hladam rodicov

Máte základné údaje o hľadanom predkovi, neviete však ako ďalej? Opýtajte sa:)
Pravidlá fóra
Pravidlá fóra "Hľadám predka"
Skôr, než položíte otázku v tomto fóre, odporúčame Vám prečítať si tieto pravidlá a snažiť sa ich dodržiavať vo vlastnom záujme, aby Vám skúsenejší kolegovia mohli čo najskôr a čo najpresnejšie odpovedať:
1) Do predmetu témy napíšte konkrétne priezvisko, po ktorom pátrate, prípadne aj oblasť. Ak napíšete "Hľadám predkov", bude názov témy zmenený, pretože predkov tu hľadajú všetci, navyše ide o duplicitu s názvom subfóra.
2) Snažte sa uviesť všetky fakty, ktoré k danému predkovi viete, či už je to narodenie, úmrtie, sobáš, vierovyznanie, lokality, v ktorých žil, alebo čokoľvek iné. Akýkoľvek fakt je lepší, ako nič a môže viesť k rýchlejšej identifikácii.
3) Ak ide o osobu, ktorá už nežije, pridajte link na dokument, týkajúci sa osoby, alebo priložte sken dokumentu, aby sa predišlo omylom pri Vašom čítaní záznamu. Nebuďte ješitní, že Vám sa to stať nemôže. Stáva sa to každému, najmä v začiatkoch. Od toho sme tu, aby sme Vám pomohli, nikoho vopred nezatracujeme.
4) Uvedomte si, prosím, že pátranie po predkoch narodených po roku 1906, je výlučne vo Vašej kompetencii, pretože matriky po roku 1906 sú tzv. "živé matriky", ktoré sú stále uložené na matričnom úrade a údaje z nich sa poskytujú len priamym príbuzným. Preto musíte kontaktovať príslušnú matriku, kde budete musieť preukázať priamy príbuzenský vzťah a za poskytnutie každého záznamu môžu od Vás žiadať správny poplatok 5 Eur. Viac o tom, kde hľadať slovenské matriky: https://www.geni.sk/kde-hladat-slovenske-matriky/

Ďakujeme za pochopenie a želáme veľa úspechov v pátraní po predkoch.
peter.fedor
Nováčik
Nováčik
Príspevky: 46
Dátum registrácie: 19 Máj 2021, 10:23
Predkovia z oblasti: Fedor z Komarian , Parobok Dobra Niva, Soldan z Dubovej povod Morava Drahany, Simoncsics Nahac

Dobry den ,

snazim sa vyriesit povod predka z rodu Simoncics. Bol to slachticky rod ( podla odbornikov dokonca mozno tri ) , ktoreho clenovia ziliv obciach Nahac , Horna Krupa , Dolna Krupa a okolie. Rod bol natolko uspesny ( uspech znamenal v konecnom dosledku chudobu ) ze v obciach Horna a Dolna Krupa sa kvoli pocetnym Simoncicom neda vobec vyznat :).

Kazdopadne moj predok Pavol Simoncic z Hornej Krupej ( FK ) sa ozenil v roku 1808 s Annou ( ano tiez Simoncic )
https://familysearch.org/ark:/61903/3:1 ... C162312801
Svedkom mu bol Juraj Vido. Bohuzial rodicia nie su uvedeny ale podla veku sa dostavame k jeho narodeniu. ( bol z dvojciat Pavel + Jan )
https://familysearch.org/ark:/61903/3:1 ... C162312801

Ako rodicia su uvedeni Juraj Simoncic a Dorota ( bez dalsich detailov ). Dolezity je krstny a to Andreas Lapak a jeho zena Dorota ( ta je uvedena asi chybne ).
Po vacsom vyskume som nasiel ze v danom obdobi sa rodili deti jednemu paru Juraj Simoncic a Dorota Vido( rozostupy medzi detmi sedia ) . Juraj pochadzal z Nahaca a Dorota z FK kam sa asi aj prestahovali.
https://www.familysearch.org/search/rec ... mon%2Ai%2A
`
Z nejakeho dovodu si farar z Nahaca zapisal "kopiu" ich svadby do nahacskej matriky a dokonca aj niektore deti su zapisane v oboch matrikach.( prve deti po svadbe su len v matrike Nahac )
svadba FK : https://familysearch.org/ark:/61903/3:1 ... C162312101
svadba Nahac : https://familysearch.org/ark:/61903/3:1 ... C162425701

Vsetky ich deti maju uvedenych rovnakych krstnych rodicov a to Andreas Lapak a Marina/Maria . Ten par som nasiel a pochadzaju z Nahaca , rovnako ako Juraj a dokonca Juraj a Dorota boli za krstnych aj ich dcere.
Preto si myslim ze u Pavla je chybne uvedene meno krstnej Dorota , Andreas Lapak sedi. ( Po Pavlovi sa paru narodila este jedna dcera kde je zasa uvedene krstny par spravne ).
Aj indicia so svedkom na Pavlovej svadbe ( Juraj Vido ) ukazuje na Dorotu Vido ako matku a teda stale ten rovnaky par.
Takze vsetko pekne sedi az na jeden problem . Paru sa narodil v dec. 1782 uz jeden Jan ( pred menom je nejaky divny zapis ) a je este zapisany duplicitne aj v Nahaci. Bohuzial Pavol tam uz duplicitne nie je.

Ani v Nahaci ani v matrike Dolna Krupa som nenasiel umrtie toho prveho Jana. A aj ked vsetko pekne sedi zdraham sa ako otca a matku uviest Juraja a Dorotu Vido. Stretli ste sa niekedy s tym ze by mali rodicia deti rovnakeho mena? ( uvedomujem si ze aj umrtie sa teoreticky mohlo stratit a nezapisat ). Mna uz nic moc nenapada ako "dokazat" rodicovstvo najdeneho paru. ( cisla domu bohuzial nie su , ma ho akurat Pavol :D )
baron
Veľmi aktívny člen
Veľmi aktívny člen
Príspevky: 201
Dátum registrácie: 17 Nov 2021, 22:38
Predkovia z oblasti: Cigeľ, Kajal, Lazany, Pezinok, Prievidza

Dobrý deň,
všimol som si, že v úmrtnej matrike Dolná Krupá za roky 1781-1784 nie je zapísané žiadne dieťa, mladšie ako 12 rokov (iba jedno 9-ročné), až od roku 1785 sa tam objavujú "infans".
S pozdravom
baron
peter.fedor
Nováčik
Nováčik
Príspevky: 46
Dátum registrácie: 19 Máj 2021, 10:23
Predkovia z oblasti: Fedor z Komarian , Parobok Dobra Niva, Soldan z Dubovej povod Morava Drahany, Simoncsics Nahac

hmm ano mate pravdu , prechadzal som ju 2 krat ale toto som nepostrehol. ani som sa s nicim takym este nestretol. Niekto sa uz stretol s podobnou situaciou? ( deti zapisane na inom mieste? )
Používateľov profilový obrázok
patricius95
Veterán
Veterán
Príspevky: 3255
Dátum registrácie: 17 Okt 2012, 23:08
Predkovia z oblasti: Ličartovce → Zakarovský, Ruské Pekľany → Koscik, Havranec → Leľo, Nitr. Streda → Trenčiansky
Bydlisko: Prešov

Dobrý deň,
situáciu, žeby rodičia mali dve deti toho istého mena, zažil asi každý z nás. Konkrétne meno Ján ponúka viaceré vysvetlenia:
1) Krstné meno sa dávalo podľa konkrétneho svätého. Je teda možné, že rodičia vybrali dieťaťu vždy iného sv. Jána (Apoštol, Nepomúcky, Kapistránsky, Mária Vianney, Krstiteľ, Zlatoústy atď.).
2) Pod menom Joannes sa čisto teoreticky môže skrývať aj meno Ivan, ktoré ale v západnej časti Slovenska zrejme nepatrilo k najbežnejším.
3) Smrť staršieho Jána jednoducho nebola zapísaná do matriky.

K problematike zápisu toho istého človeka do dvoch rôznych matrík sa neviem vyjadriť.
S pozdravom
Patrik Zakarovský
Napísať odpoveď