Dobry den,
viete mi niekto blizsie objasnit krsty deti zapisane vo vojenskych matrikach c.k (rakuskej) armady?
Aktualne hladam krst syna vojaka c.k.armady, v obci co ma zapisanu ako jeho miesto narodenia (v neskorsich matricnych zaznamoch) sa ale jeho krst nenachadza. Ked som sa snazila dohladat nieco viac o jeho otcovi -vojakovi, prekvapilo ma, ake obrovske mnozstvo zaznamov sa nachadza v Kriegsarchiv Wien. A hlavne ma prekvapilo, kolko deti je zapisanych vo vojenskych matrikach jednotlivych regimentov.
Znamena to, ze tieto deti boli narodene niekde v blizkosti regimentu (tj. manzelky boli na tazeni spolu s vojakmi? ) a pokrstil ich vojensky kaplan, alebo sa jedna o deti, co boli narodene "doma", a ich otcovia si ich nechali dopisat aj do vojenskej matriky, napriklad kvoli pripadnemu sirotskemu dochodku? Z tych zapisov to neviem vylustit.
https://www.familysearch.org/ark:/61903 ... 4128&i=420
Ako si to mam vysvetlit?
To ze s vojskom v minulosti tiahli aj rozne prostitutky mi je jasne, ale tu sa jednalo o manzelky vojakov, a niektorym sa narodilo aj niekolko legitimnych deti postupne...
PS: ide o obdobie okolo roku 1800. A mam smolu, lebo prave z toho "mojho" infantery regimentu c.58 vojenska matrika 1790-1804 chyba
Dakujem, Martina
Krsty deti vo vojenskych matrikach c.k.armady
- patricius95
- Veterán
- Dátum registrácie: 17 Okt 2012, 23:08
- Predkovia z oblasti: Ličartovce → Zakarovský, Ruské Pekľany → Koscik, Havranec → Leľo, Nitr. Streda → Trenčiansky
Dobrý deň,
podľa matriky to vyzerá skôr tak, že deti boli pokrstené na mieste, kde sa narodili, miestnym kňazom. Mená kňazov sú totiž pri každom krste rôzne. Predpokladám, že daný krst musel byť zapísaný aj vo farskej matrike v mieste, kadiaľ armáda prechádzala. Pokiaľ chcete bližšie údaje z niektorého konkrétneho zápisu, tak napíšte, ktorý zápis Vás zaujíma.
K vojenským matrikám - to, že Vami hľadaná matrika nie je na FS nemusí znamenať, že sa nezachovala. Kontaktoval by som Kriegsarchiv vo Viedni, či sa daná matrika náhodou nenachádza u nich nedigitalizovaná.
podľa matriky to vyzerá skôr tak, že deti boli pokrstené na mieste, kde sa narodili, miestnym kňazom. Mená kňazov sú totiž pri každom krste rôzne. Predpokladám, že daný krst musel byť zapísaný aj vo farskej matrike v mieste, kadiaľ armáda prechádzala. Pokiaľ chcete bližšie údaje z niektorého konkrétneho zápisu, tak napíšte, ktorý zápis Vás zaujíma.
K vojenským matrikám - to, že Vami hľadaná matrika nie je na FS nemusí znamenať, že sa nezachovala. Kontaktoval by som Kriegsarchiv vo Viedni, či sa daná matrika náhodou nenachádza u nich nedigitalizovaná.
S pozdravom
Patrik Zakarovský
Patrik Zakarovský