Joannes Hrozjak

Máte základné údaje o hľadanom predkovi, neviete však ako ďalej? Opýtajte sa:)
Pravidlá fóra
Pravidlá fóra "Hľadám predka"
Skôr, než položíte otázku v tomto fóre, odporúčame Vám prečítať si tieto pravidlá a snažiť sa ich dodržiavať vo vlastnom záujme, aby Vám skúsenejší kolegovia mohli čo najskôr a čo najpresnejšie odpovedať:
1) Do predmetu témy napíšte konkrétne priezvisko, po ktorom pátrate, prípadne aj oblasť. Ak napíšete "Hľadám predkov", bude názov témy zmenený, pretože predkov tu hľadajú všetci, navyše ide o duplicitu s názvom subfóra.
2) Snažte sa uviesť všetky fakty, ktoré k danému predkovi viete, či už je to narodenie, úmrtie, sobáš, vierovyznanie, lokality, v ktorých žil, alebo čokoľvek iné. Akýkoľvek fakt je lepší, ako nič a môže viesť k rýchlejšej identifikácii.
3) Ak ide o osobu, ktorá už nežije, pridajte link na dokument, týkajúci sa osoby, alebo priložte sken dokumentu, aby sa predišlo omylom pri Vašom čítaní záznamu. Nebuďte ješitní, že Vám sa to stať nemôže. Stáva sa to každému, najmä v začiatkoch. Od toho sme tu, aby sme Vám pomohli, nikoho vopred nezatracujeme.
4) Uvedomte si, prosím, že pátranie po predkoch narodených po roku 1906, je výlučne vo Vašej kompetencii, pretože matriky po roku 1906 sú tzv. "živé matriky", ktoré sú stále uložené na matričnom úrade a údaje z nich sa poskytujú len priamym príbuzným. Preto musíte kontaktovať príslušnú matriku, kde budete musieť preukázať priamy príbuzenský vzťah a za poskytnutie každého záznamu môžu od Vás žiadať správny poplatok 5 Eur. Viac o tom, kde hľadať slovenské matriky: https://www.geni.sk/kde-hladat-slovenske-matriky/

Ďakujeme za pochopenie a želáme veľa úspechov v pátraní po predkoch.
michalR
Člen
Člen
Príspevky: 99
Dátum registrácie: 05 Feb 2014, 15:37
Predkovia z oblasti: Krupina, Sebechleby, Cebovce, Viglas, Detva, Hajniky

Dobrý deň,
Rád by som poznal váš názor s akou pravdepodobnosťou môžem nasledovné hypotézy považovať za pravdivé a teda pokračovať v rodokmeni (mimochodom toto je moja mužská línia)
S istotou viem, že môj prastarý otec sa volal Joannes Roziak(Hrozjak,Rozjak) a narodil sa 15.6,1865 vo Zvolene, otcovi Jánovi Rozjakovi a matke Barbore Pilník.
Ak si vyhľadám v indexoch deti otca Joannesa Rozjaka vo Zvolene, dostanem nasledovný výsledok
https://familysearch.org/search/record/ ... name%3APil*
Joannes Rozjak mal deti s Dorotou aj Barborou Pilnik (prelínajúc sa). Pri každom z detí sedí miesto bydliska (Zvolen č.2) a aj krstný rodičia.

Ďalej som našiel tieto záznamy
úmrtie Barbory Pilník - (vpravo hore) - https://familysearch.org/pal:/MM9.3.1/T ... 26-4260-14
úmrtie Joannesa Rozjaka - (vľavo hore) - https://familysearch.org/pal:/MM9.3.1/T ... 26-4184-16
svadbu Jonnesa Rozjaka a Doroty Pilník (vpravo hore) - https://familysearch.org/pal:/MM9.3.1/T ... 8-29706-80
Matrika vo Zvolene je indexovaná, nie sú tam žiadne iné, ktoré by boli "podozrivé". Takisto som prezrel sobášne matriky v okolitých obciach.

Takisto, ak si pozriem vek úmrtia a vek v čase svadby Barbory resp. Doroty Pilník a prehľadám index narodených presne mi sedí táto deva z Dobrej Nivy.
https://familysearch.org/pal:/MM9.3.1/T ... 0-18750-20. Dorotu Pilník nemôžem podľa indexu nájsť.

S Joannesom je to tažšie pretože v svadobnom zázname má v.r. 1846 vek 22, v úmrtnom v.r. 1870 vek 50. Takisto v svadobnom má napísané, narodený a krstený vo Zvolene (ak som to dobre preložil). Podľa indexov vo Zvolenskej matrike - jediný Ján Rozjak narodený v tomto období vo Zvolene je tento
https://familysearch.org/pal:/MM9.3.1/T ... 19-7585-72 (vpravo dole) a teda podľa môjho predpokladu je toto môj predok.

Čo ma mýli:
- Miešanie mien Doroty a Barbory v krstných záznamoch
- Svadobný záznam je Joannea Rozjaka s Dorotu, a nie Barborou (ktorú mal môj prastarý otec uvedenú napr v sobášnom zázname)
- Joannes Rozjak narodený vo Zvolene, v roku 1820 má pri zázname krížik (dieťa umrelo ?)
- Joannes Rozjak bol aj svedkom svadby Joannesa a Doroty. Takže nebol jediný v tom čase a na tom mieste s tým menom
- Kandidáti vhodný vekom podobnému svadobnému záznamú sú aj na Dobrej Nive

Dúfam, že to nie je príliš komplikované a že som to jasne popísal :)

Otázka na záver:
Joannes a Barbora boli paholci v lokalite Zvolen - Kamenný majer. Existujú nejaké staré mapy, resp. znalci Zvolena ktorí by mi vedeli určiť kde to bolo ?
ejco
Veterán
Veterán
Príspevky: 329
Dátum registrácie: 31 Jan 2014, 08:23
Predkovia z oblasti: horná Nitra

michalR napísal:S Joannesom je to tažšie pretože v svadobnom zázname má v.r. 1846 vek 22, v úmrtnom v.r. 1870 vek 50. Takisto v svadobnom má napísané, narodený a krstený vo Zvolene (ak som to dobre preložil). Podľa indexov vo Zvolenskej matrike - jediný Ján Rozjak narodený v tomto období vo Zvolene je tento
https://familysearch.org/pal:/MM9.3.1/T ... 19-7585-72 (vpravo dole) a teda podľa môjho predpokladu je toto môj predok.
Áno, krížik pri zázname krstu je mätúci. Rovnako ho má aj Pavol zapísaný pod Jánom. No iné deti na tejto stránke matriky ho nemajú. Označoval úmrtie v detskom veku? Pokiaľ nevylúčime, že Ján zo Zvolena nezomrel pred rokom 1846, nemôžeme si byť istí. Zápis, že Ján sa narodil a aj v čase sobáša bol obyvateľom Zvolena by sa mal rovnako vzťahovať aj na nevestu (v ostatných zápisoch tomu tak je), čo zrejme nebola pravda, keďže Dorota, ktorú uvádzate, sa vo Zvolene nenarodila. Preto môže vyvstať pochybnosť o pravdivosti tohto zápisu aj v prípade Jána.
A keďže v roku 1822 sa aj v Dobrej Nive a aj v Hájnikoch narodili ďalší dvaja Jánovia Roziakovci, skúste zistiť ich životné osudy. Či zomreli ako deti alebo sa dožili dospelosti a oženili sa. Iba tak môžeme s určitosťou potvrdiť, ktorý Ján je Vašim predkom.
ejco
Veterán
Veterán
Príspevky: 329
Dátum registrácie: 31 Jan 2014, 08:23
Predkovia z oblasti: horná Nitra

Vlastne, tých Jánov sa v okolí Zvolena v tom období narodilo viac:
https://familysearch.org/search/record/ ... rname%3ARo*
Imrich
Veterán
Veterán
Príspevky: 621
Dátum registrácie: 17 Okt 2012, 23:16
Kontaktovať používateľa:

Vyjadrím sa len k 1. a 3. otázke. 2. otázka, o pôvode Jana Roziaka, si vyžaduje daleko hlbšiu a širšiu analýzu, ako to už napísal p. Ejco.

1. Domnievam sa, že s istotou môžete stotožniť Barboru a Dorotu. Podporujú to tri fakty:
Rovnaké adresy, rovnakí krstní rodičia a tehotenstvá Barbory a Doroty sa neprekrývajú!

3. V adresách pri narodení detí sa píše
Mária 1847: Kam(eralis) majersági béres, Zólyom = bíreš na komorskom majeri, Zvolen
Ján 1856: VZolii, in fundo camerali, N.2 = Zvolen, na komorskom pozemku, č. 2
Mária1 1860, VZolii, in fundo Subarcensi, N.2 = Zvolen, na pozemku v podhradí, č. 2

Zvolenské hradné panstvo prešlo po r. 1805 od Eszterházyovcov do rúk Cisárskeho-komorského panstva, t.j. priamo panovníkovi.
JR bol bírešom na tomto panstve a býval niekde v blízkosti hradu (dnešný Zvolenský zámok). Podobné adresy Zvolen 1 resp. 2 vidieť aj pri iných zápisoch. Zrejme to boli bírešské domky.
V rovnakom roku prešla do tohto panstva aj Dobrá Niva.
milestone
Veterán
Veterán
Príspevky: 893
Dátum registrácie: 02 Jan 2013, 20:17

michalR napísal:...S istotou viem, že môj prastarý otec sa volal Joannes Roziak(Hrozjak,Rozjak) a narodil sa 15.6,1865 vo Zvolene, otcovi Jánovi Rozjakovi a matke Barbore Pilník....
Neviem, či dátum narodenia, ktorý ste uviedli pri narodení Vášho prastarého otca Jána Roziaka je preklep, lebo taký zápis neviem nájsť. :?
S istotou vidím, že tento Ján Roziak sa narodil vo Zvolene 29. mája 1865, rodičia súhlasia - https://familysearch.org/pal:/MM9.3.1/T ... cc=1554443 (30. zápis vľavo).
michalR
Člen
Člen
Príspevky: 99
Dátum registrácie: 05 Feb 2014, 15:37
Predkovia z oblasti: Krupina, Sebechleby, Cebovce, Viglas, Detva, Hajniky

pre milestone: áno, bol to preklep

Ďakujem vám všetkým za odpovede.

Tak ako mi poradil ejco, skúsil som zistiť životné osudy 4 - Jánov narodených v rokoch 1819 - 1827 v okolí Zvolena.

Zvolen- 1820
Dobrá Niva 1819
Dobrá Niva 1823
Hájniky - 1822

prezrel som úmrtné záznamy Dobrej Nive, Hájnikách a Zvolene (1820 - 1846) a manželské Zvolen, Dobrá Niva (1835 - 1846). Vylúčiť viem len Jána (nar. v roku 1819 na Dobrej Nive - našiel som svadbu.

Takže mi ostali traja
Zvolen - 1820,
čo hovorí v prospech
- vek pri úmrtí v roku 1870, 50 rokov https://familysearch.org/pal:/MM9.3.1/T ... 26-4184-16 (vľavo hore)
- poznámka pri sobášnom zázname, narodený a žijúci vo Zvolene
- pri narodení Ján, ale aj jeho brata Martina v roku 1822 je bydlisko Arx Zolyomi - https://familysearch.org/ark:/61903/3:1:33S7-9TMK-HDR (vpravo dole). Ak som to dobre preložil malo by to byť pevnosť Zvolen - čo mohlo byť pri Zvolenskom zámku.

čo hovorí proti
- krížik pri krstnom zázname
- 4 ročný rozdiel pri sobášnom zázname (písané 22 rokov, v roku 1846)

Hájniky - 1822 ,
čo hovorí v prospech
- prastrarý otec Ján (narodený 1865) žil v Kováčovej (časť Hájniky). Podľa mňa sa tam presťhoval ako dieťa po smrti rodičov (1869,1870). Každý ho poznal pod menom Ondrej - aj keď bol krstený ako Ján (viem to zo sobášneho záznamu). Pravdepodobne mu niekto meno zmenil, resp. museli tam byť nejaké rodinné väzby.
čo hovorí proti
- https://familysearch.org/ark:/61903/3:1:33S7-9T99-7BV (vpravo dole). Tento má pri narodení krížik, a aj pomlčku. V podstate krížik alebo pomlčku majú všetky deti v matrike, tak ťažko povedať čo to znamená.


Dobrá Niva - 1823
čo hovorí v prospech
- vek najbližiešie k sobášnemu záznamu
- Barbora (Dorota) Pilník bola z Dobrej Nivy

čo hovorí proti
- poznámka pri sobášnom zázname, narodený a žijúci vo Zvolene

Ešte som našiel svadbu Jána Rozjaka a Anny Bažík vo Zvolene (1847) - https://familysearch.org/pal:/MM9.3.1/T ... 8-28980-39 (vpravo v strede). To by mi možno mohlo vylúčiť jedného z nich, aj keď neviem aká lokalita môže byť Simini (Dimini)

Mne sa ako najpravdepodobnejšie zdá hypotéza - Zvolen,1820. Uvedomujem si, že tu pracujem s určitými dohadmi a pravdepodobnosťou. Na jednej strane, rád by som pokračoval vo výskume - na strane druhej, ak nedokážem nájsť pravú niť asi je načase skončiť. Aké sú vaše skúsenosti ?
Anina
Veľmi aktívny člen
Veľmi aktívny člen
Príspevky: 268
Dátum registrácie: 20 Jan 2014, 16:25
Predkovia z oblasti: Pňaček,Vajteršic,Kodrik,Štvrtecký,Kalka ,Ganobčik,Orava,Liptov,Záhorie

Mne pomáha prestávka. Môžete prejsť na inú líniu, alebo úplne vypnúť. Stalo sa mi, že pri inom hľadaní som našla niečo, čo mi predtým nešlo. Keď sa vrátim k predchádzajúcemu stáva sa, že mám úplne iné myšlienkové pochody a ide to ľahšie. Určite má každý svoj spôsob a na ten svoj prídete aj Vy.
milestone
Veterán
Veterán
Príspevky: 893
Dátum registrácie: 02 Jan 2013, 20:17

michalR napísal:...Ešte som našiel svadbu Jána Rozjaka a Anny Bažík vo Zvolene (1847) - https://familysearch.org/pal:/MM9.3.1/T ... 8-28980-39 (vpravo v strede). To by mi možno mohlo vylúčiť jedného z nich, aj keď neviem aká lokalita môže byť Simini (Dimini)...
Názov lokality čítam "Sirini" = Turová, patrila pod rk farnosť v Budči.
ejco
Veterán
Veterán
Príspevky: 329
Dátum registrácie: 31 Jan 2014, 08:23
Predkovia z oblasti: horná Nitra

Nevešajte hlavu, riešenie sa vždy nejaké nájde. Skúste prelistovať matriky, stranu po strane, tie, v ktorých sú uvedení všetci traja Jánovia Zvolen 1820, Dobrá Niva 1823 a Hájniky - 1822.
Pokúste sa nájsť ich starších aj mladších súrodencov. Sledujte krstných rodičov. Nejakú náväznosť medzi tým, čo už poznáte a tým, čo hľadáte, možno nájdete ;)
Napísať odpoveď