Radola, Macus (Maczufs)-nove osoby v matrikach-odkial?

Akékoľvek iné otázky, v ktorých potrebujete poradiť (nie priezviská, matriky, archívy, čítanie materiálov a pod. - na to sú zvlášť subfóra!).
petronia
Dátum registrácie: 16 Nov 2013, 11:54
Predkovia z oblasti: Macuš, Maczuss, Maczufs, Radoľa, Kysucké Nové Mesto, Zdrahal Olomouc (Morava), Natter (Tomašovce), Strapko - Strapková (Čičmany)

Zaujimam sa o svojich predkov - rodinu Macus z Radole (v matrikach pisane ako Maczufs/Maczuss/Maczus/Macoss). Pocas citania, vypisovania a priradovania osob k jednodlivym vetvam sa mi vynaraju nove osoby, ktore prisli neviem odkial. Ani rodina Macus ako taka zrejme nie je povodom z Radole, pretoze prvy manzelsky par, ktory sa objavil v matrikach bol Joannes a Eva Macoss pri krste Andreasa Trnku 17.8.1752 a az nasledne potom su v matrike uvedeny ako rodicia svojho prveho dietata 6.11.1753. V obdobi od 1753 do 1820 neviem priradit iba 4 osoby, ale od roku 1820 sa ich pocet navysuje... momentalne som v roku 1845... a predpokladam, ze to bude spatna este tazsie priradit ako teraz... ale kedze si myslim, ze teda Macusovci nepochadzaju priamo z Radole, neviete mi poradit, do ktorych matrik by som sa este mohla pozriet? O Radoli toho nie je vela napisane a tak neviem, odkial sa mam odrazit. Odkial prisli osidlovaci tejto obce? Viete niekto?
Používateľov profilový obrázok
duros
Administrátor
Administrátor
Dátum registrácie: 11 Sep 2012, 14:52
Predkovia z oblasti: Snopek, Varényi - farnosti Malá Hradná, Dubodiel, Bánovce nad Bebravou, Trenčín, Trenčianska Turná, Dubnica, Jacovce
Kontaktovať používateľa:

V inom vlakne pisete, ze Vam chybaju najstarsie matriky KNM, takze ste vsetko nepresli a teda nemozete robit zavery, ze do r. 1752 sa tam nevyskytovali. Nahodenim do indexovych zaznamov som nasiel toto: https://familysearch.org/pal:/MM9.1.1/V1F8-5D3
Takze najskor prezriet cele KNM... inak podla tych indexov je tohto priezviska plny vychod.
Apropos - ten tvar Maczufs si zruste - ide o dve "s" na konci. V minulosti sa "s" v niektorych pripadoch pisalo take pretiahnute, ze sa podoba na "f", takze s najvacsou pravdepodobnostou to bude ono (a je to aj logicke).
andrej58
Veterán
Veterán
Dátum registrácie: 02 Nov 2012, 10:03
Predkovia z oblasti: Orava,Marmárosziget

V obci Hertník sa v r.1772 uvádza že šoltýsom tam bol Ján Mačuš
http://sk.wikipedia.org/wiki/Hertn%C3%ADk
nemusí ísť ale o Vášho potomka
homer
Veľmi aktívny člen
Veľmi aktívny člen
Dátum registrácie: 18 Feb 2013, 18:24
Predkovia z oblasti: Vrutky, Strba, Vikartovce

andrej58 napísal:V obci Hertník sa v r.1772 uvádza že šoltýsom tam bol Ján Mačuš
To tazko :P
andrej58
Veterán
Veterán

homer napísal:
andrej58 napísal:V obci Hertník sa v r.1772 uvádza že šoltýsom tam bol Ján Mačuš
To tazko :P
:mrgreen: nechápem Však tu to je napísané citujrm........... Tereziánsky urbár bol v Hertníku ukončený a schválený 4. októbra 1772. Podpísal ho zemepán, gróf Mikuláš Forgáč a poddaní, ktorých zastupoval richtár obce Ján Mačuš a prísažní Tomáš Kapec, Andrej Uhrín a Adam Majerčín. Podľa urbárskej tabuľky bolo vtedy v obci 44 sedliackych usadlostí s roľami a 4 želiarske domy bez pôdy.
;)
Používateľov profilový obrázok
patricius95
Administrátor
Administrátor
Dátum registrácie: 17 Okt 2012, 23:08
Predkovia z oblasti: Ličartovce → Zakarovský, Ruské Pekľany → Koscik, Havranec → Leľo, Nitr. Streda → Trenčiansky

Andrej58, homer mal na mysli tvoju chybu - napísal si: "nemusí ísť ale o Vášho potomka"
Párkrát sa mi podobný preklep podaril tiež :-)
S pozdravom
Patrik Zakarovský
andrej58
Veterán
Veterán

hlboko sa OSPRAVEDLŇUJEM homer-ovi :shock: som už asi prepracovaný :lol:
to patricius-ďakujem :D
petronia
Dátum registrácie: 16 Nov 2013, 11:54
Predkovia z oblasti: Macuš, Maczuss, Maczufs, Radoľa, Kysucké Nové Mesto, Zdrahal Olomouc (Morava), Natter (Tomašovce), Strapko - Strapková (Čičmany)

duros napísal:V inom vlakne pisete, ze Vam chybaju najstarsie matriky KNM, takze ste vsetko nepresli a teda nemozete robit zavery, ze do r. 1752 sa tam nevyskytovali. Nahodenim do indexovych zaznamov som nasiel toto: https://familysearch.org/pal:/MM9.1.1/V1F8-5D3
Takze najskor prezriet cele KNM... inak podla tych indexov je tohto priezviska plny vychod.
Apropos - ten tvar Maczufs si zruste - ide o dve "s" na konci. V minulosti sa "s" v niektorych pripadoch pisalo take pretiahnute, ze sa podoba na "f", takze s najvacsou pravdepodobnostou to bude ono (a je to aj logicke).
Dakujem za info... matriky mam prejdene od roku 1745, pretoze odtial su na familysearch uvedene... je tam sice zlozka ktora by mala byt od roku 1721, ale v skutocnosti, ked ju otvorim, tak zacina krstami v roku 1740... ako sa mam dostat k starsim? Spravny tvar mena v sucasnosti je Macuš, nie Mačuš.
Napísať odpoveď