Matrika Solčany, okr. Topolčany

Staré matriky, digitalizácia, aké informácie nájdete v matrikách.
brouck
Príspevky: 11
Dátum registrácie: 17 Feb 2017, 17:52

Mohl by mi, prosím, někdo poradit, na jaký úřad (popř. archiv) napsat, když potřebuji zjistit zápis z obce Solčany z roku 1923. A dále, jestli máte zkušenosti, lze takto na Slovensku žádat o kopii tohoto zápisu, bez toho, že bych se dostavil osobně (v Čechách to tiž lze řešit i po emailu, když dodám potřebné doklady)? Doklady bych měl mít k dispozici (plnou moc od vnučky dané osoby a kopie rodných listů její a matky, dokládající vazbu vnučky na osobu, jejíž zápis potřebuji). Uznává se i česká plná moc ověřené u českých úřadů?
Předem díky
jurajpolak
Veterán
Veterán
Príspevky: 419
Dátum registrácie: 20 Júl 2016, 12:24
Predkovia z oblasti: Marianka, Stupava, Mást, Borinka a ďalšie obce Záhoria, Záhorská Bystrica
Bydlisko: Marianka

Zdravím,
matriky z tohto obdobia by mali byť ešte v obci Solčany.
Tu je kontakt na matriku:
http://www.obecsolcany.sk/kontakty-.html
Odporúčam tam zavolať a dohodnúť sa s pani matrikárkou, ona Vám povie, čo a ako. Myslím, že keď budete mať všetky tieto podklady, čo spomínate, nemal by byť problém dohodnúť sa. Viacerí tu na fóre spomínali, že riešili s matrikárkami veci po telefóne a mailom, závisí určite aj od ochoty a nálady pani matrikárky, ale za skúšku nič nedáte, max. tak peniaze za telefón. :-)

Ešte je možné kontaktovať aj farský úrad v Solčanoch, zápis bude aj vo farskej matrike, tie sa do archívov tiež neodovzdávali. Možno budete mať šťastie aj tam, keby na štátnej matrike neboli ochotní. Tam na fare to nie je ich povinnosť vám niečo hľadať, ale tak možno budete mať šťastie.
Tu som našiel aj kontakt na faru v Solčanoch, skúste radšej zavolať, je to asi istejšie, bohvie, ako často a či vôbec tú mailovú adresu kontrolujú.
http://www.solcany.fara.sk/kontakt

Pozerám, že fara má stránku aj na FB, farár podľa veku vyzerá celkom mladý, takže by mohol byť naklonený moderným technológiam.:-)
Používateľov profilový obrázok
duros
Administrátor
Administrátor
Príspevky: 4920
Dátum registrácie: 11 Sep 2012, 14:52
Predkovia z oblasti: Snopek, Varényi - farnosti Malá Hradná, Dubodiel, Bánovce nad Bebravou, Trenčín, Trenčianska Turná, Dubnica, Jacovce
Kontaktovať používateľa:

Plná moc Vám nepomôže ani česká, ani slovenská, ak budú úradníci oficiálni. Naša legislatíva také niečo nepozná.
Napísať odpoveď