Dobrý deň,
Chcela by som poprosiť o radu. Snažím sa dopracovať k získaniu rodného listu môjho pradeda, ktorý sa narodil v roku 1896 v Pensylvánii USA. Na portáloch familysearch, myheritage a pod. neviem tento záznam nájsť. Pradedo prežil svoj život na Slovensku, aj tu umrel. V 90.rokoch 20.stor. časť rodiny žiadala o US občianstvo, takže museli mať k dispozícii aj rodný list (cez rodinu cesta k získaniu dokumentu nevedie).
Viete poradiť ako sa k dokumentu dostať resp. získať aspoň informáciu o presnom mieste narodenia? Môže existovať nejaký záznam v slovenskom národnom archíve alebo alebo nejakom úrade, cez ktorý sa riešilo udelenie občianstva a teda museli doložiť aj rodný list alebo skúsiť osloviť národný archív v USA?
Ďakujem.
Danka
rodný list z USA
Dobry den , umrtny list nemate resp. nenahliadli ste do umrtnej matriky ?
Podla zakona o matrikach :
Úradný výpis z knihy úmrtí (ďalej len „úmrtný list“) obsahuje
a) názov dokladu a označenie matričného úradu, ktorý vyhotovuje doklad,
b) deň, mesiac, rok, miesto úmrtia a rodné číslo zomretého,
c) meno, priezvisko, prípadne rodné priezvisko zomretého,
d) pohlavie, miesto trvalého pobytu zomretého,
e) deň, mesiac, rok a miesto narodenia zomretého,
f) deň, mesiac a rok vyhotovenia úmrtného listu, podpis s uvedením mena, priezviska a funkcie oprávnenej osoby a odtlačok úradnej pečiatky matričného úradu.
(1) Matričný úrad vyhotoví úradný výpis alebo umožní nazrieť do matriky a robiť z nej výpisy
a) osobe, ktorej sa zápis týka, alebo členom jej rodiny,
b) na úradné potreby štátnych orgánov, obcí a iných ustanovizní, ak to ustanoví osobitný zákon,
c) na vykonávanie štatistického zisťovania podľa osobitných predpisov.
(2) Na účely tohto zákona sa za člena rodiny považuje manžel, rodičia, deti, vnuci, súrodenci a ich deti a v prípade preukázania oprávneného záujmu aj iná blízka osoba.
(3) Úradný výpis určený na použitie v cudzom štáte overí okresný úrad, ak medzinárodná zmluva neustanovuje inak.
Neviete nam poskytnut jeho meno a priezvisko + rodicov a povod odkial pochadzali ? ?
-
- Nováčik
- Dátum registrácie: 02 Aug 2023, 11:01
- Predkovia z oblasti: Bystrá, Miková, Bukovce, Soľník, Ladičkovce, Hankovce, Kochanovce, Papín
Žil v rokoch 1930 resp 1940 na území Slovenska? Ak áno, tak si nájdite jeho sčítací hárok, tam bude i miesto narodenia v Amerike (moji predkovia ho mali vyplnené presne).
Prípadne skúste ísť na faru odkiaľ mal predkov/archívu - mojich predkov narodených a krstených v USA dopísali i do matriky krstov farnosti, kam sa ako deti vrátili s ich rodičmi. Možno budete mať tiež takéto šťastie.
Prípadne skúste ísť na faru odkiaľ mal predkov/archívu - mojich predkov narodených a krstených v USA dopísali i do matriky krstov farnosti, kam sa ako deti vrátili s ich rodičmi. Možno budete mať tiež takéto šťastie.
-
- Dátum registrácie: 31 Okt 2012, 10:03
- Predkovia z oblasti: Strečno (rod. Oberta, rod. Behán Sepeši, amerikáni); Galanta/Javorinka (rod. Oberta, rod. Beháň); Horný Bar a Veľká Lúč (rod. Mészáros); Jurová (rod. Mészáros, rod. Katona)
Aj ja hľadám takýto záznam v USA, no zatiaľ som väčší krok k tomu neurobil. Podľa mojich zisteni sa to da viacerými spôsobmi aj podľa toho aký znáznam sa hľadá. Nachádzajú sa na ancestry.com (mávajú tu aj záznamy o narodeniach), US štátny úrad (raz sa mi podarilo niečo nájsť, hľadal som vital certifiactes). Farnosť kde mi krstili deda ma odkázala na stránku www.nepgs.com.
-
- Dátum registrácie: 21 Dec 2023, 10:16
- Predkovia z oblasti: Dronzek, Šoltys (Lapsze Wyzne, terajšie Poľsko), Vozár, Černický (Dobšiná, SNV)
Dobrý deň,
úmrtný list som vyžiadala, má tam uvedené Fayette, Pensylvania. Co môže byť mesto Fayette ale rovnako to môže byť oblasť Fayette. Ak sa mi nepodarí dopátrať k rodnému listu, bude mi musieť stačiť aj táto informácia.
V roku 1930 nežil na území Slovenska, ale sčítací hárok z roku 1940 som našla, ten by som mohla vyžiadať. Možno dozviem niečo viac : )
V USA sa narodil aj pradedov brat. S mojim pradedom sa rodičia vrátili na SK a jeho brata z nejakého dôvodu nechali v USA. Našla som sčítacie hárky z rokov 1940 a 1950, ako miesto narodenia má uvedené len Pensylvánia, to isté aj v nekrologu a dokonca nemá nikde uvedený ani presný dátum narodenia, len rok....no celkom náročné sa dopátrať k informáciám. Neviem prečo ho tam nechali, ani kde a ani u koho...
Môj pradedo - Ludovít Dronzek, nar. 6.10.1896, jeho brat Staley Dronzek nar. 1898, ich rodičia Valentyn Dronzek a Anna Radeczki, obaja pochádzajú z Lapzse Wyzne (pohraničná oblasť, od 1945 pričlenená k Poľsku).
Dakujem za pomoc.
Danka
úmrtný list som vyžiadala, má tam uvedené Fayette, Pensylvania. Co môže byť mesto Fayette ale rovnako to môže byť oblasť Fayette. Ak sa mi nepodarí dopátrať k rodnému listu, bude mi musieť stačiť aj táto informácia.
V roku 1930 nežil na území Slovenska, ale sčítací hárok z roku 1940 som našla, ten by som mohla vyžiadať. Možno dozviem niečo viac : )
V USA sa narodil aj pradedov brat. S mojim pradedom sa rodičia vrátili na SK a jeho brata z nejakého dôvodu nechali v USA. Našla som sčítacie hárky z rokov 1940 a 1950, ako miesto narodenia má uvedené len Pensylvánia, to isté aj v nekrologu a dokonca nemá nikde uvedený ani presný dátum narodenia, len rok....no celkom náročné sa dopátrať k informáciám. Neviem prečo ho tam nechali, ani kde a ani u koho...
Môj pradedo - Ludovít Dronzek, nar. 6.10.1896, jeho brat Staley Dronzek nar. 1898, ich rodičia Valentyn Dronzek a Anna Radeczki, obaja pochádzajú z Lapzse Wyzne (pohraničná oblasť, od 1945 pričlenená k Poľsku).
Dakujem za pomoc.
Danka
-
- Dátum registrácie: 12 Jan 2016, 19:24
- Predkovia z oblasti: Liptov (dolný a stredný), Spiš (Zamagurie, Poľský Spiš, okres Levoča), Kysuce, Zemplín (okres Trebišov)
Dobrý deň,
nemám to potvrdené na základe žiadneho dokumentu, chcelo by to skúsiť nájsť nejaký záznam, napríklad príchod do USA, ale jednu indíciu k tomu Fayette by som pre Vás mal. Myslím si, že sa nejedná o veľmi malé Fayette City, ale skúsil by som sa zamerať na súvisiace záznamy v meste Connellsville. Sám mám v tomto meste potvrdených viacerých prisťahovalcov z Vyšných Lapšov - na jednom z listov pasažierov ich cestovalo viacero k viacerým rodinám, ktoré boli už usadené v meste, bola tam očividne väčšia komunita rodákov. Zároveň je v tomto meste aj hrob jedného bratranca vášho pradeda (Antona Dronzeka) - cintorín je plný ďalších Lapšanov aj iných slovensky znejúcich mien. Samozrejme je to len domnienka.
nemám to potvrdené na základe žiadneho dokumentu, chcelo by to skúsiť nájsť nejaký záznam, napríklad príchod do USA, ale jednu indíciu k tomu Fayette by som pre Vás mal. Myslím si, že sa nejedná o veľmi malé Fayette City, ale skúsil by som sa zamerať na súvisiace záznamy v meste Connellsville. Sám mám v tomto meste potvrdených viacerých prisťahovalcov z Vyšných Lapšov - na jednom z listov pasažierov ich cestovalo viacero k viacerým rodinám, ktoré boli už usadené v meste, bola tam očividne väčšia komunita rodákov. Zároveň je v tomto meste aj hrob jedného bratranca vášho pradeda (Antona Dronzeka) - cintorín je plný ďalších Lapšanov aj iných slovensky znejúcich mien. Samozrejme je to len domnienka.
-
- Predkovia z oblasti: Dronzek, Šoltys (Lapsze Wyzne, terajšie Poľsko), Vozár, Černický (Dobšiná, SNV)
Dobrý deň,
Ďakujem za tip, skúsim pohľadať. Hľadali ste to cez familysearch, MH a pod. alebo máte odskúšanú nejakú americkú stránku kde sa dajú nájsť záznamy?
Aké priezviská z Vyšných Lapš máte vo svojom rodokmeni?
Ďakujem.
Danka
Ďakujem za tip, skúsim pohľadať. Hľadali ste to cez familysearch, MH a pod. alebo máte odskúšanú nejakú americkú stránku kde sa dajú nájsť záznamy?
Aké priezviská z Vyšných Lapš máte vo svojom rodokmeni?
Ďakujem.
Danka
Dobry den , sobas Valenta a Anny Vam moze pomoct ....
https://www.familysearch.org/ark:/61903 ... ew&lang=sk
Bydlisko zenicha - Adelaide ,Fayette county, PA a nevesty - Percy,Fayette county , PA
Mozete skusit hladat manualne , je to usporiadane abecedne ; pocitajte ale aj s tym,ze hned prve pismeno priezviska moze byt skomolene
https://www.familysearch.org/sk/search/catalog/406242
https://www.familysearch.org/ark:/61903 ... ew&lang=sk
Bydlisko zenicha - Adelaide ,Fayette county, PA a nevesty - Percy,Fayette county , PA
Mozete skusit hladat manualne , je to usporiadane abecedne ; pocitajte ale aj s tym,ze hned prve pismeno priezviska moze byt skomolene

https://www.familysearch.org/sk/search/catalog/406242
-
wow ani si neviete predstaviť akú radosť ste mi tým sobášnym listom urobili, naozaj veľkú
ako ste ho tak rýchlo našli? Myslím, že by to mohli byť oni, sedia mená rodičov aj vek ženícha