Prečítanie poznámky o ženíchovi

Máte problém s čítaním zápisov v starých matrikách? Trápi vás kurent, švabach, kurzíva alebo len škrabopis v matrike? Tu vám poradíme s prečítaním textu.
Pravidlá fóra
Pravidlá fóra "Čítanie starých dokumentov"
V prípade, že potrebujete pomoc s prečítaním alebo prekladom akéhokoľvek záznamu, dodržujte, prosím, nižšie uvedené zásady. Pomôžete tak všetkým zúčastneným.

1. Do predmetu správy napíšte, napr.: "Narodenie 1758 Prešov latinčina" alebo "Príčina smrti 1862 maďarčina" (Predmet typu "Prosím o prečítanie a o preklad" alebo "Prosba o preklad" vskutku správna nie je).

2. Vždy napíšte do tela správy to, čo sami zvládnete prečítať aj keby to malo byť chybné alebo útržkovité. Váš zápis typu: ".... Maria ? (asi Jurčo?), filia (?dcéra) ... a ..." je pre nás povzbudením k pomoci a oceneniu Vašej snahy. Chýbajúca snaha o prečítanie textu z Vašej strany môže znamenať, že Vám nikto nebude chcieť pomôcť. Chybne prečítaný text Vám opravíme a určite sa z Vás vysmievať nebudeme.

3. V prípade, že vkladáte obrázok na prečítanie priamo na fórum, pamätajte, prosím, na jeho dostatočnú veľkosť. Text si radšej poposúvame kurzorom myši, než by sme odbiehali pre lupu. Obrázok vkladajte len z takého dokumentu, ktorý nie je dostupný na webe. V opačnom prípade postačí url odkaz. Predchádzame tak zbytočnému zahlteniu webpriestoru fóra.

4. Pokiaľ je to možné, tak je vždy lepšie, ak je na obrázku viac textu na porovnanie nejasných písmen.

5. Ku každej žiadosti na čítanie z matrík by mal byť pripojený odkaz na originálnu matriku, aby sme dokázali porovnať nejasné písmená.

6. Prosíme autorov jednotlivých príspevkov, aby po vyriešení daného problému doplnili do názvu témy slovo "VYRIEŠENÉ" (kliknutím na ceruzku v prvom príspevku v danom článku sa otvorí možnosť editácie názvu témy).

Ďakujeme Vám za porozumenie :-)
marek13164
Iniciatívny člen
Iniciatívny člen
Dátum registrácie: 13 Nov 2014, 13:53

Ešte mám jednu prosbu.
https://familysearch.org/ark:/61903/3:1:33SQ-GTMG-3KZ
Záznam zo 14. novembra 1819, sobáš Andreja Stankovjana a Zuzany Bobákovej.
Andreas Sztankovian ex .... ?
marek13164
Iniciatívny člen
Iniciatívny člen

Pardon, poslal som zlý link. Tento je správny.
https://familysearch.org/pal:/MM9.3.1/T ... ,110643101
ejco
Veterán
Veterán
Dátum registrácie: 31 Jan 2014, 08:23
Predkovia z oblasti: horná Nitra

... ex Cottu Liptovie ...
čiže zo Stolice Liptovskej
marek13164
Iniciatívny člen
Iniciatívny člen

A to posledné slovo? Čítam ako oriundus. Teda narodený v Liptovskej stolici, je to správne?
ejco
Veterán
Veterán

skôr pochádzajúci z Liptovskej stolice.
marek13164
Iniciatívny člen
Iniciatívny člen

No, každopádne je to dosť slabé info o mojom 5x prastarom otcovi. Ex cottu Liptovie, to je dosť široký pojem. Máte nejaké skúsenosti, ako po ňom pátrať ďalej?
ejco
Veterán
Veterán

Toto by mohol byť on, zápis č. 2:
Andreas Sztankovjan, narodený 27. mája 1798 v Liptovských Revúcach. Aj podľa veku sobáša by to zodpovedalo.
https://familysearch.org/search/record/ ... ztankovjan
marek13164
Iniciatívny člen
Iniciatívny člen

On je tam ale hneď na ľavej stránke toho istého snímku ďalší Andrej Stankovjan, a preto netuším, ako by som ho mal identifikovať. Snažím sa nájsť záznam o jeho úmrtí v Podkoniciach, ale zatiaľ bez úspechu. Asi to aj tak bude k ničomu, lebo ak ho aj nájdem, žiadne nové informácie tam nebudú.
marek13164
Iniciatívny člen
Iniciatívny člen

Na pravej stránke je samozrejme ten ďalší Andrej :D Na ľavej je ten z 27. mája.
ejco
Veterán
Veterán

marek13164 napísal:On je tam ale hneď na ľavej stránke toho istého snímku ďalší Andrej Stankovjan, a preto netuším, ako by som ho mal identifikovať. Snažím sa nájsť záznam o jeho úmrtí v Podkoniciach, ale zatiaľ bez úspechu. Asi to aj tak bude k ničomu, lebo ak ho aj nájdem, žiadne nové informácie tam nebudú.
Pokiaľ mám z krstnej matriky viacero nositeľov toho istého mena v krátkom časovom úseku, cez matriku úmrtí hľadám záznamy, ktorý z menovaných zomrel ešte v detskom veku. Tým sa mi okruh zúži. Platí to však iba pri rodoch, ktoré sú trvalo usadené a nie sú migrujúce z miesta na miesto, ako napr. rodiny pastierov.
Napísať odpoveď