Randisz

Hladanie priezviska
punktum
Príspevky: 1
Dátum registrácie: 08 Dec 2023, 14:08
Predkovia z oblasti: Paulenka,- Kollár, Dvorský a Krnáč - Borjak

Dobrý deň, nie je to dlhý čas, čo sa zaoberám rodokmeňom - skôr to začalo v rámci predeďovania nejakých podielov po pra pra dedovi. Narazila som na priezvisko matky jedného z predkov a nepasuje mi do oblasti Podkriváň a okolie, nenarazila som ani na nejakých menovcov. Nie je to náhodou nejaký zápis napr. neznáma alebo niečo podobné ?
Jedná sa o meno Anna Randisz / Raudiss uvedené pod záznamom / . Alebo nejaký ekvivalent, skomolenina ? Vďaka za odpovede, názory. https://www.familysearch.org/ark:/61903/1:1:6N96-DM7N
milestone
Veterán
Veterán
Príspevky: 903
Dátum registrácie: 02 Jan 2013, 20:17

punktum napísal: 08 Dec 2023, 14:22 ...Narazila som na priezvisko matky jedného z predkov a nepasuje mi do oblasti Podkriváň a okolie, nenarazila som ani na nejakých menovcov. Nie je to náhodou nejaký zápis napr. neznáma alebo niečo podobné ?
Jedná sa o meno Anna Randisz / Raudiss uvedené pod záznamom / . Alebo nejaký ekvivalent, skomolenina ? Vďaka za odpovede, názory. https://www.familysearch.org/ark:/61903/1:1:6N96-DM7N
Dobrý deň,
nie je to nič nezvyčajné, keď pri výskume "narazíte" na priezvisko, ktoré Vám "nepasuje" do oblasti, kde žili Vaši predkovia. Pôvodný nositeľ priezviska "Randisz" odniekadiaľ prišiel do oblasti Podkriváňa. Zistíte to len genealogickým výskumom.

Randisz určite nie je skomolenina a ani vo význame neznáma. Priezvisko má v slovenčine tvar Randis a v prechýlenej forme Randisová. Už zo samotného sobášneho záznamu je zrejmé, že Budáčovci a Randisovci boli spriaznené rody.
Imrich
Veterán
Veterán
Príspevky: 621
Dátum registrácie: 17 Okt 2012, 23:16
Kontaktovať používateľa:

Priezvisko Randis naozaj neznie "podpoliansky". Ponúkam na preverenie nasledujúcu možnosť: V tom regione bolo niekoľko sklární, napr. Bzová, Detvianska huta,... Ich pracovníci prichádzali o.i. aj z českých krajín. Randis by mohlo vzniknúť skrátením pôvodného priezviska Randísek.
Tu je vybraný výskyt tohto priezviska, mimo indexu na Familysearch:
Martin Randísek, Dikálny súpis Detvianska Huta 1771, 1778,
Ján Randísek, DH, prísažný, 1797. Prví obyvatelia DH boli väčšinou z panstva Vsetín.
Zdroj, Ján Žilák, Sklárne v Podpoľaní, 2004, vydalo mesto Detva.
Ján Randísek, pracovník v sklárni Bzová (farnosť Podkriváň), po r. 1785.
Zdroj, Ján Žilák, Stredoslovenské sklárne, Kermat, Kalinovo.
Preverte všetky rodinné udalosti okolo Anny Randis, jej sobáš, súrodencov, rodičov,..., do minulosti či tam nedošlo k možnému skráteniu z Randísek na Randis.
Napísať odpoveď