Meno s prídavkom "alias"

Akékoľvek iné otázky, v ktorých potrebujete poradiť (nie priezviská, matriky, archívy, čítanie materiálov a pod. - na to sú zvlášť subfóra!).
iobagion
Veterán
Veterán
Príspevky: 334
Dátum registrácie: 28 Apr 2013, 03:50

Zistila som dnes, že meno pri narodení sa nezhoduje s menom pri úmrti, zistila som to cez meno matky. Mám 3 deti, ktoré zomreli po 5 mesiacov, 8 týždňoch a 2 týždňov. Meno otca pri úmrti Joannis Manczos matka Anna Lopatnyik. Keď som hľadala kedy sa narodili, tak cez matkino meno som ich našla, ale meno otca bolo Joannes Juhász a tým aj meno dieťaťa pri narodení je uvedené ako Juhász. Ja som si spomenula, že pri sčítaní ľudí v Trebišove som v dome, ktoré vlastnila rodina Manczos, bola zapísaná rodina pod menom otca Joannis Juhász alias Manczos. Som si istá, že zvyšné 6 deti sa budú ženiť a vydávať pod menom Manczos a ja nezistím, že sa jedná o túto rodinu a budem mať v rodokmeni zmätky. Čo s tým... máte takéto skúsenosti???

iobagion
jurajpolak
Veterán
Veterán
Príspevky: 419
Dátum registrácie: 20 Júl 2016, 12:24
Predkovia z oblasti: Marianka, Stupava, Mást, Borinka a ďalšie obce Záhoria, Záhorská Bystrica
Bydlisko: Marianka

no pokiaľ viete, že táto situácia existuje, tak si aspoň na to dáte pozor a pravdepodobnosť zmätku sa tak podstatne zníži.
Výskyt aliasov je v niektorých oblastiach Slovenska bežný. Hlavne tam, kde malo veľa ľudí v dedine rovnaké priezvisko, tak aby sa vedeli rozoznať. Často je uvádzané priezvisko podľa rodiny, do ktorej sa chlap priženil, prípadne priezvisko z nejakej staršej generácie ich rodín.
Niekedy je potom priezvisko uvedené len jedno, inokedy druhé, prípadne obidve, podľa toho, kto kňazovi danú udalosť nahlasoval.
vorky
Veterán
Veterán
Príspevky: 511
Dátum registrácie: 30 Jan 2016, 15:49
Predkovia z oblasti: Vorcak, Orava

U nas dochadzalo k aliasom na prelome 18 a 19 storocia. Zaujimava situacia je so soltyskym rodom Kitka. V matrikach je vyskyt tohto priezviska na konci 18 storocia velmi casty. Samozrejme priezvisko pokracuje v matrikach aj po roku 1800, no uz ma rozne aliasy (resp. kombinacia Kitka+alias). No podla scitania ludu 1828 nebol v obci ziaden clovek s priezviskom Kitka, co samozrejme nemoze byt pravda. Proste v scitani 1828 zapisali clenov tohto rodu pod prezyvkami (alias).
Anina
Veľmi aktívny člen
Veľmi aktívny člen
Príspevky: 268
Dátum registrácie: 20 Jan 2014, 16:25
Predkovia z oblasti: Pňaček,Vajteršic,Kodrik,Štvrtecký,Kalka ,Ganobčik,Orava,Liptov,Záhorie

Orava mala veľa aliasov. Ja riešim Romaňakov už dlhší čas. Bolo ich dosť - Romaňak alias Švec, Sirotiar /Sirotiak/, Šokac, Dulončik, Zboroň, Poperak /Poperačik/. Postupne rozoberám jednotlivé rodiny a zistila som, že začiatkom 19. st. aliasy sú odvodené od priezvisk manželiek /Švec, Dulončik, Zboroň a Poperak /. Švec a Sirotiar sa stali samostatnými priezviskami. Ostatné zanikli v písomnej forme, ale v dedine sa ešte používajú na presnejšie označenie rodiny. Hlavne u staršej generácie. Šokac bola hanlivá prezývka / neviem čo znamenala/, ale otec kamarátky ho preto prestal používať. Presný význam, ale nevedel vysvetliť.
Alias Florenčik pri priezvisku Balek sa začal používať tiež začiatkom 19. st. Ten je odvodený od otca menom Florián. Jeho brat mal manželku Mudrakovu a to bol alias Mudrak. Mudraci aj Florenčíci žijú v dedine, ale len v hovorovej reči. Oficiálne sú to Balekovci.
Napísať odpoveď