z oblasti: Považie

Dobrý deň,

ďakujem za odpoveď.

Nedalo mi a hľadal som na nete dostupné informácie, či sa predsa len v súvislosti s prácou v Amerike jedného z príbuzenstva niečo nenájde...

Meno som nenašiel, ale ak vychádzam z informácie uvedenej v zozname cestujúcich z onoho r. 1907, že cestoval do Cudahy vo Wisconsine, tak v tom čase hľadala americká spoločnosť Cudahy Packing Company - spoločnosť na balenie mäsa - prostredníctvom inzerátov robotníkov aj v Európe a medzi nimi bolo veľa Slovákov z vtedajšieho Uhorska.Podľa už spomínaného zoznamu cestujúcich, niekoľko z nich ich mierilo do Cudahy a dokonca boli buď z jednej obce alebo blízkeho okolia...
Možno sa nájde niekto, koho príbuzný bol práve v tom čase na robotách na tomto mieste a stretol sa s mojím pasažierom č. 4 ...... :)

R
readr
Člen
Člen
Príspevky: 64
Dátum registrácie: 19 Nov 2016, 20:27
Predkovia z oblasti: Považie

Pozdravujem,

po čase sa vraciam k tejto téme, možno niekoho téma osloví...

Úplnou náhodou som včera našiel, že ešte v r. 1910 sa môj vzdialený príbuzný nachádzal v USA, presnejšie na adrese v Milwaukee vo Visconsine, kde ako ženatý ( ale bez manželky - predpokladám, že ju nechal doma ) býval zrejme ako podnájomník u ďalších krajanov z ( vtedajšieho Horného ) Uhorska.Kedy sa vrátil domov, to nemám ešte prezistené, ale isté je, že zomrel už v Českolslovensku v 50. rokoch minulého storočia.
Len na doplnenie, pochádzal z Horných Kočkoviec ( dnes súčasť Púchova ). Nemám žiadne informácie o vysťahovalectve z tejto dedinky, v dostupných monografiách nie je spomenuté vôbec alebo len okrajovo.....

R
homer
Veľmi aktívny člen
Veľmi aktívny člen
Príspevky: 263
Dátum registrácie: 18 Feb 2013, 18:24
Predkovia z oblasti: Vrutky, Strba, Vikartovce

Z censusu 1910 je zrejme, ze Jan Gapco bol v Cudahy zamestanany ako robotnik a byval u rodiny Pastorekovcov. Zda sa, ze potomkovia tejto rodiny v Cudahy stale ziju a mozno by bolo dobre kontaktovat ich. Je mozne ze sa zachovali nejake fotografie alebo ine zaznamy.
https://www.familysearch.org/ark:/61903/1:1:KB33-T7F
readr
Člen
Člen
Príspevky: 64
Dátum registrácie: 19 Nov 2016, 20:27
Predkovia z oblasti: Považie

Vďaka homerovi za reakciu...

No to s tým kontaktom je to zaujímavé, ale dohľadať mailovú adresu na druhej strane oceánu je dosť problematické.... :D
Už ,, pár týždňov ,, sa o to pokúšam aj v inej vetve rodiny......


R
homer
Veľmi aktívny člen
Veľmi aktívny člen
Príspevky: 263
Dátum registrácie: 18 Feb 2013, 18:24
Predkovia z oblasti: Vrutky, Strba, Vikartovce

Napísať odpoveď