Anna Páleník

Akékoľvek iné otázky, v ktorých potrebujete poradiť (nie priezviská, matriky, archívy, čítanie materiálov a pod. - na to sú zvlášť subfóra!).
michalR
Aktívny člen
Aktívny člen
Dátum registrácie: 05 Feb 2014, 15:37
Predkovia z oblasti: Krupina, Sebechleby, Cebovce, Viglas, Detva, Hajniky

Dobrý deň,

Rád by som poradil s pátraním po tomto predkovi - Anna Páleník.
Informácie z matrík
Anna sa vydala za Pavla Steinmetza v Sebechleboch v roku 1862 (3tí záznam zvrchu)
https://familysearch.org/pal:/MM9.3.1/T ... 31-7155-32

a zomrela v roku 1867, takisto v Sebechleboch
https://familysearch.org/pal:/MM9.3.1/T ... 31-6165-29

Takže sa narodila okolo roku 1838, ale určite nie v Sebechleboch, matriku som prezrel. Takisto žiadny Páleníkovci tam nežili v tom období
Od tohto momentu som pátranie vzdal, pretože informácií nie je veľa.

Ale bol som si v "živej" matrike pozrieť úmrtie jej jediného syna Titusa (nar. 1864), a ako rodičov má uvedených Pavla Steinmetza a Annu - ja to tam čítam ako "Chleba". Mohla by mi takáto indícia pomôcť v pátraní? Mohol to byť alias? Skúšal som cez indexy vo FS, ale nemal som štastie.
Prílohy
Titus.jpg
Používateľov profilový obrázok
patricius95
Administrátor
Administrátor
Dátum registrácie: 17 Okt 2012, 23:08
Predkovia z oblasti: Ličartovce → Zakarovský, Ruské Pekľany → Koscik, Havranec → Leľo, Nitr. Streda → Trenčiansky

Zdravím,
niekedy sa stalo, že priezvisko matky bývalo (najmä pri zápisoch po jej smrti) dosť skomolené, resp. uvedené nesprávne. Podľa údajov z matriky, ktoré ste sem uviedli, by som tipoval, že Anna Páleník sa narodila niekedy v rozmedzí rokov 1836 - 1841. Matriky farnosti Sebechleby však neobsahujú zápisy o ľuďoch s priezviskom Páleník (aspoň podľa indexu nie), preto som vyskúšal hľadať ju podľa indexov v okolitých farnostiach. Podarilo sa mi nájsť len jeden zápis o krste Anny Páleníkovej, a to 19.4.1837: https://familysearch.org/pal:/MM9.3.1/T ... cc=1554443
Skúste nájsť úmrtie jej rodičov - je možné, že Anna sa odsťahovala po smrti niektorého z rodičov.
S pozdravom
Patrik Zakarovský
michalR
Aktívny člen
Aktívny člen
Dátum registrácie: 05 Feb 2014, 15:37
Predkovia z oblasti: Krupina, Sebechleby, Cebovce, Viglas, Detva, Hajniky

vďaka za radu, tento záznam ma napadol preskúmať aj predtým - lenže tam mi nesedí konfesia.
No prebehol som úmrtia v tejto matrike z Babinej a našiel som len úmrtie matky - Márie Jerguš. Dalšie vodítko na evanjelikov z Babinej je napríklad fakt, že v Sebechleboch sa trochu neskôr vyskytoval pár Pavol Páleník a Mária Fábry - časté priezviská v Babinej.
Takisto v Babinej bolo priezvisko Chlebek.
No toto sú také nepriame dôkazy a pravdepodobne tu s pátraním končím. Istá pravdepodobnosť tam je, ale vyhlásiť toto spojenie za isté sa určite nedá.
Používateľov profilový obrázok
patricius95
Administrátor
Administrátor
Dátum registrácie: 17 Okt 2012, 23:08
Predkovia z oblasti: Ličartovce → Zakarovský, Ruské Pekľany → Koscik, Havranec → Leľo, Nitr. Streda → Trenčiansky

Ak Mária Jergušová zomrela, jej manžel si mohol vziať katolíčku, a preto mohol s celou rodinou konvertovať. Skúste prehľadať zoznam konvertovaných na katolícku vieru, možno tam niečo nájdete.
S pozdravom
Patrik Zakarovský
Napísať odpoveď