Digitalizácia domáceho archívu

Akékoľvek iné otázky, v ktorých potrebujete poradiť (nie priezviská, matriky, archívy, čítanie materiálov a pod. - na to sú zvlášť subfóra!).
Tommy
Veľmi aktívny člen
Veľmi aktívny člen
Príspevky: 258
Dátum registrácie: 23 Mar 2019, 21:05
Predkovia z oblasti: Bojnice,Sklené,Kunešov,Nedožery-Brezany

Dobrý večer,
Ked sme teda všetci doma ,rozhodol som sa zdigitalizovat rodinný archív všetko co sa týka fotografií, dokumentov,pohľadníc....
Moja otázka znie co by malo byť v popisku napr. Kde, kedy,kto? je na tych fotkách a mal by som ich radiť chronologicky alebo aký je postup pri digitalizácii dokumentov? A jaky program sa Vám osvedčil najviac?
Ďakujem
MartinaS
Veľmi aktívny člen
Veľmi aktívny člen
Príspevky: 232
Dátum registrácie: 21 Jún 2019, 12:24
Predkovia z oblasti: Pezinok, Raca, Oslany, Vylok

Dobra tema. Tiez ma zaujima, ake mate kto prakticke skusenosti. Ja mam zoskenovane rozne stare fotky od clenov rodiny, a snazim sa v tom zaviest nejaky system. Najprv som to popisovala priamo do mena suboru - napriklad "Sobas tety Anny a Juraja". A velmi rychlo som zistila, ze je to neprehladne a zabera to vela casu. Zatial sa mi najviac osvedcilo pri skenovani fotky iba cislovat (moj skener prideluje cisla automaticky, a hlavne je vyhodne, ze mozem nanho ulozit viac fotiek, a on mi ich oskenuje kazdu zvlast). Vediem si k tomu rukou pisany zosit, kde si vzdy zapisem co na tej fotke je, prepisem (alebo aj oskenujem) aj vsetky poznamky pisane rukou na rube fotky, alebo okolo fotky v albume a hlavne si znacim, odkial a od koho som si tu fotku pozicala - napriklad album fotiek pozicany od tety XY, skenovany december 2019. Ku niektorej fotke poznam iba meno osoby, niekde je tych podrobnosti ovela viac, a nezmestilo by sa mi to vsetko do mena suboru. Rovnaky system mam aj pri dokumentoch, ale tych mam vyrazne menej, a niektore - napriklad sken pasu alebo pracovnej knizky su vlastne aj fotka.
Co sa tyka ukladania, zatial to mam rozdelene iba podla rodin, pred sobasom a po sobasi. Ale postupne ako mi fotky pribudaju, budem musiet vymysliet nejaky prehladnejsi system.
Problem je hlavne to, ze nie vzdy sa mi dari urcit "Kde kedy kto" , takze chronologicke delenie starych fotiek u mna nie je mozne.. (Aj ked obcas sa mi podari zistit a doplnit tieto udaje neskor).
A hlavne: minimalne dvakrat vsetko zalohovat!!!!
Používateľov profilový obrázok
harmi1930
Veľmi aktívny člen
Veľmi aktívny člen
Príspevky: 250
Dátum registrácie: 09 Jún 2017, 15:56
Predkovia z oblasti: Podlužany/Tekovská Nová Ves (Nová Dedina), Pezinok/Častá/Ch.Grob, Smolník (pri Snine)

Ja by som odporucal cislovanie fotiek inkrementalnym cislom od nuly bez akejkovek informacie v nazve fotky (1.jpg, 2.jpg...) a vsetky informacie drzat bokom v niecom, co sa da triedit a prehladavat, napriklad aj v exceli. Informacie o fotke budu uz len teda v excelovych polickach, napriklad cislo fotky, miesto, datum fotky, kto vsetko je na fotke, poznamka, mozno nejaka kategoria fotky, cize ci je to osobny doklad, fotka, scitaci harok.... V exceli si to viete zoradit podla lubovolneho policka, hladat viete podla celeho alebo casti policka, filtrovat datumy do/od atd. A ked sa s tym troska vyhrate, tak podla cisla fotky mozete si vyrabat klikatelny hyperlink na nazov konkretneho suboru, cize potom uz len kliknete na policko a zobrazi sa vam fotka v obrazkovom prehliadaci. PH
staso
Aktívny člen
Aktívny člen
Príspevky: 116
Dátum registrácie: 17 Okt 2012, 23:33
Predkovia z oblasti: Sojka - farnosti Lom nad Rimavicou, Oravská Lesná

Ak môžem doporučiť NEPOUŽÍVAJTE format .jpg. Je to stratový formát. Použitý algoritmus "okresáva" detaily kvôli veľkosti výsledného obrázku. Lepšie je použiť .tif alebo .png. Pokiaľ fotíte použite .raw.
Používateľov profilový obrázok
jojo
Člen
Člen
Príspevky: 66
Dátum registrácie: 13 Máj 2013, 09:17
Predkovia z oblasti: Osvald - Kunešov(Kremnica), Padúch - Štefultov(Banská Štiavnica), Polák - Ružomberok,Trstenský-Trstená-

Ahoje, ja tiez uvazujem o skenovani vsetkych fotiek co som si do teraz zozbieral aby som ich mohol po 5 rokoch aj vratit. Aky pouzivate skerner? Nechcem aby sa tu robila reklama skenerom, len rozmyslam co kupit , mam nejake dva tri vyhliadnute, ci sa do toho oplati investovat tolko penazi, aleobo dat to poskenovat firme pri tolkom mnozstve fotiek, co vyjde niekedy ovela lacnejsie ci uz financne co clovek da za skener a samozrejme aj cas. Aj ked teraz je toho casu asi viac trochu. Co som si pozrel tak bol Epson Perfection Photo V550, ale nejako nebudem skenovat negativ. Tak az taky skener by bol asi dost zbytocny. Skor rozmyslam nad Canon CanoScan LiDE 400.

dik za nazor
j.harant
Príspevky: 10
Dátum registrácie: 07 Nov 2014, 22:03
Predkovia z oblasti: celý svet

Ahoj, prispejem i ja troškou, snáď to niekomu pomôže.
Na skenovanie používam canoscan 9000F, vybral som si ho i preto že dokáže naskenovať aj kinofilmy + staršie formáty.
Skenujem do formátu TIF,48bit RGB + JPG /pre rýchlejšie načítanie a prácu/ všetko.
Názov súboru je vždy RRRR-MM-DD + poradové číslo Takto aspoň hneď viem kedy sa ku mne dané fotky dostali.

J.
Napísať odpoveď