ako postupovat

Akékoľvek iné otázky, v ktorých potrebujete poradiť (nie priezviská, matriky, archívy, čítanie materiálov a pod. - na to sú zvlášť subfóra!).
Trenkie
Iniciatívny člen
Iniciatívny člen
Dátum registrácie: 02 Apr 2015, 09:42
Predkovia z oblasti: Markušovce, Sp.Štiavnik,Hôrka č.Ondrej, Vlková,Teplička,Vyšné Repaše, Novoveská Huta,Hnilčík,Hnilec
Kontaktovať používateľa:

Dobry den, chcem sa len opytat na system akym hladate svojich predkov.... Ja som svojich zacala hladat len zaciatkom roka.. ale uz mam niekedy stavy uzkosti kolko vela mi toho este treba zistit.... , no tesi ma to, samozrejme ze najzaujimavejsia je ta cesta, ale zaujimalo by ma ako postupujete vy, ako ste zacinali, ci ste si vybrali stranu jedneho zo svojich rodicov a potom jedneho z ich rodicov a sli ste dalej a dalej? alebo to vyhladavate vsetko komplexne . Ja som s vyskumom zacala preto, lebo babka mi povedala ze nepozna rodinu svojho otca, pretoze bola najmladsia a jej otec zomrel ked mala rok, a jej mamka o nom uz nerozpravala , a to ma prinutilo vypracovavat rodinu mojej babky... , niektore vetvy som uz preskumala pokial sa dalo, ale este mi chyba zopar navstev archivu... a potom prejdem na dedkovu stranu z otcovej strany. Viem ze rodokmen je vyskum na niekolko rokov, no chcela by som zacat spisovat kroniku, a ak to nebudem robit priebezne, ale budem cakat kym to dokoncim...tak to nezacnem nikdy, pretoze vyskum nie je nikdy uzavrety. Tak ma niekto nejake rady ako nato? :))))) dakujem za kazdy dotaz ( otazka na zaver, pokial ste v historii dosli najdalej ? )
Naposledy upravil/-a duros v 18 Sep 2015, 23:33, upravené celkom 1 krát.
Dôvod: Téma presunutá (pôvodne v Tipy a rady, v sekcii Genealogický software)
Používateľov profilový obrázok
duros
Administrátor
Administrátor
Dátum registrácie: 11 Sep 2012, 14:52
Predkovia z oblasti: Snopek, Varényi - farnosti Malá Hradná, Dubodiel, Bánovce nad Bebravou, Trenčín, Trenčianska Turná, Dubnica, Jacovce
Kontaktovať používateľa:

V prvom rade si clovek musi uvedomit, co chce robit - rozrod, cely rodokmen, alebo vyvod. Je jasne, ze ak clovek ukonci jedno a nema dalej kam ist, zacne robit dalsie (ak ho to bavi).
Ako daleko sa clovek dostane, zavisi od dostupnosti archivnych materialov. Ale darmo mate matriky svojej farnosti este zo 17. storocia, ak Vam predkovia "spadli z nebies" a za ten svet sa nemate coho chytit, odkial prisli. A to je obvykle problem uz 18. storocia.
Richard
Veľmi aktívny člen
Veľmi aktívny člen
Dátum registrácie: 08 Jan 2013, 21:06
Predkovia z oblasti: Skačany, Hradište, Veľká a Malá Lehota, Veľké Pole, Bánov, Budapešť, Mezice (ČR)

Začínal som pred takmer troma rokmi dosť zoširoka, dalo by sa povedať, že nie príliš systematicky, ale chcel som mať všade aspoň niečo :) Ale sústredil som sa samozrejme na vetvy, ku ktorým boli online matriky. Medzitým mám už aj ďalšie matriky, ktoré predtým neboli a povedal som si, že pôjdem na to viac systematicky. Idem po starých rodičoch. Najprv chcem kompletne dokončiť deda z otcovej stany + kroniky, potom babku z otcovej stany + kronika atď.

Posledný minimálne rok robím 90 % len na tej jednej dedovej vetve, ale samozrejme mám aj prestávky, keď do toho mesiac-dva aktívnejšie nepozriem. Netrúfam si vôbec odhadnúť (na rozdiel od minulosti), kedy skončím. Človek prejde matriky, potom sú tu rôzne súpisy, vojenská história, živnostnícke/cechové záznamy, politická história (ak sa angažovali v nejakej politickej stane), kanonické vizitácie, katastrálne záznamy, obecné monografie... a všade sa s trochou šťastia dá nájsť nejaká zmienka o našich predkoch... stále viac nadobúdam pocit, že len na jednej vetve starého rodiča môžem robiť „nepredstaviteľne“ dlho :)

A pokiaľ sme sa až dostali? Tu je na to téma:

viewtopic.php?f=30&t=6631&hilit=vold%C3%A1nov%C3%A1
Trenkie
Iniciatívny člen
Iniciatívny člen
Predkovia z oblasti: Markušovce, Sp.Štiavnik,Hôrka č.Ondrej, Vlková,Teplička,Vyšné Repaše, Novoveská Huta,Hnilčík,Hnilec
Kontaktovať používateľa:

Ďakujem Vam za prispevky do diskusie:)), Richard, chcem sa opytat.. , postupujem presne tak ako vy, postupujem systematicky , rodinu mojej babky.. potom zacnem dedkovu.. a potom pojdem na stranu mojej mamky, a chcem pisat osobitne kroniky, no chcem sa poradit ako to robite s tymi kronikami?? ked patranie nikdy nie je uplne uzavrete, a kronika sa zvykne pisat chronologicky od najstarsieho datumu po dnesok, tak pisete to nejak priebezne, alebo az ked uzavriete patranie po tej jednej vetve, to vsetko spisete?
Richard
Veľmi aktívny člen
Veľmi aktívny člen
Predkovia z oblasti: Skačany, Hradište, Veľká a Malá Lehota, Veľké Pole, Bánov, Budapešť, Mezice (ČR)

Kroniku píšem po jednotlivých generáciách (začínam najstaršou), dalo by sa povedať, čo manželský pár to kapitola. Píšem ju priebežne a začal som vtedy, keď som nadobudol pocit, že dokážem k vybranej rodine (páru) vytvoriť príbeh, tzn. nielen fakty, ale niečo pútavejšie, čo by sa dalo čítať :) Rodinnú históriu osádzam do regionálnej/svetovej histórie a snažím sa to rozumnou mierou previazať. Venujem sa primárne priamym predkom, ale keď sa mi objaví zaujímavý príbeh (napr. odchod do USA za prácou + mám aj foto), tak venujem kapitolu aj súrodencovi môjho priameho predka.

Kroniku neustále dopĺňam. Na začiatku som tam mal možno 3 rodiny, potom som získal dostatok info aj k ďalším, tak som ich dopísal. Ale aj k existujúcim rodinám, kde-tu doplním pár viet, buď získam nový dokument, alebo na základe spomienok pamätníkov.
Trenkie
Iniciatívny člen
Iniciatívny člen
Kontaktovať používateľa:

A píšete to do počítača alebo máte knihu do ktorej to zapisujete?? Lebo ja to chcem písat ručne, a bojím sa toho ze napíšem o nejakej rodine , potom o daľšej a daľšej, a potom zistím niečo o tej prvej, a nebudem to tam mať kde zaznamenať :D
Richard
Veľmi aktívny člen
Veľmi aktívny člen

Určite si to píšte do počítača. Finálna verzia sa bude dať určite rôzne graficky upraviť podľa vašich predstáv a vytlačiť ako kniha s väzbou, akú si len vyberiete.
Trenkie
Iniciatívny člen
Iniciatívny člen
Kontaktovať používateľa:

Ok, Ďakujem pekne za rady :))))
Napísať odpoveď