Pekný večer ! Chcel by som sa spýtať, či niekto náhodou pri svojich odborných výskumoch, práci,
nenaďabil na nejaký dokument, správu, informáciu ohľadom presunu obyvateľstva z Bytčianskeho panstva na Vígľašské panstvo kvôli ťažbe dreva, sklárstvu - Detvianska Huta, Hriňová - Veľký Slanec ...
v období - druhá polovica 18. storočia a začiatok 19. storočia. Panstvá mali rovnakého majiteľa rod Esterhazy, tzv. malá vysťahovalecká vlna z chudobných Kysúc pod Poľanu na Vígľašské panstvo ... Ďakujem za akúkoľvek informáciu. Trebuľa
Vysťahovalectvo z Kysúc na Podpoľanie (druhá polovica 18.- začiatok 19.storočia)
- Keckar
- Dátum registrácie: 14 Júl 2020, 15:56
- Predkovia z oblasti: TREBUĽA - Hriňová - laz Slanec(Podpoľanie)
- Kontaktovať používateľa:
Pekný deň! Ďakujem, skúsim ho opäť osloviť. Boli sme v kontakte pred 4 rokmi, zaujímavo ma usmernil v bádaní. Trebuľa
Naposledy upravil/-a Keckar v 18 Júl 2025, 12:34, upravené celkom 1 krát.
Pozrel som do viacerých monografii obcí z Podpolania ako aj sklární. Jediná zmienka o vacsom pocte pristahovalcoch je v knihe Ján Žilák: Sklárne na Podpolaní, Mesto Detva 2004. Píše sa tam o 14 rodinách pristahovalcov na Detviansku Hutu zo Vsetínskeho panstva. Priezvisko Trebula medzi nimi nie je.
V oblastnom archíve v BB maju dikálne supisy obcí Viglasského panstva z intervalu 1770-1848, s odstupom v priemere 3 roky. Skuste tam nájst prvu zmienku o svojom predkovi. Ak tam prisla v nejakom roku vacsia vlna pristahovalcov, malo by sa to dat rozpoznať. A dufat, ze tam bude informacia o povode.
Posledná rada: Skuste sa so svojou otazkou obratit na Dr. Mária Ďurkovú, z Historického ústavu SAV. V minulosti sa venovala vo svojich vedeckých prácach aj osidleniu Podpolania.
V oblastnom archíve v BB maju dikálne supisy obcí Viglasského panstva z intervalu 1770-1848, s odstupom v priemere 3 roky. Skuste tam nájst prvu zmienku o svojom predkovi. Ak tam prisla v nejakom roku vacsia vlna pristahovalcov, malo by sa to dat rozpoznať. A dufat, ze tam bude informacia o povode.
Posledná rada: Skuste sa so svojou otazkou obratit na Dr. Mária Ďurkovú, z Historického ústavu SAV. V minulosti sa venovala vo svojich vedeckých prácach aj osidleniu Podpolania.
- Keckar
- Dátum registrácie: 14 Júl 2020, 15:56
- Predkovia z oblasti: TREBUĽA - Hriňová - laz Slanec(Podpoľanie)
- Kontaktovať používateľa:
Pekný deň pán Imrich, ďakujem za správu. P. Žilák spomína vo svojej knihe Sklárne na Podpoľaní medzi prvými novými obyvateľmi sklárne v Hriňovej - Jozefa Trebuľu v 1805. Písal som mu pred pár rokmi, citujem ho:" Doma mám aj podkladové materiály k počiatku hriňovskej sklárne a či tam bude zmienka odkiaľ prišiel Trebuľa si nepamätám ...". Pri svojom výskume som našiel z tohto obdobia sobášny záznam svadby Trebuľu na Detvianskej Hute, odkiaľ prišli ľudia po zániku sklárne na Detvianskej Hute do novej hriňovskej vo Veľkom Slanci, ale odkiaľ prišli na Podpoľanie je stále zahalené rúškom tajomstva. P. Ďurkovú som čítal, veľmi zaujímavé, v kontakte s ňou som nebol. Pokúsim sa nájsť kontakt a napíšem jej. Ďakujem. Kontaktoval som aj historikov p. Maliniaka, J. Goliana, žiadny posun v tejto veci to neprinieslo. V pátraní po predkoch na Kysuciach mi pomohol historik z Turzovky p. D. Velička a najviac ma usmernil a pomohol regionálny historik T. Cimerman z Banskej Bystrice - Malachova. Je to zložité. Ďakujem za akúkoľvek snahu pomôcť. Trebuľa