Mlynář Juraj Lacko

Máte základné údaje o hľadanom predkovi, neviete však ako ďalej? Opýtajte sa:)
Pravidlá fóra
Pravidlá fóra "Hľadám predka"
Skôr, než položíte otázku v tomto fóre, odporúčame Vám prečítať si tieto pravidlá a snažiť sa ich dodržiavať vo vlastnom záujme, aby Vám skúsenejší kolegovia mohli čo najskôr a čo najpresnejšie odpovedať:
1) Do predmetu témy napíšte konkrétne priezvisko, po ktorom pátrate, prípadne aj oblasť. Ak napíšete "Hľadám predkov", bude názov témy zmenený, pretože predkov tu hľadajú všetci, navyše ide o duplicitu s názvom subfóra.
2) Snažte sa uviesť všetky fakty, ktoré k danému predkovi viete, či už je to narodenie, úmrtie, sobáš, vierovyznanie, lokality, v ktorých žil, alebo čokoľvek iné. Akýkoľvek fakt je lepší, ako nič a môže viesť k rýchlejšej identifikácii.
3) Ak ide o osobu, ktorá už nežije, pridajte link na dokument, týkajúci sa osoby, alebo priložte sken dokumentu, aby sa predišlo omylom pri Vašom čítaní záznamu. Nebuďte ješitní, že Vám sa to stať nemôže. Stáva sa to každému, najmä v začiatkoch. Od toho sme tu, aby sme Vám pomohli, nikoho vopred nezatracujeme.
4) Uvedomte si, prosím, že pátranie po predkoch narodených po roku 1906, je výlučne vo Vašej kompetencii, pretože matriky po roku 1906 sú tzv. "živé matriky", ktoré sú stále uložené na matričnom úrade a údaje z nich sa poskytujú len priamym príbuzným. Preto musíte kontaktovať príslušnú matriku, kde budete musieť preukázať priamy príbuzenský vzťah a za poskytnutie každého záznamu môžu od Vás žiadať správny poplatok 5 Eur. Viac o tom, kde hľadať slovenské matriky: https://www.geni.sk/kde-hladat-slovenske-matriky/

Ďakujeme za pochopenie a želáme veľa úspechov v pátraní po predkoch.
Petra1909
Aktívny člen
Aktívny člen
Príspevky: 122
Dátum registrácie: 19 Jún 2018, 18:14
Predkovia z oblasti: Mlynárske rody Lacko, Fejfár - Prievidza a okolie

Dobrý den,
tak jsem zase v koncích a prosím o radu, nápad.... jak dál.
S pomocí živé matriky Prievidze a archívu v Bojniciach jsem našla (patrně všechny) chybějící starší sourozence mého dědečka Jána Lacka * 1910 v Cígli. Jeho rodiče Juraj Lacko (Laczko apod.) * 1866 a Mária Fejfár * 1872 měli děti ve Velké Pole (Nová Baňa) 1892-1895, pak v Brusno 1898, v Chrenovci 1900, v Sebedraží a Cígli 1902 - 1910 (děda) a dál jsem je zase ztratila. Nejsou ani v matričním obvodě Prievidza, ani v obvodě Chrenovec-Brusno - informace z matričních úřadů. V roce 1917 se Juraj Lacko žení s Julianou Fejfár - nevím kde, nevím, kdy a kde zemřela první žena Mária, měli by tam být ještě cca 3 - 4 sourozenci + 1 nevlastní. Z těch 4 starších již nalezených, co přežili, o všech ne vše, ale sem tam něco vím. Podle dosavadních poznatků se rodina pohybovala mezi řekami Nitra a Hron, v okolí Prievidze, Zlatých Moravců, a v údolí říčky Handlovky. Do domovského Jalovce se ale asi už nikdy nevrátili.
Pokud někoho něco napadne, budu moc ráda.
Děkuji a zdravím. P.Z.
Používateľov profilový obrázok
duros
Administrátor
Administrátor
Príspevky: 4961
Dátum registrácie: 11 Sep 2012, 14:52
Predkovia z oblasti: Snopek, Varényi - farnosti Malá Hradná, Dubodiel, Bánovce nad Bebravou, Trenčín, Trenčianska Turná, Dubnica, Jacovce
Kontaktovať používateľa:

Ako to tak čítam, nehľadáte predka, ale potomkov. Lenže to sú všetko už živé matriky.
Petra1909
Aktívny člen
Aktívny člen
Príspevky: 122
Dátum registrácie: 19 Jún 2018, 18:14
Predkovia z oblasti: Mlynárske rody Lacko, Fejfár - Prievidza a okolie

Ano, možná jsem to měla umístit do jiné rubriky, ale já hledám pořád toho samého předka - pradědečka - Juraje Lacka, mlynáře a jeho ženu. Chtěla bych jejich příběh uzavřít a nemám čím - nevím, kde a kdy zemřeli. To ostatní je "vedlejší produkt" byť důležitý. Je mně jasné, že jsou to živé matriky. Nicméně narození zbylých dědových vlastních sourozenců už by mělo být dostupné (výpis z matriky) a úmrtí jeho rodičů také, stejně jako druhá svatba Juraje Lacka, když si požádám a zaplatím na matričním úřadě - je to tak?
A to je právě to, co teď nevím - kam se hnuli z Cígle. Prošla jsem spoustu sčítacích hárků z r.1930 a 1940 na Slovakianě, ale našla jsem jenom 2 starší sourozence na mlýně v Malých Vozokanech, tam se pak narodil i maminčin bratranec.
Zkoušela jsem hledat i periodikum Slovenské mlynárske noviny, jestli tam nebude třeba nějaká zmínka z období cca 1910 -1930, ale našlo mně to jenom jedno číslo.
Tak si říkám: Líná huba, holý neštěstí. Třeba budu mít kliku a někdo na něco narazil nebo taky hledá toulavé mlynáře a má nějaký nápad :-) .
Děkuji a zdravím. P.Z.
Napísať odpoveď