dátum narodenia 10.1.1893 Emil Csepcsek - vyriesene

Máte problém s čítaním zápisov v starých matrikách? Trápi vás kurent, švabach, kurzíva alebo len škrabopis v matrike? Tu vám poradíme s prečítaním textu.
Pravidlá fóra
Pravidlá fóra "Čítanie starých dokumentov"
V prípade, že potrebujete pomoc s prečítaním alebo prekladom akéhokoľvek záznamu, dodržujte, prosím, nižšie uvedené zásady. Pomôžete tak všetkým zúčastneným.

1. Do predmetu správy napíšte, napr.: "Narodenie 1758 Prešov latinčina" alebo "Príčina smrti 1862 maďarčina" (Predmet typu "Prosím o prečítanie a o preklad" alebo "Prosba o preklad" vskutku správna nie je).

2. Vždy napíšte do tela správy to, čo sami zvládnete prečítať aj keby to malo byť chybné alebo útržkovité. Váš zápis typu: ".... Maria ? (asi Jurčo?), filia (?dcéra) ... a ..." je pre nás povzbudením k pomoci a oceneniu Vašej snahy. Chýbajúca snaha o prečítanie textu z Vašej strany môže znamenať, že Vám nikto nebude chcieť pomôcť. Chybne prečítaný text Vám opravíme a určite sa z Vás vysmievať nebudeme.

3. V prípade, že vkladáte obrázok na prečítanie priamo na fórum, pamätajte, prosím, na jeho dostatočnú veľkosť. Text si radšej poposúvame kurzorom myši, než by sme odbiehali pre lupu.

4. Pokiaľ je to možné, tak je vždy lepšie, ak je na obrázku viac textu na porovnanie nejasných písmen.

5. Ku každej žiadosti na čítanie z matrík by mal byť pripojený odkaz na originálnu matriku, aby sme dokázali porovnať nejasné písmená.

6. Prosíme autorov jednotlivých príspevkov, aby po vyriešení daného problému doplnili do názvu témy slovo "VYRIEŠENÉ" (kliknutím na ceruzku v prvom príspevku v danom článku sa otvorí možnosť editácie názvu témy).

Ďakujeme Vám za porozumenie :-)
evitta
Nováčik
Nováčik
Príspevky: 45
Dátum registrácie: 12 Mar 2017, 12:23
Predkovia z oblasti: Topoľčianky_Pondela, Mesko, Čepček,Števula Žitavany_Furda,Herda,Kmety,
Bydlisko: Zlaté Moravce

Prosím o preklad poznámok k menu Emil Csepcsek, nar. 10.1.1893 z matriky narodení
https://familysearch.org/ark:/61903/3:1 ... cc=1554443
A mám ešte otázku či rodičia mohli dať svojim deťom rovnaké mená. Stretla som sa s tým práve v tomto prípade, až tri krát meno Emil u tých istých rodičov.
Ďakujem
Naposledy upravil/-a evitta v 12 Mar 2017, 21:25, upravené celkom 1 krát.
Používateľov profilový obrázok
patricius95
Veterán
Veterán
Príspevky: 3252
Dátum registrácie: 17 Okt 2012, 23:08
Predkovia z oblasti: Ličartovce → Zakarovský, Ruské Pekľany → Koscik, Havranec → Leľo, Nitr. Streda → Trenčiansky
Bydlisko: Prešov

Dobrý deň,
podľa prvej poznámky si dňa 3.9.1918 v Topoľčiankach vzal za manželku Barboru Zlatňanskú. Následne si 17.11.1925 v Topoľčiankach vzal Máriu Loktišovú, pravdepodobne po smrti prvej manželky.
K problematike pomenovania viacerých detí tým istým menom - väčšinou k tomu dochádzalo po smrti predchádzajúceho dieťaťa s tým istým krstným menom, no v niektorých oblastiach dochádzalo i k pomenovaniu viacerých detí rovnakým krstným menom.
S pozdravom
Patrik Zakarovský
laco
Veterán
Veterán
Príspevky: 476
Dátum registrácie: 11 Apr 2014, 20:01
Predkovia z oblasti: Nitrianský Hrádok, Bánov - Rosival, Necpaly - Justh, Bratislava a Záhorie - Klempa

Pri mene má šikmo napísané a podčiarknuté "utószulött" čo znamená pohrobok (po latinsky postumus) - čiža sa narodil po smrti svojho otca. Zodpovedá tomu aj krížik pri mene otca.

Laco
evitta
Nováčik
Nováčik
Príspevky: 45
Dátum registrácie: 12 Mar 2017, 12:23
Predkovia z oblasti: Topoľčianky_Pondela, Mesko, Čepček,Števula Žitavany_Furda,Herda,Kmety,
Bydlisko: Zlaté Moravce

Ďakujem za odpovede.
jurajpolak
Veterán
Veterán
Príspevky: 419
Dátum registrácie: 20 Júl 2016, 12:24
Predkovia z oblasti: Marianka, Stupava, Mást, Borinka a ďalšie obce Záhoria, Záhorská Bystrica
Bydlisko: Marianka

ešte k tomu dvakrát rovnakému menu, mali sme tu nedávno diskusiu dosť živú ohľadom toho. Týkalo sa to jedného konkrétneho prípadu, ale potom v diskusii sa to dosť rozoberalo aj všeobecne:
viewtopic.php?f=31&t=8602
Napísať odpoveď