Prietvisko Ottlyk

Hladanie priezviska
Mojmír
Veterán
Veterán
Príspevky: 626
Dátum registrácie: 22 Okt 2012, 12:27

"8.8.1765 (baptistatus est) Franciscus Alexander Andreas, Spect(abilis) D(omi)ni Andreas Ottlik et Spect(abila) D(omi)na Elisabetha Plathy filius.
Patrini ejus ? D(omi)nus Ladisav Baro de Réva et ? D(omi)na Susanna Okolitsany Baronessa de Réva".

Čiže 8.8.1765 sa narodil František Alexander Andrej Ottlík, syn urodzeného Andreja Ottlíka a urodzenej Alžbety, rodenej Plathyovej.

Jej otec alebo dedko Alexander Plathy bol začiatkom 18-teho storočia ministrom financií turčianskej župy, po onódskom sneme ho František Rákoczy (II) nakrátko internoval.
Môj predok Ján Schmidt (II) v rokoch 1715-1718 vychovával jeho deti v Diviakoch - dnes súčasť Turčianských Teplíc, ale učil aj na verejnej škole.

Krstnými rodičmi bol barón Ladislav Révay s manzelkou Zuzanou rodenou Okoličányovou.

Listujte v matrike Ivančinej ďalej, mali ešte jedného syna o pár rokov neskôr.

František Alexander Andrej Ottlík teda pochádzal z luteránskej vetvy Ottlíkovcov.
Luteránska vetva Ottlíkovcov musela vzniknúť pred rokom 1732, lebo v období 1732-1792 platil zákon o apostáze,
ktorý pod trestom smrti zakazoval konvertovať z rímsko-katolíckej viery na inú.

O rode Révay viem že pochádzali odkiaľsi z Chorvátska a pred Turkami zdrhli do Turca.
AndrejK
Nováčik
Nováčik
Príspevky: 30
Dátum registrácie: 17 Jan 2014, 12:02
Predkovia z oblasti: Priezvisko Ottlik

Ďakujem za preklad p. Mojmír a aj za ďalšie info.

Našiel som aj ich ďalšieho syna, ktorý sa narodil 18. júla 1766. Takže hovoríte o luteránskej vetve Ottlíkovcov. Keď prihliadnem na príspevok na začiatku vlákna, tak ako ste písali aj Jozef Andrej Ottlík bol luterán a keď mrknem na Szluhu je tam písané, že sa narodil niekde okolo roku 1811 plus minus, pretože jeho matričný záznam som ešte nenašiel, takže to neberiem ako smerodajné. Je ale možné, že Franciscus Alexander Andreas je nejaký jeho predok.

Nevie mi niekto podariť, kde by som zohnal to dielo od Szluhu ? Taktiež som sa obzeral po knihe Za Boha, vlasť a slobodu od Petra Kónya, ale kniha je všade vypredaná. Novú knihu v antikvariáte asi nenájdem :) ... jedine, žeby ju niekto chcel predať prípadne by ju bol ochotný požičať ?

Ešte jedna otázočka. Ja som bol vždy v tom, že priezvisko Ottlík je maďarského pôvodu, ale čím ďalej tým viac sa mi zdá, že pôvod priezviska je nemecký a teda, že Ottlíkovci prišli na Slovensko z Nemecka. Vie o tom niekto niečo viac ?

Za odpovede ďakujem.
Mojmír
Veterán
Veterán
Príspevky: 626
Dátum registrácie: 22 Okt 2012, 12:27

Stiahnite si Nagy Ivana diel N-O: viewtopic.php?t=5054&p=6206

Nagy Ivan tam píše, že praotcom Ottlíkovcov bol Mikuláš Poběra, čiže pochádzate z Čiech alebo Moravy.

Knihy Szluhu Mártona sa dajú kúpiť aj na CD-ROM-och.

Ja mám http://www.arcanum.hu/kiadvanyaink/osszes/?id=SZVNCS

Pre vás je zaujimavejšie http://www.arcanum.hu/kiadvanyaink/csalad/?id=FNCS

Ak by ste potrebovali hladať v nitrianskej alebo liptovskej župe, môžem vám to vyhladať.

V Nagy Ivánovi je aj sobáš Andreja Ottlíka s Alžbetou Pláthyovou.
Andrej musel byť luteránom, lebo ak by bol katolíkom, tak sa jednalo o zmiešané manželstvo a to musel sobášiť katolícky farár.
Plathyovci, podobne ako Justhovci, Čemankovci boli známe luteránske rody z Turca.
Používateľov profilový obrázok
duros
Administrátor
Administrátor
Príspevky: 4964
Dátum registrácie: 11 Sep 2012, 14:52
Predkovia z oblasti: Snopek, Varényi - farnosti Malá Hradná, Dubodiel, Bánovce nad Bebravou, Trenčín, Trenčianska Turná, Dubnica, Jacovce
Kontaktovať používateľa:

Na evanjelickej konfesii Ottlikovcov nie je nic zvlastne, kedze takmer cele Ozorovce su dodnes silno evanjelicke.
david
Veterán
Veterán
Príspevky: 309
Dátum registrácie: 04 Sep 2013, 02:56

Doplňujem, čo o rode Ottlik a ich erbe píše Siebmacher:
Wappen, v. 1688: In B. über gr. Boden auf w. Rosse ein Mann mit w. Turban und b. Kleidern (Türke) mit eingelegter Lanze gegen einen r. gekl. Mann mit # Rosse (der ebenfalls mit eine Lanze bewffnet erscheint) – einzusprengen scheinend; das Ganze überhöht von einem gekrönten gold. L, zwischen einer s. Mondessichel und einem sechsstrahligen g. Sterne. – Kleinod: Wolf wachsend, in d. erhobenen Rechten einen Krummsäbel haltend dessen Spitze durch einen schnurrbärtigen, vom Rumpfe getrennten Türkenschädel gespiesst erscheint, mit d. Linken ein links abflatterndes, zweizipfliges r. Banner fassend. – Decken. bg. – rs.
Uradel aus Trentschin, nummer auch in andern Ctten vertbreitet.
Donation v. König Andreas II., sub d. 1232 auf Felső-Ozorócz (Ozoróch) u. Kochanócz, für Hoczlow seu Ladislaus. Dessen Sohn, soll Mikó de Kochanóczy gewesen sein, mit den Söhnen: † Nikolaus, Paska (1394) u. Zawissa de Ozor. Zawissa zeugte den Ladislaus de Ozor und den Petrus den Georg, georg den Marcus. Marcus hatte wieder drei Söhne, als: Andreas, Johannes de Ozor und Mathias de Kochanó sen Kochanowsky. Ladislaus (vel Stanislaus) de ozor (seu Ozoroczy) etiam Pohor de Ozor, – der Sohn des vorstehenden Andreas, zeugte den Sohn Georg, dieser den Sohn Martin und dieser wieder den Emerich, welchen wir bereits mit dem Namen „Ottlik” vorfinden und der mit Anna Podgoray (1618) vermählt war. Sein Sohn Joann, Vicegespan v. Trentschin, hatte zur Ehefrau Helene Mednyánszky. Dieser wird es wohl gewesen sein, welcher im Alter von 136 Jahren gestorben sein soll.
Peter und Michael, fallen bei Varna; Andreas war unter König Mathias Corvinus, Kronhüter u. Castellan von Visegrad.
Adelsbestätigung und Wappen v. König Leopold I., d. d. Wien, 18. Aug. 1688 für Georg Ottlik v. Föl-Ozorócz u. Kohanócz, Feldoberst, in Ansehung seiner erworbenen verdienste bei der Erstürmung v. Buda.
Es braucht wohl nicht darauf aufmerksam gemacht zu werden, dass das vorstehende Geschlecht, welches früher, sich „de Ozor” und auch „Ozoróczy” schrieb und wie es scheint, erst nach d. Mitte des XVI. Jh., den Namen „Ottlik” aufnahm (nach Andern, bereits i. J. 1474) vormals ein völlig verschiedenes Wappen geführt hat.
(Csergheö Franc. Tab. Gen. Nób. Fam. Hung. Cent. I. 367–370. – Kaprinai Mrs. B. tomo XVIII. 56. 58. – Gemalte Wappen u. Siegel. – Bajcsányi Ad., Siegel Copien. – N. J. VIII. 304–308).
Mojmír
Veterán
Veterán
Príspevky: 626
Dátum registrácie: 22 Okt 2012, 12:27

Historiu Ottlíkovcov nepoznám, ale podľa tejto linky:

https://www.google.ch/?gfe_rd=cr&ei=-k3 ... hu&start=0

by som povedal že boli silnými luteránmi.
AndrejK
Nováčik
Nováčik
Príspevky: 30
Dátum registrácie: 17 Jan 2014, 12:02
Predkovia z oblasti: Priezvisko Ottlik

Pekný víkend prajem.

Do diela Ivana Nagy som kukal a nasiel som tam napojenie toho svojho Adrasa z Ozoroviec a Kochanoviec, ktorý bol v prvom manzelestve zenaty s Jozefou Balogh s tym ze jeho otec bol Dienes (Dionizius) a potom to pokracuje dalej. A ked sa pozriem na Andrasa z Turca, ktory bol zenaty s Alexandrou Plathy tak, ak som sa nepomylil on bol ujo Andrasa z Ozoroviec a Kochanoviec.

Zaujimalo by ma však, ci je to v Szluhovi napisane obdobne, aby bolo s cim porovnat. Cast Szluhu poslal Laco hned na zaciatku, ale tam konci ta vetva pri Andrasovi zenateho s Jozefou Balogh.

Taktiez by som sa chcel spytat co znamena v diele od Ivana Nagy velke tlacene N. pri mene ? Viackrát som to tam nasiel. Neznamená to, ze dotycny zomrel mlady bez potomkov ?

Dalej by som chcel objastit vztah medzi protestntami, evanjelikmi a luteranmi. Protestantizmus vznikol niekedy v 16. storoci v Nemecku s tym, ze evenjelici su podskupinou protestantov a nasledne luterani podskupinou evanjelikov. Je to spravne alebo nie ? Ak nie poprosim o vysvetlenie.

A moja posledna otazka. Nie je mi celkom jasne akým sposobom vznikol z prveho znameho predka Mikulasa Poberu rod s priezviskom Ottlik ? Vedel by mi to niekto vysvetlit ? Zda sa mi ze je to popisane v tom nemeckom texte od Davida, ale este som sa s tym uplne nepreluskal lebo nemcinu som sice chvilu studoval, ale dost som z nej pozabudal :D Takze tusim co sa tam pise, ale len v hrubych konturach :p

Za odpovede dakujem.
Používateľov profilový obrázok
duros
Administrátor
Administrátor
Príspevky: 4964
Dátum registrácie: 11 Sep 2012, 14:52
Predkovia z oblasti: Snopek, Varényi - farnosti Malá Hradná, Dubodiel, Bánovce nad Bebravou, Trenčín, Trenčianska Turná, Dubnica, Jacovce
Kontaktovať používateľa:

AndrejK napísal:...
Dalej by som chcel objastit vztah medzi protestntami, evanjelikmi a luteranmi. Protestantizmus vznikol niekedy v 16. storoci v Nemecku s tym, ze evenjelici su podskupinou protestantov a nasledne luterani podskupinou evanjelikov. Je to spravne alebo nie ? Ak nie poprosim o vysvetlenie.

....
Neviem isto, ale ceska wikipedia pise toto:
Protestantské nebo evangelické církve je souhrnné označení církví vzešlých z reformace. Církve čerpající primárně z Lutherova odkazu se nazývají luteráni (Augsburské vyznání). Protestanté navazující zejména na odkaz Jana Kalvína se nazývají kalvinisté nebo reformovaní (Helvetské vyznání). K protestantismu se řadí i anglikánská církev a menší evangelikální církve, např. baptisté, metodisté, presbyteriáni, puritáni, mennonité, letniční, v českých zemích např. Jednota bratrská nebo Českobratrská církev evangelická.

Protestanté (evangelíci) je společný název pro členy těchto církví.

Zdroj: http://cs.wikipedia.org/wiki/Protestant ... .C3.ADrkve
martustus
Aktívny člen
Aktívny člen
Príspevky: 123
Dátum registrácie: 17 Okt 2012, 23:34
Predkovia z oblasti: rod Benček, Herda, Švec, Belák, región Horné požitavie: Hostie, Topoľčianky,Obyce, Horňany? Bobot?

Zdravím.
Dnes som pri prezeraní časopisu Vojenská história našiel tento článok:
KÓNYA, Peter: Za boha, vlasť a slobodu! Pohnuté osudy kuruckého generála Juraja Ottlyka.

Možno sa tu niečo nové dozviete.

Link: http://www.vhu.sk/data/att/1457_subor.pdf
Martustus : martustus@azet.sk
martustus
Aktívny člen
Aktívny člen
Príspevky: 123
Dátum registrácie: 17 Okt 2012, 23:34
Predkovia z oblasti: rod Benček, Herda, Švec, Belák, región Horné požitavie: Hostie, Topoľčianky,Obyce, Horňany? Bobot?

Pridávam ešte jeden článok:

http://www.vhu.sk/data/att/490_subor.pdf
Martustus : martustus@azet.sk
Napísať odpoveď