priezvisko Švikruha

Hladanie priezviska
Peaky
Príspevky: 2
Dátum registrácie: 06 Mar 2019, 15:49
Predkovia z oblasti: švikruha , leopoldov

Zdravím, pomerne dlhšiu dobu sa zaujímam o význam svojho priezviska, ako aj odkiaľ by mohlo pochádzať. Zatiaľ idem len po svojej vetve a moc ďaleko som sa nedostal (cca 1820), postupujem z Leopoldova. V jeho okolí sa súbežne rovnako vyskytujú. FamilySearch mi vo vyhľadávaniach často ponúka napríklad "Síkora" ale to ma moc neuspokojuje, alebo mi to aspoň nepríde ako dostatočná možnosť že by sa priezvisko zlými zápismi takto skomolilo. Každý názor by mi mohol nejako pomôcť.
Používateľov profilový obrázok
duros
Administrátor
Administrátor
Príspevky: 4935
Dátum registrácie: 11 Sep 2012, 14:52
Predkovia z oblasti: Snopek, Varényi - farnosti Malá Hradná, Dubodiel, Bánovce nad Bebravou, Trenčín, Trenčianska Turná, Dubnica, Jacovce
Kontaktovať používateľa:

Švikruha sa vyskytuje v matrike Hlohovca aj v 18. storočí, dokonca v r. 1715 a 1717 je v neďalekom Šulekove (matrika Leopoldova). V okolí Bánoviec nad Bebravou sa tiež vyskytuje: https://www.familysearch.org/search/col ... year0=1700

K významu priezviska sa veľmi jednoznačne nevyjadril ani velikán slovenskej onomastiky Milan Majtán vo svojej knihe "Naše priezviská" (viď príloha).
Obrázok
Peaky
Príspevky: 2
Dátum registrácie: 06 Mar 2019, 15:49
Predkovia z oblasti: švikruha , leopoldov

pravda, vrámci familysearch som tiež poprezeral najstaršie výskyty priezviska, .. len vzhľadom k tomu že stále netuším čo by mohlo znamenať a že sa mi ani k ničomu nepodobá sa skorej prikláňam k tomu že sa mohhlo zdeformovať z niečoho, prípadne iná krajina než slovensko. ... lenže v tejto (predpokladám) poslovenčenej forme "švikruha" som napríklad nikde nič podstatnejšie nenašiel, a ani inými spôsobmi na internete.

hej, v okolí toho Leopovdova som ponachádzal mnoho "vetiev?" čo by mi aj dávalo zmysel kedže Leopoldov, Šulekovo, Červeník a Hlohovec sú naozaj nakope a len skutočne kúsok od seba, z čoho som usúdil že sa v nejakom období potomkovia predkov mohli porozliezať jednoducho do miest a tam pokračovať oddelene vo svojej línií priezviska (v každom spomenutom som objavil značnejšie zastúpenie priezviska). Ale to som si hlbšie ešte neoveroval hoc určite by som sa tomu skúsil povenovať.

Otázkou však naďalej zostáva, čo by priezvisko mohlo symbolizovať, pripadne krajina pôvodu.
najbližšie som sa dostal k niečomu čo to mohlo popisovať ako "Švih-ruka" skladaním ako napríklad "Hraj-noha" .. ale zatiaľ by som sa s takýmto vysvetlením príliš nespokojil.

Každopádne spôsob vyhladavania "s*vikr*a" mi dosť pomohol v súčastom pokračovani mojho pátrania po predkoch. (premňa novinka ako spôsob hladania)

edit: áno presne text z obrázka som kedysi našiel tiež. (fotka sa mi zobrazila až po dopísaní tejto odpovede)
Napísať odpoveď