Historické fotografie miest a obcí

Praktické skúsenosti z archívov.
Kobielsky
Člen
Člen
Príspevky: 65
Dátum registrácie: 14 Feb 2013, 11:19
Predkovia z oblasti: Horný Zemplín, Vranov nad Topľou, Šariš, Poľsko
Bydlisko: Vranov nad Topľou, Bratislava

Uvedomujem si, že táto téma sa mierne vymyká genealogickému pátraniu, ale chcel by som spracované životopisy mojich predkov spestriť súdobými historickými fotografiami z miest, v ktorých prežili svoj život, nehovoriac, ak natrafím na miesto či budovu, ktorá je s ich osudom priamo spätá.

Máte skúsenosti s pátraním po historických fotografiách, ak áno, na aký archív sa v danom prípade obraciate? Ja by som mal záujem dostať sa k fotkám, pohľadniciam a vlastne akémukoľvek obrazovému prameňu, týkajúcemu sa mesta Vranov nad Topľou (Varannó) a jeho okoliu.

Viete mi podať nejakú praktickú radu? Bol by som Vám veľmi povďačný.
Používateľov profilový obrázok
duros
Administrátor
Administrátor
Príspevky: 4935
Dátum registrácie: 11 Sep 2012, 14:52
Predkovia z oblasti: Snopek, Varényi - farnosti Malá Hradná, Dubodiel, Bánovce nad Bebravou, Trenčín, Trenčianska Turná, Dubnica, Jacovce
Kontaktovať používateľa:

Neviem ci poznate zbierku na FB, konkretne okres Vranov nad Toplou je tu: https://www.facebook.com/media/set/?set ... 728&type=3
Jedna pani tam v komentaroch vlozila odkaz na svoju zbierku, ktora je ovela vacsia: https://www.facebook.com/pages/Vranov-n ... tos_stream
Kobielsky
Člen
Člen
Príspevky: 65
Dátum registrácie: 14 Feb 2013, 11:19
Predkovia z oblasti: Horný Zemplín, Vranov nad Topľou, Šariš, Poľsko
Bydlisko: Vranov nad Topľou, Bratislava

Áno, tú fb stránku dobre poznám, ja sám som do nej prispel značnou časťou fotografií, preto som chcel vedieť, či existujú špecializované archívy na ochranu obrazových materiálov, nakoľko by som chcel rozšíriť túto zbierku a zároveň niektoré jej časti použiť pri dotváraní životopisov mojich predkov.
milestone
Veterán
Veterán
Príspevky: 895
Dátum registrácie: 02 Jan 2013, 20:17

Vážený pán Kobielsky,
odporúčam Vám, obrátiť sa s Vašou žiadosťou na Slovenskú národnú knižnicu v Martine. www.snk.sk
Prečítajte si ich webovú stránku. Tu zistíte, čím všetkým disponujú a aké služby poskytujú.

Zbierka fotodokumentov miest:
Zbierka dokumentuje rôzne historické pohľady na slovenské mestá a na udalosti z dejín slovenského národného života vrátane fotografií a pohľadníc významných architektonických pamiatok - hradov, kaštieľov, kostolov, múzeí, škôl, rytín miest, národopisných fotografií a pod. Vnútorné usporiadanie zbierky je abecedné podľa názvu mesta.

Zbierka albumov:
V zbierke albumov má značné zastúpenie portrétna fotografia. Fotodokumenty pochádzajú z rôznych známych fotografických ateliérov takmer z celého Slovenska (napr. ateliér Karola Divalda, Pavla Socháňa , S. Letzera, P. Wittmanna a i.). Dôležitú skupinu tvoria rodinné albumy národných dejateľov a spisovateľov (Vajanskí, Šoltésovci, Masarykovci a i.). Významnú historickú hodnotu majú národopisné albumy obsahujúce krojové i krajové fotografie a albumy s fotografiami historických objektov.

V mojom prípade som asi 10% historických fotografií môjho mesta získala z Mestského kultúrneho strediska, z aukcií na webe a neposlednom rade na burze pre zberateľov. Ostatok mám zo súkromných zbierok. V súčasnej dobe ich mám zhruba 400 ks a pokračujem ďalej. :)

Prajem Vám veľa šťastia!
Kobielsky
Člen
Člen
Príspevky: 65
Dátum registrácie: 14 Feb 2013, 11:19
Predkovia z oblasti: Horný Zemplín, Vranov nad Topľou, Šariš, Poľsko
Bydlisko: Vranov nad Topľou, Bratislava

Srdečná vďaka za podnetnú radu, určite sa skontaktujem so Slovenskou národnou knižnicou, popravde mi ani nenapadlo, že by mohla archivovať aj takéto dokumenty a obrazové materiály. Prajem Vám veľa úspechov vo Vašej zberateľskej činnosti. Ja sám som do určitej miery lokálpatriot a okrem zdokumentovania rodinnej histórie sa venujem zbieraniu fotografií a pohľadov z regiónu Zemplín, najmä z môjho rodného Vranova. :)
gróf
Príspevky: 1
Dátum registrácie: 04 Máj 2016, 18:24
Predkovia z oblasti: Rod Pálffy

Zbieram staré pohľľadnice Bojníc a Bojnického zámku. Dočítal som sa tu, že SNK Martin je archivovaných niekoľko starých pohľadníc z celého Slovenska.
Osobne som SNK v Martine navštívil, ale veľmi som neuspel. Archív síce je, ale všetko je zapísané len strojopisom v knihách podľa jednotlivých mies. Ku každej pohľadnici je katalóg. číslo pohľadnice, krátky popis, z ktorého sa veľa nedozviete a ešte pár poznámok.

Ak chcete vidieť dané pohľadnice musíte sa zaregistrovať v SNK ( dá sa aj na jeden deň) a vyžiadať si pohľadnice k nahliadnutiu. Prezerať sa dajú len v SNK a nedajú sa zapožičať.

Takže bez zoznamu a bez videnia pohľadníc som odišiel domov.


Tak neviem možno som pomohol, ale je na vás. Môžete pokračovať v tom čo som ja začal a dať si pripraviť pohľadnice na prezretie z vášho regiónu.

Ak tak mi napíšte na email a čo to sa ešte môžeme pobaviť aj o jedinom programe na archiváciu pohľadníc, ktorý som našiel. Bohužiaľ zase len anglicky. Ale je to program špeciálne na archiváciu pohľadníc.

S pozdravom Pálffy
david
Veterán
Veterán
Príspevky: 309
Dátum registrácie: 04 Sep 2013, 02:56

Výborný archív fotografií je http://fortepan.hu/?view=all&lang=en, je to maďarský archív, ale je tam veľa fotografií zo slovenských miest. Často sú tam rôzne málo známe fotografie z 1. polovice 20. storočia, ktoré u nás zatiaľ neboli nejako masovo publikované. Fotografie sú dajú stiahnuť vo výbornej kvalite a môžete ich voľne publikovať.
Martin Fillo
Nováčik
Nováčik
Príspevky: 34
Dátum registrácie: 07 Mar 2016, 11:29
Predkovia z oblasti: Fillo a Ryšiaň - Turčianské Teplice, Háj, Čremošné

Jo staré fotografie Háje (Turčianské Teplice) by se mi líbili. Našel jsem jen na intrenetu, že je v nějakém státním archivě na Slovensku nějaká kniha Háj ve fotografiích. Jen mám obavy, že to bude spíš ten druhý Háj, který je u nějaké přírodní rezervace, jsou tam vodopády a tak.
Psal jsem i starostce Háje, jestli něco nemají. Řekla mi, že nic nemají a že jí mám posat víc info, tak jsem jí poslal můj rodokmen v pdf, aby měla víc informací. Jenže z ničeho nic mi přestala odpovídat. A co jsem při svém pátrání zjistil? Vyhledal jsem si dle streetview google bydliště mojich předků Háj č.p. 4. Na slovenském katastru nemovitosti online, jsem si vyhledal pozemek, kde ten barák dle google stojí. Vypsal jsem si list vlastníků a kdo to tam teď nebydlí? Ta starostka! Přestala mi odpovídat, protože se asi bojí, že bych ten barák chtěl nebo co.
Fillo - Háj, Turčianské Teplice
Ryšiaň - Čremošné
Osička - Lednice
Kacatko
Nováčik
Nováčik
Príspevky: 38
Dátum registrácie: 03 Máj 2016, 09:16

Dobrý deň, hľadám dobové fotografie obce Jalná (okres Žiar nad Hronom). Mohli by ste ma usmerniť, kde ich možno získať? Nejde mi ani tak o blízke obce Kľačany či Trnavá Hora, ale konkrétne o Jalnú. Ďakujem
Napísať odpoveď