Dobrý den,
mám sepsanou podstatnou část otcovské větve svého tatínka. Začala jsem v 17. století po Bílé hoře, z něhož mám první písemné informace o rodu. Rod seděl 200 let na gruntě v jedné obci, takže mám stručnou historii obce, získala jsem i staré pohlednice, mám současný stav (dům stále existuje v původním členění budov, chybí jen stodola v humnech). V části do 1/2 19.století píšu o všech nalezených členech rodu, co kapitola, to pokolení (tedy i o sourozencích přímého předka, co jsem našla při listování matrikami - nehledala jsem cíleně). Mám kliku, protože o těch nejstarších přímých předcích pojednává zachovaná kronika obce z konce 17.století, v diplomce přepsaná do češtiny. Ze stejné doby jsou i zachované gruntovnice, také jsem zahrnula. Vkládám skeny matričních zápisů přímých předků a části zápisů v gruntovnicích, citaci kroniky (všech částí, kde se vyskytují předci). Od 1/2 19. století se pak věnuji rodinám jednotlivých sourozenců svého pradědečka - bylo jich i s ním 11, všichni se dožili dospělosti, 10 uzavřelo manželství, 9 mělo děti

. Podle rodin sepisuji všechno, co se dozvím nejen z matrik, ale i ze sčítání lidu (v Česku se zachovaly sčítací archy ze let 1870, 1880, 1890, 1900, 1910, 1921 - samozřejmě ne všude jsou kompletní a online), z dobového tisku, z vojenských dokumentů, z kronik obcí a různých spolků, z té doby jsou už i nějaké fotografie .... Nejvíce toho mám o svém dědečkovi, zachovala se jeho vysvědčení, dekrety ze zaměstnání, platové výměry - výběr jsem do rodinné kroniky zařadila také. Mám vzpomínky na pradědu a dědu sepsané mým tatínkem, jeho sestřenicí, vzpomínky dědova švagra, brněnského soudce ..... Samostatnou kapitolu mám i pro tatínkova strýce, lesmistra u Černínů, kterého celá rodina obdivovala. O něm získal tatínek informace z korespondence s manželkou synovce tohoto strýce.
Z toho všeho skládám příběhy, někde vložím i svoji interpretaci "jak to mohlo být", náležitě uvedenou jako "bez záruky". Další částí bude větev tatínkovy babičky - manželky výše uvedeného předka. V té jsem došla na přelom 17. a 18. století, další vazbu nemohu najít a ještě pořád nemám dohledán původ některých manželek. Ale hlavní kostru sepíšu, protože co je na papíře, to je, co je po různých šanonech a v počítači, jakoby nebylo - nikdo se v tom nevyzná

.....
Tož tak.
P.