Pôvodom z obce Ujfalu, rok 1846

Našli ste v archívoch obec, oblasť, geografické označenie, ktoré neviete nájsť ani na Goolge mapách? Tu vám pomôžeme zistiť, čo to je.
milestone
Veterán
Veterán
Príspevky: 895
Dátum registrácie: 02 Jan 2013, 20:17

Dobrý deň,

neviem sa pohnúť z miesta pri ďalšom výskume. :(

Dňa 30. júna 1846 bola v rk kostole v Púchove pokrstená dvadsaťročná Mária Anna Antónia Fuchsová - https://www.familysearch.org/ark:/61903 ... cc=1554443 .
Jej otec Győző (Viktor, Gejza) Fuchs má uvedené, že je pôvodom z obce Ujfalu, vierovyznanie "Héb. Val." (Héber Vallomás = hebrejského vyznania), bol teda Žid. Matka nie je uvedená, čo predpokladám, že bola možno sirotou.
Mária týmto krstom jednoznačne konvertovala. Mám dohľadaný jej sobáš aj úmrtie, jej manžel bol tiež rímskokatolíkom.

Keď sa pozriem na ten zoznam možných obcí https://books.google.sk/books?id=5n5XAA ... lu&f=false , tak som zmätená. :?
Len samotný názov Ujfalu (Újfalu) som zatiaľ našla pri obciach Nová Ves - dnes súčasť Opatovskej Novej Vsi, Nová Osada - dnes súčasť Dunajskej Stredy a Nová Obec - dnes súčasť Leopoldova.

Na FS som žiadneho Viktora Fuchsa nenašla, ani v rodokmeňoch, či cintorínoch. Židovské matriky sú niektoré dochované zhruba len od roku 1850. Preto nádej vidím hlavne v matrikách zomrelých.
Dva týždne listujem len židovské matriky a sčítania ľudu z roku 1869 naprieč bývalým Uhorskom, ale zatiaľ je to bezvýsledné. :(

Prosím Vás, poraďte mi.

Vopred srdečná vďaka!
laco
Veterán
Veterán
Príspevky: 476
Dátum registrácie: 11 Apr 2014, 20:01
Predkovia z oblasti: Nitrianský Hrádok, Bánov - Rosival, Necpaly - Justh, Bratislava a Záhorie - Klempa

Budem iba mudrovat.

1. Je otazka, ci to Újfalu a szatus szolgalo = sluha sa tyka otca, alebo dcery, ci to je miesto narodenia, alebo misto pobytu.

2. Tu dedinu by som hladal skor v okoli Puchova, resp. v Trencianskej zupe, inac by asi bolo napisane, ze o aku zupu ide.

3. Krstni rodicia boli Marcibamyiovci, mohlo ist o ich sluzku, cize by som sa sustredil na obce kde mali majetky. Plus asi aj Budapest.

Ale vsetko len take meditovania na gauci.😉

Laco
laco
Veterán
Veterán
Príspevky: 476
Dátum registrácie: 11 Apr 2014, 20:01
Predkovia z oblasti: Nitrianský Hrádok, Bánov - Rosival, Necpaly - Justh, Bratislava a Záhorie - Klempa

Ešte jedna múdra rada. Tá pokrstená bude asi aj v nejakej židovskej matrike dvadsať rokov skôr pod iným (židovským) "krstnym" menom.

Laco
mano
Veterán
Veterán
Príspevky: 624
Dátum registrácie: 28 Okt 2015, 19:34

Dobry den,

kedze bola v case krstu 20 rocna, status sluzka ( szolgalo -zen.rod.) rovnako ako povod/bydlisko sa tyka jej samotnej ...

Geograficky najblizsie je dnesny Dulov, ktoreho sucastou je v minulosti samostatna obec Nova Ves

https://sk.wikipedia.org/wiki/Dulov

https://www.familysearch.org/search/cat ... %20Library
milestone
Veterán
Veterán
Príspevky: 895
Dátum registrácie: 02 Jan 2013, 20:17

laco napísal: 04 Apr 2019, 18:48 ...1. Je otazka, ci to Újfalu a szatus szolgalo = sluha sa tyka otca, alebo dcery, ci to je miesto narodenia, alebo misto pobytu...
mano napísal: 04 Apr 2019, 19:40 ...kedze bola v case krstu 20 rocna, status sluzka ( szolgalo -zen.rod.) rovnako ako povod/bydlisko sa tyka jej samotnej...
Tu sa prikloním k tomuto názoru od kolegu mano.
laco napísal: 04 Apr 2019, 18:48 ...2. Tu dedinu by som hladal skor v okoli Puchova, resp. v Trencianskej zupe, inac by asi bolo napisane, ze o aku zupu ide...
Súhlasím s Vami. Idem vytvoriť "rojnicu" :D na Trenčiansku župu, na všetky jej židovské náboženské obce. Podľa toho, čo som už prelistovala niekoľko židovských matrík, tak narodenie Márie Fuchsovej bude pravdepodobne limitované staršími matrikami. Preto dávam väčšiu šancu dohľadaniu úmrtia jej otca Viktora.
laco napísal: 04 Apr 2019, 18:48 ...3. Krstni rodicia boli Marcibamyiovci, mohlo ist o ich sluzku, cize by som sa sustredil na obce kde mali majetky. Plus asi aj Budapest...
Krstní rodičia boli domáci Púchovčania - http://puchovodedicstvo.sk/historia/439 ... rczibanyi/ , a áno, mohlo ísť o ich slúžku. Žila v Púchove a tam aj zomrela.
laco napísal: 04 Apr 2019, 18:53 Ešte jedna múdra rada. Tá pokrstená bude asi aj v nejakej židovskej matrike dvadsať rokov skôr pod iným (židovským) "krstnym" menom.

Laco
Nad tým som už rozmýšľala, ale zatiaľ som sa v židovských matrikách stretla len s tvarom "Maria, Mary".

Pán Laco, ďakujem Vám veľmi pekne za Vašu odpoveď z gauča. :D
milestone
Veterán
Veterán
Príspevky: 895
Dátum registrácie: 02 Jan 2013, 20:17

mano napísal: 04 Apr 2019, 19:40 ...Geograficky najblizsie je dnesny Dulov, ktoreho sucastou je v minulosti samostatna obec Nova Ves

https://sk.wikipedia.org/wiki/Dulov

https://www.familysearch.org/search/cat ... %20Library
Dobrý večer,

matriky Bolešova som už prelistovala. Predstavte si, že ani jedno priezvisko Fuchs tam nie je zaznamenané. :(

Pozerala som tú obec Dulov (Dulovská Nová Ves), ale tá patrila do židovského matričného obvodu v Púchove. Tú matriku už mám, ako jednu z prvých prelistovaných, žiaľ, bezvýsledne.
Naopak, bola som prekvapená, koľko židovských rodín Fuchsových sa nachádza v sčítaní ľudu z roku 1869 v Novom meste nad Váhom. Bohužiaľ, ani tu sa nemám čoho chytiť. Navyše, žiaden Viktor Fuchs. :(

Aj Vám patrí moja srdečná vďaka za Vašu odpoveď. ;)
finnrose
Člen
Člen
Príspevky: 77
Dátum registrácie: 13 Jan 2013, 20:02

Dobrý deň,
doleuvedené linky sú na knihu, vydanú v roku 1843 - zrejme je v nej sčítanie obyvateľstva a podľa textu, by mali v Ujfalu žiť 4 židia. Ujfalu by mala byť časťou Pruského a ležať blízko Dulova.
Všetko nasvedčuje tomu a aj ja si myslím,že sa jedná o hľadanú Novú Ves. Pátral by som len v okolí - ostatné možnosti (NMV a pod.) sú podľa mňa nereálne.

https://books.google.sk/books?id=t6YJAA ... lu&f=false

https://www.arcanum.hu/hu/online-kiadva ... zka-BD777/

https://books.google.sk/books?id=Mn5XAA ... jfalu&sour
milestone
Veterán
Veterán
Príspevky: 895
Dátum registrácie: 02 Jan 2013, 20:17

finnrose napísal: 05 Apr 2019, 17:46 ...Ujfalu by mala byť časťou Pruského a ležať blízko Dulova...
Ujfalu (Nová Ves) vznikla v chotári obce Dulov a v polovici 19. stor. bola zlúčená s Dulovom. Dulov taktiež patril do židovského matričného obvodu Púchova.
Nič iné mi neostáva, len hľadať ďalej. Ak nájdem blokované matriky na FS, ktoré sú v ŠA v Bytči, vypíšem si ich a hurá na výlet. :D

V každom prípade Vám srdečne ďakujem za Vašu ochotu a odpoveď. ;)
Napísať odpoveď