Dobrý deň,
z mojich skúseností si rodičia za krstných rodičov svojich detí vyberali najmä z dvoch skupín ľudí, a to buď príbuzných (často som sa stretol s tým, že išlo o strýka/tetu novonarodeného dieťaťa), alebo išlo o miestne elity, ako napríklad učiteľa, zemanov, či bohatých statkárov. Ako píšete, nie vždy mali všetky deti manželského páru jedných krstných rodičov. Príčin to mohlo mať mnoho, všetky samozrejme, nepoznám - úmrtie pôvodných krstných rodičov, príčinou mohlo byť aj zhoršenie vzťahov medzi rodičmi a krstnými rodičmi.
Čo sa týka Vašej ďalšej otázky, čo sa dá mien z krstných rodičov zistiť, môže to slúžiť ako nepriamy dôkaz pri overovaní rodičov dieťaťa. Mne sa napríklad stalo, že sa krátko po sebe narodilo viacero detí rovnakého mena v tej istej obci. V záznamoch o sobáši som mená rodičov, prípadne číslo domu nenašiel. Pri sobáši som však našiel (ako mená svedkov), práve mená krstných rodičov, prípadne detí krstných rodičov. Samo o sebe to nič moc nedokazuje, ale ak nazbierate viac takýchto nepriamych dôkazov, môže Vám to pomôcť pri overení teórie.
Dúfam, že som aspoň trochu pomohol, s pozdravom Jakub Smutný