Friedrich - Košice, Trenčín

Máte základné údaje o hľadanom predkovi, neviete však ako ďalej? Opýtajte sa:)
Pravidlá fóra
Pravidlá fóra "Hľadám predka"
Skôr, než položíte otázku v tomto fóre, odporúčame Vám prečítať si tieto pravidlá a snažiť sa ich dodržiavať vo vlastnom záujme, aby Vám skúsenejší kolegovia mohli čo najskôr a čo najpresnejšie odpovedať:
1) Do predmetu témy napíšte konkrétne priezvisko, po ktorom pátrate, prípadne aj oblasť. Ak napíšete "Hľadám predkov", bude názov témy zmenený, pretože predkov tu hľadajú všetci, navyše ide o duplicitu s názvom subfóra.
2) Snažte sa uviesť všetky fakty, ktoré k danému predkovi viete, či už je to narodenie, úmrtie, sobáš, vierovyznanie, lokality, v ktorých žil, alebo čokoľvek iné. Akýkoľvek fakt je lepší, ako nič a môže viesť k rýchlejšej identifikácii.
3) Ak ide o osobu, ktorá už nežije, pridajte link na dokument, týkajúci sa osoby, alebo priložte sken dokumentu, aby sa predišlo omylom pri Vašom čítaní záznamu. Nebuďte ješitní, že Vám sa to stať nemôže. Stáva sa to každému, najmä v začiatkoch. Od toho sme tu, aby sme Vám pomohli, nikoho vopred nezatracujeme.
4) Uvedomte si, prosím, že pátranie po predkoch narodených po roku 1906, je výlučne vo Vašej kompetencii, pretože matriky po roku 1906 sú tzv. "živé matriky", ktoré sú stále uložené na matričnom úrade a údaje z nich sa poskytujú len priamym príbuzným. Preto musíte kontaktovať príslušnú matriku, kde budete musieť preukázať priamy príbuzenský vzťah a za poskytnutie každého záznamu môžu od Vás žiadať správny poplatok 5 Eur. Viac o tom, kde hľadať slovenské matriky: https://www.geni.sk/kde-hladat-slovenske-matriky/

Ďakujeme za pochopenie a želáme veľa úspechov v pátraní po predkoch.
Katya
Príspevky: 6
Dátum registrácie: 29 Aug 2019, 16:28
Predkovia z oblasti: Friedrich - Košice, Trenčín, Déva (Rumunsko), Kalameny resp Madočany na Liptove a Suchá nad Parnou

Dobry den prajem,
chcela by som poprosit o pomoc pri vyhladavani nasich predkov, nasla som uz sice dost vela ale stale mi chybaju niektore datumy resp miesta kde sa narodili alebo zomreli.
Jedna sa o priezvisko Friedrich, ktore pochadza zo Suchej nad Parnou, tam som sa dopatrala zatial do roku 1784.
Ale teraz v podstate hladam tieto informacie:
Surodenci mojho deda sa narodili na roznych miestach Slovenska, prvy syn Eduardus Joannes Friedrich (17. 10. 1889) v Ruzomberku, to som mala stastie a nasla som zapis v matrike. Dalsi traja surodenci sa narodili v Kosiciach: Stefania Maria Friedrich (28. 12. 1891), Joszef Peter Friedrich (13. 3. 1893), Maria Ilona Friedrich (13. 7. 1895) tieto zapisy som uspesne nasla v Kosickej matrike. Ale potom su dalsi traja (Jan, Frantisek a Karol), ktori sa mohli narodit bud este v Kosiciach, alebo potom v Trencine, pretoze za nimi uz bol moj dedo a ten sa v Trencine narodil urcite Stefan Sylvester Friedrich (31. 12. 1903), spolu s dalsimi dvoma mladsimi sestrami (Ilona Friedrich, k nej mam len rok narodenia - 1904 a Elizabetha Anna Friedrich - 14. 11. 1906). Cize tito traja ktori mi zatial chybaju mozu byt bud v Kosickej alebo Trencanskej matrike.
Ich otec / moj pradedo sa volal Jan / Janos / Joannes Friedrich (narodeny v Suchej nad Parnou 31. 8. 1862) a matka Maria Hazucha (narodena v Kalameny - Liptov 20. 1. 1871). Hladam aj zapis o ich manzelskom zvazku, brali sa zrejme pred narodenim prveho syna Eduarda a sice pred rokom 1889 alebo zaciatkom tohto roka. Jan Friedrich pracoval v tej dobe ako "financ" resp colnik ale vo vypise rodneho listu mojho deda (Stefan Sylvester 31. 12. 1903) je uvedene ze pracoval v tej dobe ako straznik vo vaznici v Trencine. V Kosickych zapisoch este nieje uvedene pracovne zaradenie, cize tym colnikom resp financom sa stal mozno az neskor, ked ho prevelili z Trencina. Pretoze vieme ze sa prestahovali do Rumunska, Deva (nevieme presne kedy), kde zili isty cas tiez. Jan Friedrich zomrel v roku 1917, ale kde je pochovany, resp kde zomrel uz nevieme. Jeho manzelka vsak zila na Liptove v rokoch okolo 1920 az 1930, potom zila v Kosiciach a nakoniec sa odstahovala do Madarska kde zomrela v Kecskemete v roku 1944. Cast surodencov, v podstate vsetci bratia (okrem mojho deda - zomrel v roku 1942) si zmenili meno vo vojnovych rokoch (jeden zapis hovori ze v roku 1943) na Frigyesi a potom sa odstahovali do Madarska, jeden z bratov (Joszef Peter Friedrich 13. 3. 1893 v KE) zil v Balatonlelle, kde aj zomrel a pri nom som nasla este zapis o svadbe v Trencine v roku 30. 12. 1924 s Joanna Dobrentci (niesom si ista ci som to dobre precitala). Dalsi bratia zili v Budapesti, Kecskemete a pri Balatone. Na nich sme kontakt stratili smrtou mojho otca, pretoze on vedel madarsky ale moja mama nie a tym padom sa prerusili nase kontakty. Teraz by som ich rada vyhladala, aby som ich zaradila do nasho rodinneho stromu na ktorom pracujem. Napisala som sice na jeden urad v Balatonlelle v Madarsku ci by mi vedeli pomoct pri hladani potomkov Joszefa, ale zatial sa mi neozvali. Neviem ako to funguje v Madarsku, ci taketo informacie vobec podavaju.
Ak by ste mi nejako vedeli poradit resp pomoct pri hladani tychto informacii bola by som velmi rada.
Dakujem Katka
mano
Veterán
Veterán
Príspevky: 624
Dátum registrácie: 28 Okt 2015, 19:34

Dobry den ,
pri krste Eduarda 1889 je v poznamke uvedene,ze rodicia mali sobas 16.1.1889 v Lúčkach . Na FS je tato matrika nepristupna
https://www.familysearch.org/ark:/61903 ... 3AKH7D-3LK
Medzi RK,KE a TN mali Vasi predkovia este posobisko v NR , kde sa narodili dvaja bratia
https://www.familysearch.org/search/rec ... 0&offset=0
U tych z Nitry je u otca uvedene povolanie vazensky dozorca

Rodokmen "madarskej" cast Vasej rodiny je spracovany na MyHeritge Vajda Web Site osobou Levente Vajda,ktoru mozete kontaktovat
Katya
Príspevky: 6
Dátum registrácie: 29 Aug 2019, 16:28
Predkovia z oblasti: Friedrich - Košice, Trenčín, Déva (Rumunsko), Kalameny resp Madočany na Liptove a Suchá nad Parnou

Dobry den,

dakujem za informacie, tie zaznamy z Nitry su velmi zaujimave, podla jedneho zo zapisov je tam jeden z ich surodencov Frantisek (1900), toho druheho som aj ja nahodne nasla ale nebola som si ista ci patri do rodiny, kedze potom mali este Stefana (moj dedo) a ten sa narodil v Trencine v roku 1903. Jedine, ze zomrel a tym padom o nom nehovoril nikto z nasich pra rodicov. Prezriem si tie linky co ste mi poslali, ten sobas som hladala v Luckach ale ako vravite tato matrika nieje dostupna. A pri zapise Eduarda som nevedela rozlustit to co sa Vam podarilo.
Co sa tyka toho Trencina a Kosic, je niekde dostupna, alebo mate vy pristup k tamojsim matrikam z rokov 1897 az 1906? Viem ze presne tieto roky su narocnejsie vypatrat, koli zmenam z cirkevnych na statne. Teraz mi uz chybaju len dvaja surodenci, Jan ktory sa narodil v roku 1897 zrejme este v Kosiciach, Frantisek sa podla vasho patrania narodil uz v Nitre v roku 1900 a este jeden syn Karol sa narodil v roku 1902, bud teda Nitra alebo uz v Trencine.
Na tu madarsku matriku sa skusim obratit ako ste mi odporucili a snad sa dopatram nasej rodiny u nich.
Velmi pekne zatial dakujem za Vase informacie.

Katka
mano
Veterán
Veterán
Príspevky: 624
Dátum registrácie: 28 Okt 2015, 19:34

Dobry den,
MyHeritage nie je madarska matrika ,netreba tam pisat ,ale mozete si tam pozriet mnohe udaje,ktore spracoval Levente Vajda .Tykaju sa hlavne Ferenca (1900 -1965)
Napr. jeho sobas
https://www.familysearch.org/ark:/61903 ... cat=779936
Uvadza sa tam jeho brat ??? Dr. Friedrich Janos , Budapest IX. Rákos utca 3 ???
krst manzelky Magdy (1894-1970)
https://www.familysearch.org/ark:/61903 ... 3AXZND-H3B

a ich deti Magda Kolthay rod. Frigyesy ( 1927-2019) , Ferenc Frigyesy (1929-2010) + ich potomstvo ....

Vasho dedka Stefana len eviduje ako Ferencovho brata (meno a meno rodicov ),ale neuvadza pri nom ani rok narodenia....
Katya
Príspevky: 6
Dátum registrácie: 29 Aug 2019, 16:28
Predkovia z oblasti: Friedrich - Košice, Trenčín, Déva (Rumunsko), Kalameny resp Madočany na Liptove a Suchá nad Parnou

Dakujem pekne za dalsie cenne informacie, vidim ze Magda zomrela tohto roku, tak to ma mrzi. Skusim si vyhladat ich potomkov, snad sa mi to podari.
Jan Friedrich bol svedkom na viacerych svadbach svojich surodencov, a zil v Budapesti, tuto adresu mam v zapisniku mojho otca.
Skusim sa popozerat na tie informacie na myheritage a ak by som sa nevedela zorientovat, napisem Vam.
Dakujem a prajem pekny den
Katka
Katya
Príspevky: 6
Dátum registrácie: 29 Aug 2019, 16:28
Predkovia z oblasti: Friedrich - Košice, Trenčín, Déva (Rumunsko), Kalameny resp Madočany na Liptove a Suchá nad Parnou

Dobry den prajem,
Podarilo sa mi najst aj zvysnych surodencov mojho deda, bola som v archive v Kosiciach a aj v Trencine a nasla som zvysnych surodencov.
V rodokmeni som sa dopatrala az do roku 1784 co sa tyka rodu Friedrich v Suchej nad Parnou, ale dostala som sa uz do slepej ulicky, resp zastavila som sa v tom roku 1784 lebo dalsie roky uz niesu dostupne na stranke family search, kde som nasla dalsie generacie mojich predkov. Mala som stastie ze su vsetky v jednej oblasti, Sucha na Parnou (rimsko katolicke vierovyznanie).
Chcela by som sa informovat, kde mozem najst dalsie roky z tejto obce, kedze u nas v rodine sa "hovorilo", ze toto priezvisko Friedrich resp rod prisiel do tejto obce v 16tom storoci. Nemate nahodou vsetky cirkevne knihy z tejto oblasti u Vas niekde zalohovane?
Ak by ste to mali, mohli by ste mi to poslat?
Plus, zacala som robit rodokmen aj z maminej strany a nasla som jednu cirkevnu knihu z jej obce, tam to vyzera tiez tak, ze vsetci predkovia su v jednej obci a sice Sarisska Poruba (Vagas), ktora spadala pod evanjelicku faru Kurima, Nemcovce. Ak by ste mali aj tuto oblast, mohla by som Vas poprosit o jej zaslanie?
A este som sa chcela opytat, kde by sa dali najst informacie o scitani obyvatelstva v jednotlivych obciach? Napriklad mame adresy kde byvali nasi pra rodicia ale chceli by sme vediet napriklad kto v tom case byval napriklad na Liptove, kde zili alebo v Kosiciach.
No a moja posledna otazka sa tyka zamestnania mojho pradeda, pracoval totiz ako "strazmajster vaznice" a prevelovali ho kade tade po Slovensku (Ruzomberok, Kosice, Nitra, Trencin) a posledna zmienka o ktorej vieme je Deva, terajsie Rumunsko (v tom case to bola cast Rakusko - Uhorska). Chceli by sme zistit, kde zomrel, pretoze zomrel v roku 1917 a podla par indicii si myslime, ze mohol zomriet tam. Existuju niekde zaznamy o statnych zamestnancoch Rakusko - Uhorska? Ak ano, kde sa mozem s touto otazkou obratit?

V skratke Vam napisem rodokmen mena Friedrich:
Moj dedo Stefan Friedrich narodeny v Trencine 31. 12. 1903
Moj pradedo Jan (Joannes) Friedrich narodeny v Suchej nad Parnou 31. 8. 1862 (manzelka Maria Hazucha narodena 1871 Kalameny)
Jeho otec Joannes Friedrich narodeny v Suchej nad Parnou 12. 9. 1829 (manzelka Helena Prihel narodena v obci Bahon 1836 ???)
Jeho otec Georgius Friedrich narodeny v Suchej nad Parnou 25. 3. 1784 (manzelka Elisabetha Krajcsovics 1794 ??? )
Jeho otec Joannes Friedrich a mama Marina Klimo ale nenasla som uz ani ich sobas ani narodenie.

S pozdravom

Katarina Friedrichova
Používateľov profilový obrázok
duros
Administrátor
Administrátor
Príspevky: 4935
Dátum registrácie: 11 Sep 2012, 14:52
Predkovia z oblasti: Snopek, Varényi - farnosti Malá Hradná, Dubodiel, Bánovce nad Bebravou, Trenčín, Trenčianska Turná, Dubnica, Jacovce
Kontaktovať používateľa:

Katya napísal: 18 Nov 2019, 19:46 Dobry den prajem,
Podarilo sa mi najst aj zvysnych surodencov mojho deda, bola som v archive v Kosiciach a aj v Trencine a nasla som zvysnych surodencov.
V rodokmeni som sa dopatrala az do roku 1784 co sa tyka rodu Friedrich v Suchej nad Parnou, ale dostala som sa uz do slepej ulicky, resp zastavila som sa v tom roku 1784 lebo dalsie roky uz niesu dostupne na stranke family search, kde som nasla dalsie generacie mojich predkov. Mala som stastie ze su vsetky v jednej oblasti, Sucha na Parnou (rimsko katolicke vierovyznanie).
Chcela by som sa informovat, kde mozem najst dalsie roky z tejto obce, kedze u nas v rodine sa "hovorilo", ze toto priezvisko Friedrich resp rod prisiel do tejto obce v 16tom storoci. Nemate nahodou vsetky cirkevne knihy z tejto oblasti u Vas niekde zalohovane?
Ak by ste to mali, mohli by ste mi to poslat?
Matriky Suchej nad Parnou sú dochované od r. 1776 (farnosť je oveľa staršia), staršie sa buď nezachovali, alebo ich fara v 40-tych rokoch neodovzdala štátu v zmysle zákona.
Katya napísal: 18 Nov 2019, 19:46 Plus, zacala som robit rodokmen aj z maminej strany a nasla som jednu cirkevnu knihu z jej obce, tam to vyzera tiez tak, ze vsetci predkovia su v jednej obci a sice Sarisska Poruba (Vagas), ktora spadala pod evanjelicku faru Kurima, Nemcovce. Ak by ste mali aj tuto oblast, mohla by som Vas poprosit o jej zaslanie?
Evanjelici patrili pod Nemcovce (matriky 1862-1895), RK pod Kapušany (pri Prešove) (matriky 1864-1895)
Katya napísal: 18 Nov 2019, 19:46 A este som sa chcela opytat, kde by sa dali najst informacie o scitani obyvatelstva v jednotlivych obciach? Napriklad mame adresy kde byvali nasi pra rodicia ale chceli by sme vediet napriklad kto v tom case byval napriklad na Liptove, kde zili alebo v Kosiciach.
Informácie nájdete v nasledovnom seriáli: http://www.geni.sk/supisy-urbare-scitania/
Katya napísal: 18 Nov 2019, 19:46 No a moja posledna otazka sa tyka zamestnania mojho pradeda, pracoval totiz ako "strazmajster vaznice" a prevelovali ho kade tade po Slovensku (Ruzomberok, Kosice, Nitra, Trencin) a posledna zmienka o ktorej vieme je Deva, terajsie Rumunsko (v tom case to bola cast Rakusko - Uhorska). Chceli by sme zistit, kde zomrel, pretoze zomrel v roku 1917 a podla par indicii si myslime, ze mohol zomriet tam. Existuju niekde zaznamy o statnych zamestnancoch Rakusko - Uhorska? Ak ano, kde sa mozem s touto otazkou obratit?
Neexistuje. Odborníkom na Slovákov v Rumunsku je pán Radek Ocelák.
Katya
Príspevky: 6
Dátum registrácie: 29 Aug 2019, 16:28
Predkovia z oblasti: Friedrich - Košice, Trenčín, Déva (Rumunsko), Kalameny resp Madočany na Liptove a Suchá nad Parnou

Dobry vecer prajem,
dakujem za informacie, skoda ze niesu tie zapisy o zamestnancoch, asi sa uz nedozvieme kde je pochovany ten nas svetobeznik.
Co sa tyka Suchej nad Parnou a zachovanych knih, tak tu cast som uz vypatrala do rokov ktore su zachovane. Tiez sa uz asi dalej nedostanem, ale aspon sa v rodine zachovala informacia o tom 16tom storoci a ze rod pochadza z Nemecka, i ked to je dost velka krajina ;)
Ten pan Radek Ocelák je zaregistrovany tuto na fore?
Dakujem
Katka
Používateľov profilový obrázok
duros
Administrátor
Administrátor
Príspevky: 4935
Dátum registrácie: 11 Sep 2012, 14:52
Predkovia z oblasti: Snopek, Varényi - farnosti Malá Hradná, Dubodiel, Bánovce nad Bebravou, Trenčín, Trenčianska Turná, Dubnica, Jacovce
Kontaktovať používateľa:

Katya napísal: 18 Nov 2019, 21:32 ....
Ten pan Radek Ocelák je zaregistrovany tuto na fore?
...
Nie, je na Facebooku https://www.facebook.com/Radek-Ocel%C3% ... 792095051/ a jeho webové stránky sú tieto:
http://ocelak.cz/
http://reemigranti.ocelak.cz/
Katya
Príspevky: 6
Dátum registrácie: 29 Aug 2019, 16:28
Predkovia z oblasti: Friedrich - Košice, Trenčín, Déva (Rumunsko), Kalameny resp Madočany na Liptove a Suchá nad Parnou

Dakujem skusim sa mu ozvat, ci by mi vedel s tymto pomoct.
Pekny vecer prajem
Katka
Napísať odpoveď