Otázka do pléna pre skúsenejších: krstní rodičia

Akékoľvek iné otázky, v ktorých potrebujete poradiť (nie priezviská, matriky, archívy, čítanie materiálov a pod. - na to sú zvlášť subfóra!).
VeroNik4
Dátum registrácie: 26 Dec 2024, 21:46
Predkovia z oblasti: Nitra, Cabaj-Čápor, Močenok, Urmín, Osada (Trstené), Mojmírovce, Nové Zámky

Dobrý večer prajem,

v poslednej dobe sa zaujímam o krstných rodičov všetkých predkov v jednej línií.
Veľmi ma zaujíma, či mi skúsenejší bádatelia vedia poradiť ako mi môžu krstní rodičia pomôcť pri smaotnom bádaní.
Boli krstní rodičia manželské páry alebo jednotlivcy muž+žena? Niekde sa opakujú rovnakí pri všetkých deťoch, inde má každé dieťa iný pár.
Jednoducho povedané, vedel by mi niekto povedať viac o tom ako sa vyberali krstní a čo všetko vďaka nim dokážem zistiť?

Vopred vďaka :)
Jakub Smutný
Iniciatívny člen
Iniciatívny člen
Dátum registrácie: 03 Dec 2022, 10:08

Dobrý deň,

z mojich skúseností si rodičia za krstných rodičov svojich detí vyberali najmä z dvoch skupín ľudí, a to buď príbuzných (často som sa stretol s tým, že išlo o strýka/tetu novonarodeného dieťaťa), alebo išlo o miestne elity, ako napríklad učiteľa, zemanov, či bohatých statkárov. Ako píšete, nie vždy mali všetky deti manželského páru jedných krstných rodičov. Príčin to mohlo mať mnoho, všetky samozrejme, nepoznám - úmrtie pôvodných krstných rodičov, príčinou mohlo byť aj zhoršenie vzťahov medzi rodičmi a krstnými rodičmi.

Čo sa týka Vašej ďalšej otázky, čo sa dá mien z krstných rodičov zistiť, môže to slúžiť ako nepriamy dôkaz pri overovaní rodičov dieťaťa. Mne sa napríklad stalo, že sa krátko po sebe narodilo viacero detí rovnakého mena v tej istej obci. V záznamoch o sobáši som mená rodičov, prípadne číslo domu nenašiel. Pri sobáši som však našiel (ako mená svedkov), práve mená krstných rodičov, prípadne detí krstných rodičov. Samo o sebe to nič moc nedokazuje, ale ak nazbierate viac takýchto nepriamych dôkazov, môže Vám to pomôcť pri overení teórie.

Dúfam, že som aspoň trochu pomohol, s pozdravom Jakub Smutný :)
Napísať odpoveď