Štátny archív Zakarpatskej oblasti (UA) - digitalizácia archív. dokumentov

Staré matriky, digitalizácia, aké informácie nájdete v matrikách.
milestone
Veterán
Veterán
Dátum registrácie: 02 Jan 2013, 20:17

Dobrý deň,
pomerne aktuálna správa z 12. augusta 2024 sa nachádza na webovej stránke Štátneho archívu Zakarpatskej oblasti - „Priebeh digitalizácie dokumentov Národného archívneho fondu Ukrajiny a vytvorenie užívateľského fondu.“
Zdroj: https://dazo.gov.ua/hid-otsyfruvannya-d ... nnya/.html

„Dňa 23. októbra 2023 sa v priestoroch Štátnej archívnej služby Ukrajiny za účasti vedúceho Štátnej archívnej služby Ukrajiny Anatolija Chromova, prvej zástupkyne riaditeľa Tetyany Ševčenkovej, oficiálneho zástupcu Korporácie FamilySearch na Ukrajine, Oleksandra Sichkarenko a riaditeľa Štátneho archívu Zakarpatskej oblasti Mykhailo Misyuk, sa uskutočnilo podpísanie dohody o spolupráci s FamilySearch Corporation International (USA).
V dôsledku spolupráce medzi Štátnou archívnou službou Ukrajiny, Štátnym archívom Zakarpatskej oblasti a FamilySearch International Corporation (USA) bolo možné realizovať rozsiahly program na digitalizáciu dokumentov Štátneho archívu Zakarpatskej oblasti.
Štátny archív Zakarpatskej oblasti dostal 5. augusta 2024 vybavenie od FamilySearch International (USA) – tri skenery na digitalizáciu dokumentov Národného archívneho fondu, ktoré sú uložené v archívnej inštitúcii.
Projekt zahŕňa výrobu farebných obrazov z približne 2 500 000 listov historických dokumentov, z ktorých 95 % je zviazaných v genealogických knihách, ktoré sú uložené v dvoch pobočkách archívu v mestách Užhorod a v Berehove. Zvyšok dokumentov tvorí filtrovanie, okresné poistenie, tematické a menné kartotéky (100 000 kariet).
Účelom digitalizácie dokumentov Národného archívneho fondu Ukrajiny je vytvorenie užívateľského fondu.
Štátny archív Zakarpatskej oblasti bude celý proces digitalizácie dokumentov NAF zverejňovať na svojich internetových zdrojoch, preto sledujte našu facebookovú stránku a oficiálnu stránku Štátneho archívu.“ (Google prekladač)
Monicina
Veľmi aktívny člen
Veľmi aktívny člen
Dátum registrácie: 21 Okt 2021, 12:23
Predkovia z oblasti: Podunajská nížina, okolie Kráľovského Chlmca, Berežská oblasť v Zakarpatskej Rus

Ďakujem, to je skvelá správa a mám veľkú radosť. Chcem Vás poprosiť, ak by ste sa dozvedeli, že už to je umiestnené na FamilySearch, či by ste mi dali vedieť, čakám na dve farnosti z danej oblasti a už som nedúfala, že sa toho niekedy dočkám.
milestone
Veterán
Veterán
Dátum registrácie: 02 Jan 2013, 20:17

Monicina napísal: 03 Sep 2024, 10:26 Ďakujem, to je skvelá správa a mám veľkú radosť. Chcem Vás poprosiť, ak by ste sa dozvedeli, že už to je umiestnené na FamilySearch, či by ste mi dali vedieť, čakám na dve farnosti z danej oblasti a už som nedúfala, že sa toho niekedy dočkám.
Dobrý deň,
ospravedlňujem sa Vám, ale nemám dôvod, sledovať webovú ani FB stránku Štátneho archívu Zakarpatskej oblasti, nakoľko nemám predkov z Podkarpatskej Rusi.
V podstate je táto téma určená všetkým užívateľom, ktorí sa roky márne snažia, dohľadať svojich predkov. Stačí si prečítať príspevky tu na fóre, napr. žiadosť zaslaná, žiadosť opakovaná ale bez odozvy archívu, predražené genealogické služby, osobná návšteva archívu - rečová bariéra, dokonca aj v anglickom jazyku a pod.

:D Môžem Vás však potešiť, že ako prvé začali digitalizovať dva fondy:

Fond 1588 Okresný kráľovský súd Mukačevo, Mukačevo, Berežská župa, 1938-1944
Fond 1606 Zbierka cirkevných matričných kníh Podkarpatskej Rusi 1715-1960
colin89
Dátum registrácie: 09 Máj 2023, 14:22
Predkovia z oblasti: Zakarpatská Ukrajina (Berežská župa)

Monicina napísal: 03 Sep 2024, 10:26 Ďakujem, to je skvelá správa a mám veľkú radosť. Chcem Vás poprosiť, ak by ste sa dozvedeli, že už to je umiestnené na FamilySearch, či by ste mi dali vedieť, čakám na dve farnosti z danej oblasti a už som nedúfala, že sa toho niekedy dočkám.
FYI, oba vyššie spomínané fondy už sú na FS, aj keď zatiaľ iba útržkovito (samozrejme, žiadna indexácia).

Vyhľadávajte vo forme obrázkov s nasledujúcimi kľúčovými spojeniami (kolónka "Creator"):

1588: Окружні королівські суди
1606: Різні церкви та синагоги

Veľa šťastia v pátraní :)
Monicina
Veľmi aktívny člen
Veľmi aktívny člen
Predkovia z oblasti: Podunajská nížina, okolie Kráľovského Chlmca, Berežská oblasť v Zakarpatskej Rus

Dobrý deň

Nejak som nepochopila, ako pracovať s tými dvoma odkazmi, kam ich zadávať, takú kolonku Creator nikde nevidím. Chcem Vás poprosiť, či môžete napísať priamy link na prístup k tým fondom.
Keď som dala vyhľadať v katalógu dve obce, ktoré ma zaujímajú (obec Asvány, Ung a obec Serne, Podkarpatská Rus, Berehivsʹkyy Rayon), zatiaľ tam nič nie je.
colin89
Dátum registrácie: 09 Máj 2023, 14:22
Predkovia z oblasti: Zakarpatská Ukrajina (Berežská župa)

Monicina napísal: 05 Nov 2024, 07:42 Dobrý deň

Nejak som nepochopila, ako pracovať s tými dvoma odkazmi, kam ich zadávať, takú kolonku Creator nikde nevidím. Chcem Vás poprosiť, či môžete napísať priamy link na prístup k tým fondom.
Keď som dala vyhľadať v katalógu dve obce, ktoré ma zaujímajú (obec Asvány, Ung a obec Serne, Podkarpatská Rus, Berehivsʹkyy Rayon), zatiaľ tam nič nie je.
Dobrý večer, Monicina,

vyhľadávanie obcí v katalógu Vám nepomôže, obsah (zatiaľ) nebol katalogizovaný. Pevne verím, že k tomu po skompletizovaní digitalizácie dôjde.

Oba fondy v doteraz spracovanom rozsahu môžete prezerať skrze obrázkové vyhľadávanie prostredníctvom nasledujúceho postupu:

FamilySearch.org: možnosť Vyhľadávať na hornej lište -> Obrázky -> Ukázať viac možností vyhľadávania -> Zobraziť rozšírené vyhľadávanie -> tu do kolónky "Zhotoviteľ" uvediete jedno z dvoch vyššie spomenutých spojení podľa toho, aký fond chcete prehľadávať (Окружні королівські суди resp. Різні церкви та синагоги).

Veľa šťastia v bádaní! ;)
Monicina
Veľmi aktívny člen
Veľmi aktívny člen

Ďakujem veľmi pekne.
korusun
Člen
Člen
Dátum registrácie: 23 Jan 2024, 21:16

Nejde o nový obsah, ale jeden maďarský bloger urobil indexáciu zakarpatských záznamov na familysearch usporiadaných podľa osád (v maďarských názvoch), možno to pomôže pri navigácii.
https://matrikula.blog.hu/2024/02/09/karpatalja_377
https://matrikula.blog.hu/2024/04/08/nagyszollos
(podobnú indexáciu urobil aj pre online záznamy zo Sedmohradska https://matrikula.blog.hu/ )
Napísať odpoveď