2 rovnake sobasne listy

Máte základné údaje o hľadanom predkovi, neviete však ako ďalej? Opýtajte sa:)
Pravidlá fóra
Pravidlá fóra "Hľadám predka"
Skôr, než položíte otázku v tomto fóre, odporúčame Vám prečítať si tieto pravidlá a snažiť sa ich dodržiavať vo vlastnom záujme, aby Vám skúsenejší kolegovia mohli čo najskôr a čo najpresnejšie odpovedať:
1) Do predmetu témy napíšte konkrétne priezvisko, po ktorom pátrate, prípadne aj oblasť. Ak napíšete "Hľadám predkov", bude názov témy zmenený, pretože predkov tu hľadajú všetci, navyše ide o duplicitu s názvom subfóra.
2) Snažte sa uviesť všetky fakty, ktoré k danému predkovi viete, či už je to narodenie, úmrtie, sobáš, vierovyznanie, lokality, v ktorých žil, alebo čokoľvek iné. Akýkoľvek fakt je lepší, ako nič a môže viesť k rýchlejšej identifikácii.
3) Ak ide o osobu, ktorá už nežije, pridajte link na dokument, týkajúci sa osoby, alebo priložte sken dokumentu, aby sa predišlo omylom pri Vašom čítaní záznamu. Nebuďte ješitní, že Vám sa to stať nemôže. Stáva sa to každému, najmä v začiatkoch. Od toho sme tu, aby sme Vám pomohli, nikoho vopred nezatracujeme.
4) Uvedomte si, prosím, že pátranie po predkoch narodených po roku 1906, je výlučne vo Vašej kompetencii, pretože matriky po roku 1906 sú tzv. "živé matriky", ktoré sú stále uložené na matričnom úrade a údaje z nich sa poskytujú len priamym príbuzným. Preto musíte kontaktovať príslušnú matriku, kde budete musieť preukázať priamy príbuzenský vzťah a za poskytnutie každého záznamu môžu od Vás žiadať správny poplatok 5 Eur. Viac o tom, kde hľadať slovenské matriky: https://www.geni.sk/kde-hladat-slovenske-matriky/

Ďakujeme za pochopenie a želáme veľa úspechov v pátraní po predkoch.
MNemec
Nováčik
Nováčik
Dátum registrácie: 25 Jan 2015, 19:51
Predkovia z oblasti: zemplin

Dobry den prajem,
pri hladani predkov som narazil na nezrovnalost. Nasiel som 2 sobasne listy pre
Jan Stofej a
Anna Mihalyko
rozdiel je 2 roky v datume svadby. Oba sobasne listy maju rovnake mena novomanzelov a v rovnakej dedine.
Moze to byt chyba v zapise? Mozno s tychto dokumentov viete vycitat nieco viac co by mi pomohlo urcit ktory je ten "moj"
Vedeli prosti ludia okolo 1870 presne kolko maju rokov? Vyskytovali sa chyby v zapisoch? Ako by som mal dalej postupovat?

https://familysearch.org/pal:/MM9.3.1/T ... c=9PQH-HZ9
riadok 29

https://familysearch.org/pal:/MM9.3.1/T ... ,950194401
riadok 45

Vopred Vam dakujem za Vas cas a cenne rady.
Martin
RoboS
Dátum registrácie: 14 Máj 2014, 14:56
Predkovia z oblasti: Sonnenschein- Mojmírovce, Selmeci - Mocenok, Zlaté Moravce, Schwarz - Mojmírovce, Šurany

Anna Mihalyko v prvom odkaze bola pri sobasi vdovou, takze je pravdepodone, ze priezvisko ma po prvom manzelovi a vek by v tom pripade tiez mohol sediet.
Skuste zistit ak nahodou nepoznate datum umrtia Vasho predka Anna Mihalyko a v zázname o umrti by mal byt uvedeny aj priblizny vek zosnuleho a tym by ste mohli dopatrat, ktori par su Vasi predkovia.
Používateľov profilový obrázok
duros
Administrátor
Administrátor
Dátum registrácie: 11 Sep 2012, 14:52
Predkovia z oblasti: Snopek, Varényi - farnosti Malá Hradná, Dubodiel, Bánovce nad Bebravou, Trenčín, Trenčianska Turná, Dubnica, Jacovce
Kontaktovať používateľa:

Vdova bola rodena Hornyi (je tam sz - ako született, teda rodena). V prvom zapise je cislo domu 19, v druhom 17. Nebolo nic neobvykle, ak v susednych domoch byvali pribuzni, takze aj v jednom aj v druhom dome mohli mat Jana. Totiz ten prvy odkaz je neskorsi (r. 1874) a tam je snubenec uvedeny ako slobodny, co v pripade, ze by sa zenil dva roky predtym, nemohlo byt (aj ked omyly pri zapise sa nevylucuju).
Pokial ide o vek, ten sa zvacsa udaval odhadom, iba ak bol farar precizny, tak si to overoval aj v matrike pokrstenych. Aj v takych pripadoch som uz zaznamenal chybne overenie - predsa len, boli to tiez len ludia.
Ako Vam uz bolo naznacene vyssie, je treba sledovat obe rodiny, umrtia, aby ste sa dopracovali k relevantnemu vysledku.
MNemec
Nováčik
Nováčik

RoboS napísal:Anna Mihalyko v prvom odkaze bola pri sobasi vdovou, takze je pravdepodone, ze priezvisko ma po prvom manzelovi a vek by v tom pripade tiez mohol sediet.
Skuste zistit ak nahodou nepoznate datum umrtia Vasho predka Anna Mihalyko a v zázname o umrti by mal byt uvedeny aj priblizny vek zosnuleho a tym by ste mohli dopatrat, ktori par su Vasi predkovia.
Dakujem.
MNemec
Nováčik
Nováčik

duros napísal:Vdova bola rodena Hornyi (je tam sz - ako született, teda rodena). V prvom zapise je cislo domu 19, v druhom 17. Nebolo nic neobvykle, ak v susednych domoch byvali pribuzni, takze aj v jednom aj v druhom dome mohli mat Jana. Totiz ten prvy odkaz je neskorsi (r. 1874) a tam je snubenec uvedeny ako slobodny, co v pripade, ze by sa zenil dva roky predtym, nemohlo byt (aj ked omyly pri zapise sa nevylucuju).
Pokial ide o vek, ten sa zvacsa udaval odhadom, iba ak bol farar precizny, tak si to overoval aj v matrike pokrstenych. Aj v takych pripadoch som uz zaznamenal chybne overenie - predsa len, boli to tiez len ludia.
Ako Vam uz bolo naznacene vyssie, je treba sledovat obe rodiny, umrtia, aby ste sa dopracovali k relevantnemu vysledku.
Dakujem
Imrich
Veterán
Veterán
Dátum registrácie: 17 Okt 2012, 23:16
Kontaktovať používateľa:

Zrejme máte predka, ktorého rodičmi boli podľa matriky János Stofej a Anna Mihalyko. Hľadáte sobáš rodičov. Kedže pri zápise detí sa uvádzalo rodné priezvisko matky, tak možnosť s matkou Horny sa okamžite vylúči.
Napísať odpoveď