Paulina Jantolova a jej predkovia

Máte základné údaje o hľadanom predkovi, neviete však ako ďalej? Opýtajte sa:)
Pravidlá fóra
Pravidlá fóra "Hľadám predka"
Skôr, než položíte otázku v tomto fóre, odporúčame Vám prečítať si tieto pravidlá a snažiť sa ich dodržiavať vo vlastnom záujme, aby Vám skúsenejší kolegovia mohli čo najskôr a čo najpresnejšie odpovedať:
1) Do predmetu témy napíšte konkrétne priezvisko, po ktorom pátrate, prípadne aj oblasť. Ak napíšete "Hľadám predkov", bude názov témy zmenený, pretože predkov tu hľadajú všetci, navyše ide o duplicitu s názvom subfóra.
2) Snažte sa uviesť všetky fakty, ktoré k danému predkovi viete, či už je to narodenie, úmrtie, sobáš, vierovyznanie, lokality, v ktorých žil, alebo čokoľvek iné. Akýkoľvek fakt je lepší, ako nič a môže viesť k rýchlejšej identifikácii.
3) Ak ide o osobu, ktorá už nežije, pridajte link na dokument, týkajúci sa osoby, alebo priložte sken dokumentu, aby sa predišlo omylom pri Vašom čítaní záznamu. Nebuďte ješitní, že Vám sa to stať nemôže. Stáva sa to každému, najmä v začiatkoch. Od toho sme tu, aby sme Vám pomohli, nikoho vopred nezatracujeme.
4) Uvedomte si, prosím, že pátranie po predkoch narodených po roku 1906, je výlučne vo Vašej kompetencii, pretože matriky po roku 1906 sú tzv. "živé matriky", ktoré sú stále uložené na matričnom úrade a údaje z nich sa poskytujú len priamym príbuzným. Preto musíte kontaktovať príslušnú matriku, kde budete musieť preukázať priamy príbuzenský vzťah a za poskytnutie každého záznamu môžu od Vás žiadať správny poplatok 5 Eur. Viac o tom, kde hľadať slovenské matriky: https://www.geni.sk/kde-hladat-slovenske-matriky/

Ďakujeme za pochopenie a želáme veľa úspechov v pátraní po predkoch.
Anna Theresia
Aktívny člen
Aktívny člen
Príspevky: 140
Dátum registrácie: 10 Jún 2018, 16:50
Predkovia z oblasti: Slovensko: býv. Prešporská a Nitrianska stolica, Srbsko: Vojvodina-Báčka (pôvodne Hont a Gemer), Chorvátsko

Dobrý večer.
Či je Mária Majchráková nar. 06.08.1881 v Zákamennom (zo zápisu, ktorý som pridala do diskusie) Vašou príbuznou, to ja, samozrejme, neviem. Len som Vám chcela dať do pozornosti tento link, pretože ste vo svojom príspevku spomínali jej miesto narodenia.
Možno by stálo za to nájsť záznam sobáša Františka Antala a Márie, keďže z Vašich doterajších správ vyplýva, že ho zatiaľ nemáte. Tam by malo byť uvedené presné priezvisko Márie, jej vek (alebo dátum narodenia) a takisto mená rodičov oboch snúbencov. Ak sa naozaj narodila v Zákamennom, je veľmi pravdepodobné, že svadba sa konala práve tam.
Čo sa týka mladších záznamov (približne po r. 1905), jedná sa už o "živé" matriky, kde sa dá pátrať iba osobne.
jana1966
Príspevky: 27
Dátum registrácie: 11 Jún 2018, 11:00
Predkovia z oblasti: jantolova paulina zila obec klin okres namestovo

dobry den ja uz tomu fakt nerozumieim bola som na matrike Zubrohlava a bobrov tam sobaš nemaju poslali ma do zakamenneho odkial pochadzala ze by tam mal byt uz som 2krat kontaktovala pani zo zakameneho a mi to hladalqa babku mariu a frantiska ale mi nic nenasla tak mi povedali ze jedine dolny kubin skusit vcera som tam bola som presla pol knihy ale stale nic nestihla som pozret druhu polku lebo bola uz zaverecna musim tam ist este raz dakujem
luki
Iniciatívny člen
Iniciatívny člen
Príspevky: 153
Dátum registrácie: 16 Jún 2016, 16:08
Predkovia z oblasti: Mníšek nad Popradom, Demänová, Kátlovce, Stupava

Váš najväčší problém je v tom, že konáte strašne chaoticky. Neviete špecifikovať, čo vlastne hľadáte a ak konečne niečo nájdete, neviete to presne zreprodukovať a ani uviesť správny zdroj, kde ste to našli. Potom Vám ani ľudia, akokoľvek ochotní, nedokážu pomôcť.
Po prečítaní všetkých Vašich príspevkov si myslím, že vlastne hľadáte hlavne prípadných potomkov Paulíny Jantolovej a nie jej predkov, takže Váš príspevok je zrejme v nesprávnom subfóre. Pohľad do údajov katastra obce Klin tiež nasvedčuje tomu, že asi riešite pôdu neznámych vlastníkov. Mám pravdu ?
Takže, ak je Paula nar.1915 dcérou Márie Majchrákovej nar.1881 a Františka Jantola nar.1879, potom sobáš jej rodičov sa konal 26.11.1912 v Zubrohlave. Je to uvedené v poznámke v zázname o narodení Márie Majchrákovej 6.8.1881, (záznam Vám ponúkla Anna Theresia pár príspevkov dozadu). Čiže buď fara v Zubrohlave alebo matričný úrad v Zubrohlave by Vám mohli tento záznam nájsť. Ak ste tam boli a oni nič nenašli, mám podozrenie, že ste asi nevedeli dostatočne vysvetliť, čo vlastne hľadáte - či sobáš Pavly, alebo jej rodičov.
Ak je ale pravda, že hľadáte potomkov Pavly, potom Vám sobáš jej rodičov veľmi nepomôže. Pavla sa mohla vydať alebo aj nie a mohla žiť kdekoľvek na svete.
Spomínali ste na začiatku rok 1943. Opäť údaj z katastra – to je rok, kedy Paula Jantolová získala niektoré pozemky (možno aj všetky ?) na základe dedičstva. To znamená, že v tom čase ešte žila. Možno by sa dali nájsť nejaké notárske zápisnice týkajúce sa tohto dedičstva a tam by mohla byť uvedená vtedajšia adresa Pauly, resp. jej meno, ak sa vydala.
Ak je taká možnosť, že sa Paula odsťahovala do Čiech, môžete využiť fórum http://genealogie.taby.cz/ a tam uverejniť, že hľadáte jej potomkov.
jana1966
Príspevky: 27
Dátum registrácie: 11 Jún 2018, 11:00
Predkovia z oblasti: jantolova paulina zila obec klin okres namestovo

dobry den luki dakujem pekne lebo ja uz ani neviem kde mi stoji hlava neviem sa do toho zamotat ano hladam paulu mame ju ako nezistenu vlastničku a chcem najst jej potomkov ci sa vydala ci sa nevydala aby im to pravom patrilo ale neviem už ako na to som v tom zamotana a v strese ako to mam hladat bo sa v takých veciach ja nevyznam dakujem za radu skusim faru aj matriku este raz
jana1966
Príspevky: 27
Dátum registrácie: 11 Jún 2018, 11:00
Predkovia z oblasti: jantolova paulina zila obec klin okres namestovo

luki a prosim vas notarske zápisnice sa kde hladaju
luki
Iniciatívny člen
Iniciatívny člen
Príspevky: 153
Dátum registrácie: 16 Jún 2016, 16:08
Predkovia z oblasti: Mníšek nad Popradom, Demänová, Kátlovce, Stupava

jana1966 napísal: 12 Júl 2018, 18:23 luki a prosim vas notarske zápisnice sa kde hladaju
Dokumenty z notárskych úradov regiónu Orava nájdete v štátnom archíve v Dolnom Kubíne. Ale neutekajte hneď do Kubína, notárskych úradov bolo viac a zatiaľ neviete naisto, po kom bolo to dedičstvo.
Dedičstvo bolo pravdepodobne (?) po rodičoch, takže choďte späť na matriku v Zubrohlave a spýtajte sa na úmrtia rodičov Pavly (Mária Majchráková nar.1881 a František Jantol nar.1879). Ak jedno z tých úmrtí bude rok 1942-43, potom by to mohla byť pôda po rodičovi. Ak teda úmrtie bolo v obci Klin, táto patrila asi pod notársky úrad Bobrov (neorientujem sa celkom v tomto regióne, možno Vám niekto poradí inak) a treba hľadať v záznamoch tohto konkrétneho notárskeho úradu (uložených v archíve v Dolnom Kubíne). Tam by ste mohli nájsť doklad, na základe ktorého bola Paule pripísaná pôda a jej vtedajšiu adresu.
Tiež doporučujem návštevu fary (nie matriky !) v Zubrohlave (to Vám už tiež niekto radil), pozrieť záznam o narodení Pauly 1915, či tam nebola dodatočne pripísaná poznámka o vydaní krstného listu z dôvodu vysťahovania alebo vydaja.
jana1966
Príspevky: 27
Dátum registrácie: 11 Jún 2018, 11:00
Predkovia z oblasti: jantolova paulina zila obec klin okres namestovo

LUKI DAKUJEM BUDEM PISAT KED NIECO BUDEM VEDIET DAKUJEM PEKNE ZATIAL
jana1966
Príspevky: 27
Dátum registrácie: 11 Jún 2018, 11:00
Predkovia z oblasti: jantolova paulina zila obec klin okres namestovo

dobry den tak nasla som tu tetu v ceskej republike okres vsetin obec police sbola vydata sobas sa konal 31.12.1949 v obci ceska republika branky za manzela mala Jozef moucha narodeny 12.10.1899 narodeny v obci police som volala na obec police a mi povedali ze uz davno zomrel a mali cca ze 6 deti a onich mi nevedela nic povedat iba ze dom stoji je prazdny a nik tam nebyva a adresu mi povedala ze nemaju tak neviem ako sa dopatram dalej kde maju tie deti ze niektory su uz zosnuly ale ked vie pani ze dom stoji a adresu nevie tqak si myslim ze by ju mala vediet teraz neviem ako mam postupit dalej dakujem
vorky
Veterán
Veterán
Príspevky: 511
Dátum registrácie: 30 Jan 2016, 15:49
Predkovia z oblasti: Vorcak, Orava

Zaklad je vypatrat aspon jedno ich dieta. Zjavne si ich nik nepamata v tej obci, co bude problem. Toto je jedna cesta - pytat sa miestnych ludi.

Druha moznost, hoci komplikovana, je vyhladat vlastnika toho rodicovskeho domu. A ten bude bud pribuzny alebo by mal poznat tych ludi. Za predpokladu, ze vlastnili ten dom. Otazka je, ci Vam nejake informacie poskytne.

Ak teda viete cislo domu alebo aspon polohu v obci, tak davam link, kde vyhladate jeho polohu a informacie o vlastnikovi.

http://www.ikatastr.cz/ikatastr.htm#zoo ... n=15.63189

a ked zistite cislo parcely, tak vyhladate vlastnika bud cez cislo parcely alebo cislo listu vlastnictva na tomto linku. Tam by snad mohla byt adresa.

https://nahlizenidokn.cuzk.cz/VyberParcelu.aspx
jana1966
Príspevky: 27
Dátum registrácie: 11 Jún 2018, 11:00
Predkovia z oblasti: jantolova paulina zila obec klin okres namestovo

dobry den no nemam ani adresu ani cislo domu nic nemam len tieto udaje co som napisala
Napísať odpoveď