Katastrálne úrady

danny322
Člen
Člen
Príspevky: 72
Dátum registrácie: 02 Júl 2013, 20:30

Dobrý deň,
písal som na Katastrálny úrad v Dolnom Kubíne, ohľadne Ďurotovcov-Dutkovcov, ktorí bývali v Zázrivej
(chcel som zistiť, kto bol povodný majiteľ, kedy sa ten dom postavil a kto sú súčasný majitelia, dediči, a či nie sme medzi dedičmi)
Sú veľmi ochotní, rychle odpisujú.

Máte niekto skúsenosť s katastrálnymi úradmi?
Čo všetko ste vďaka im zistili, čo sa tam dá všetko zistiť?

Ďakujem za akýkoľvek príspevok. :)
Pridávam ešte online katastrálne mapy Slovenska:
http://kataster-nehnutelnosti.sk-online.sk/
http://katasternehnutelnosti.sk/272-kat ... internete/
A online katastrálne mapy Českej republiky:
http://nahlizenidokn.cuzk.cz/
S pozdravom, Daniel Dutka
(predkov mám z okresov: Žilina, Dolný Kubín, Ružomberok, Sabinov)
Dari
Veterán
Veterán
Príspevky: 386
Dátum registrácie: 17 Okt 2012, 23:30
Predkovia z oblasti: Trebaczky, Sztankovics obce v okolí Piešťan

Na katastri existuje tzv. "zbierka listín" (§ 8 Katastrálneho zákona)

3. údaje o sídelných a nesídelných názvoch;

c) zbierku listín, ktorá obsahuje najmä písomné vyhotovenia zmlúv, dohôd a písomných vyhlásení vkladateľov o vložení nehnuteľnosti do majetku právnických osôb (ďalej len "zmluva"), písomné vyhotovenia rozhodnutí štátnych orgánov a notárskych osvedčení3) (ďalej len "verejná listina") a iných listín, ktoré podľa zákona potvrdzujú práva k nehnuteľnostiam (ďalej len "iná listina"), a dokumentáciu sídelných a nesídelných geografických názvov;
d) sumárne údaje katastra o pôdnom fonde;
e) pozemkové knihy, železničnú knihu a ich operát; pozemkové knihy a železničná kniha slúžia ako zdroj údajov o katastrálnych územiach, parcelách, vlastníkoch a o právach k nehnuteľnostiam;

Prístup k uloženým listinám majú terajší alebo predchádzajúci vlastníci a potom ďalšie zo zákona určené oprávnené osoby.


Pokiaľ by ste nepochodil na katastri (zatiaľ som sa nestretla s ochotným pracovníkom katastra :roll: ), máte druhú možnosť.
Kúpne zmluvy, dedičské konania, rozsudky,... sa nachádzajú na príslušných súdoch, prípadne v štátnych archívoch (pokiaľ tam už boli odovzdané. Mne posielajú dedičské konania z roku 1929.). Môžete požiadať príslušný súd prostredníctvom informačného centra o zaslanie fotokópie dedičského konania po Vašom predkovi. Musíte uviesť meno a priezvisko, prípadne kedy zomrel a kde býval. Taktiež je vhodné uviesť, že sa jená o Vášho predka a na aký účel potrebujete doklady. Zo súdu Vám odpíšu, či evidujú takéto dokumenty, alebo nie (Žiadosť môžete poslať aj e-mailom). Ak áno, zašlú Vám fotokópie. V nich je uvedené meno manžely (-manžela) zosnulého, taktiež mená detí, dátumy ich narodenia, ako aj kto po ňom dedil, aké majetky,... Pokiaľ budete chcieť tieto dokumenty pre úradné účely, potvrdia Vám ich za poplatok 0,50 € za jednu stranu. Príbuzenské vzťahy si môžete overiť aj na stránke katastra podľa mena, čísla listu vlastníctva, alebo podľa čísla parcely. Na listoch vlastníctva máte uvedený pri mene titul nadobudnutia - teda buď číslo dedičského konania, alebo číslo kúpnej zmluvy.
danny322
Člen
Člen
Príspevky: 72
Dátum registrácie: 02 Júl 2013, 20:30

Ďakujem :)
Ja práve viem, že tí Ďurotovci-Dutkovci bývali na čísle Zázrivá 84 (Stred)
a asi bolo prečíslovanie a neviem, či sa mám obrátiť na obecný úrad.... neodpisujú, v pondelok tam skúsim zavolať ( na stavebný odbor).
Inak, na katastrálnom úrade dobre spolupracujú, sú ochotní... :)
S pozdravom, Daniel Dutka
(predkov mám z okresov: Žilina, Dolný Kubín, Ružomberok, Sabinov)
Napísať odpoveď