Preklad slova - príbuzenský vzťah v sčítaní z r. 1869

Máte problém s čítaním zápisov v starých matrikách? Trápi vás kurent, švabach, kurzíva alebo len škrabopis v matrike? Tu vám poradíme s prečítaním textu.
Pravidlá fóra
Pravidlá fóra "Čítanie starých dokumentov"
V prípade, že potrebujete pomoc s prečítaním alebo prekladom akéhokoľvek záznamu, dodržujte, prosím, nižšie uvedené zásady. Pomôžete tak všetkým zúčastneným.

1. Do predmetu správy napíšte, napr.: "Narodenie 1758 Prešov latinčina" alebo "Príčina smrti 1862 maďarčina" (Predmet typu "Prosím o prečítanie a o preklad" alebo "Prosba o preklad" vskutku správna nie je).

2. Vždy napíšte do tela správy to, čo sami zvládnete prečítať aj keby to malo byť chybné alebo útržkovité. Váš zápis typu: ".... Maria ? (asi Jurčo?), filia (?dcéra) ... a ..." je pre nás povzbudením k pomoci a oceneniu Vašej snahy. Chýbajúca snaha o prečítanie textu z Vašej strany môže znamenať, že Vám nikto nebude chcieť pomôcť. Chybne prečítaný text Vám opravíme a určite sa z Vás vysmievať nebudeme.

3. V prípade, že vkladáte obrázok na prečítanie priamo na fórum, pamätajte, prosím, na jeho dostatočnú veľkosť. Text si radšej poposúvame kurzorom myši, než by sme odbiehali pre lupu. Obrázok vkladajte len z takého dokumentu, ktorý nie je dostupný na webe. V opačnom prípade postačí url odkaz. Predchádzame tak zbytočnému zahlteniu webpriestoru fóra.

4. Pokiaľ je to možné, tak je vždy lepšie, ak je na obrázku viac textu na porovnanie nejasných písmen.

5. Ku každej žiadosti na čítanie z matrík by mal byť pripojený odkaz na originálnu matriku, aby sme dokázali porovnať nejasné písmená.

6. Prosíme autorov jednotlivých príspevkov, aby po vyriešení daného problému doplnili do názvu témy slovo "VYRIEŠENÉ" (kliknutím na ceruzku v prvom príspevku v danom článku sa otvorí možnosť editácie názvu témy).

Ďakujeme Vám za porozumenie :-)
crystalrain123
Nováčik
Nováčik
Dátum registrácie: 27 Mar 2013, 08:30

Dobrý deň, ďakujem veľmi pekne za poskytnuté informácie, čas a pomoc. Veľmi mi to pomohlo sam by som to neprečítal. Máme otázku ohľadom inéhé zápisu.

Prečítal som to ako "Rokona" a preklad som si našiel "jeho príbuzná". Chcel by som si upresniť túto infomáciu lebo Mihály a Anna mi presne sedia do rodokmeňa aj podľa dátumu narodenia avšak Maria narodená 1850, nie. Stretli ste sa stým prosím? Ďakujem krásne za odpoveď.
Prílohy
Snímka obrazovky 2025-03-17 202355.png
Naposledy upravil/-a duros v 17 Mar 2025, 22:00, upravené celkom 1 krát.
Dôvod: Oddelené od pôvodnej témy s ničnehovoriacim názvom "Prečítanie textu". Fakt nie je vhodné oživovať niekoľko rokov staré vlákno novou otázkou.
Používateľov profilový obrázok
duros
Administrátor
Administrátor
Dátum registrácie: 11 Sep 2012, 14:52
Predkovia z oblasti: Snopek, Varényi - farnosti Malá Hradná, Dubodiel, Bánovce nad Bebravou, Trenčín, Trenčianska Turná, Dubnica, Jacovce
Kontaktovať používateľa:

Áno, príbuzná. A nabudúce dajte láskavo url odkaz. jednak to nie je samoúčelné, druhak sa nezaťažuje webpriestor obrázkami. Ďakujem!
crystalrain123
Nováčik
Nováčik
Dátum registrácie: 27 Mar 2013, 08:30

Dobrý deň,

ďakujem veľm pekne, potreboval by som pomôcť ešte s jednym textom, tykajúci sa taktiež súpisu z roku 1869.. Bohužiaľ neviem si pomôcť.

https://drive.google.com/file/d/1n5HnKi ... sp=sharing

Ďakujem veľmi pekne
baron
Veterán
Veterán
Dátum registrácie: 17 Nov 2021, 22:38
Predkovia z oblasti: Cigeľ, Kajal, Lazany, Pezinok, Prievidza

crystalrain123 napísal: 21 Mar 2025, 22:11 Dobrý deň,

ďakujem veľm pekne, potreboval by som pomôcť ešte s jednym textom, tykajúci sa taktiež súpisu z roku 1869.. Bohužiaľ neviem si pomôcť.

https://drive.google.com/file/d/1n5HnKi ... sp=sharing

Ďakujem veľmi pekne
elemi iskolai növendék - žiačka základnej školy

baron
Napísať odpoveď