Oblasť Tekov, Máčajová

Máte základné údaje o hľadanom predkovi, neviete však ako ďalej? Opýtajte sa:)
Pravidlá fóra
Pravidlá fóra "Hľadám predka"
Skôr, než položíte otázku v tomto fóre, odporúčame Vám prečítať si tieto pravidlá a snažiť sa ich dodržiavať vo vlastnom záujme, aby Vám skúsenejší kolegovia mohli čo najskôr a čo najpresnejšie odpovedať:
1) Do predmetu témy napíšte konkrétne priezvisko, po ktorom pátrate, prípadne aj oblasť. Ak napíšete "Hľadám predkov", bude názov témy zmenený, pretože predkov tu hľadajú všetci, navyše ide o duplicitu s názvom subfóra.
2) Snažte sa uviesť všetky fakty, ktoré k danému predkovi viete, či už je to narodenie, úmrtie, sobáš, vierovyznanie, lokality, v ktorých žil, alebo čokoľvek iné. Akýkoľvek fakt je lepší, ako nič a môže viesť k rýchlejšej identifikácii.
3) Ak ide o osobu, ktorá už nežije, pridajte link na dokument, týkajúci sa osoby, alebo priložte sken dokumentu, aby sa predišlo omylom pri Vašom čítaní záznamu. Nebuďte ješitní, že Vám sa to stať nemôže. Stáva sa to každému, najmä v začiatkoch. Od toho sme tu, aby sme Vám pomohli, nikoho vopred nezatracujeme.
4) Uvedomte si, prosím, že pátranie po predkoch narodených po roku 1906, je výlučne vo Vašej kompetencii, pretože matriky po roku 1906 sú tzv. "živé matriky", ktoré sú stále uložené na matričnom úrade a údaje z nich sa poskytujú len priamym príbuzným. Preto musíte kontaktovať príslušnú matriku, kde budete musieť preukázať priamy príbuzenský vzťah a za poskytnutie každého záznamu môžu od Vás žiadať správny poplatok 5 Eur. Viac o tom, kde hľadať slovenské matriky: https://www.geni.sk/kde-hladat-slovenske-matriky/

Ďakujeme za pochopenie a želáme veľa úspechov v pátraní po predkoch.
marek1689
Iniciatívny člen
Iniciatívny člen
Príspevky: 171
Dátum registrácie: 06 Feb 2017, 07:35
Predkovia z oblasti: Hronské Kosihy, Hronské Kľačany, Starý Tekov, Čajkov, Rybník, Neded, Vlčany, Andovce, Selice, Mostová

Dobrý deň,
pri hľadaní predkov som narazil na jeden problém. Moja praprababka Katarína Máčajová sa vydávala 14.11.1892 Hronských Kosihách. Má tam uvedené že pochádza z Hronských Kosíh aj č. domu je tam. Avšak v krstnej matrike sa nenachádza. Jej rodičia ( viem podľa záznamu v matrike sobášnej) sa volali Jakub Máčaj a Katarína Holečková. Možno je to len zhoda okolností, lebo nesedí úplne vek, sa narodila Katarína Máčajová v obci Hontianske Ďarmoty (dnes obec Hontiasnka Vrbica). Mená rodičov sedia.
Avšak sobášna matrika obce Hontianske Ďarmoty z roku okolo 1860-1870 nieje zverejnená na internete Mormónmi. Alebo i sčítanie obyvateľov z roku 1869 by mohlo pomôcť. Poprosil by som o pomoc, kde hľadať tieto dokumenty a či vôbec existujú.
Ďakujem za odpoveď.
Používateľov profilový obrázok
patricius95
Veterán
Veterán
Príspevky: 3235
Dátum registrácie: 17 Okt 2012, 23:08
Predkovia z oblasti: Ličartovce → Zakarovský, Ruské Pekľany → Koscik, Havranec → Leľo, Nitr. Streda → Trenčiansky
Bydlisko: Prešov

Dobrý deň,
ak mi to prepáčite, skúsim Vám pomôcť inak než lokalizovaním Vami požadovaných dokumentov. Pozrel som si sobášny zápis a na jeho podklade som hľadal cez indexy deti Jakuba Máčaja a Kataríny Holečkovej:
https://familysearch.org/search/collect ... id=1554443
Index ukázal Katarínu narodenú r. 1864, Martina nar. r. 1869 a Annu nar. 1877. Podľa miesta narodenia (Hontianske Ďarmoty, Tekovská Nová Ves a Levice) tipujem, že predkovia sa častejšie sťahovali za prácou. Keďže sa však Martin narodil v novembri 1869 v Tekovskej Novej Vsi 3 a súpis z r. 1869 sa konal v podstate o dva mesiace neskôr, overil som túto adresu.
https://familysearch.org/ark:/61903/3:1 ... cc=1986782
V spodnej časti listu je rodina Jakuba Máčaja, vyslúžilého vojaka z Hronských Kosíh a jeho manželky Kataríny Holečkovej z obce Rybník. Katarína je tu riadne zapísaná, narodila sa v Hontianskych Ďarmotách, takže Vami nájdený zápis je úplne správny. Do matriky sobášených potom zrejme kňaz na základe údajov od snúbencov nadiktoval buď výlučne miesto bydliska v čase sobáša, resp. Katarína sama nevedela o tom, že sa narodila v Hontianskych Ďarmotách, lebo napr. od detstva mohla vyrastať už v H. Kosihách.
S pozdravom
Patrik Zakarovský
marek1689
Iniciatívny člen
Iniciatívny člen
Príspevky: 171
Dátum registrácie: 06 Feb 2017, 07:35
Predkovia z oblasti: Hronské Kosihy, Hronské Kľačany, Starý Tekov, Čajkov, Rybník, Neded, Vlčany, Andovce, Selice, Mostová

Ďakujem za pomoc. Novinkou je, že bol vojak, ale i to, že sa sťahovali. Zaujímavé.
Ešte raz ďakujem.

Marek Dobrovodský
Napísať odpoveď