Priezvisko Martinech (Mitas)

Hladanie priezviska
milan.mitas
Príspevky: 11
Dátum registrácie: 04 Nov 2016, 21:54
Predkovia z oblasti: Mitaš, Pružina, Ďurďové, Považská Bystrica

Dobrý deň.
Obraciam sa sem na fórum, nakoľko si neviem dať rady, resp. neviem, či správne uvažujem pri pátraní po mojich predkov. Ide o obdobie prelomu 18. a 19. storočia.

Pátram po svojich predkoch z otcovej strany (priezvisko Mitaš) z obce Ďurďové (matrika Pružina, predtým Podskalie), okres Považská Bystrica. Toto priezvisko sa vyskytuje v matrikách od roku 1799 a neskôr, tu som nemal žiadny problém dohľadať, avšak dostal som sa do štádia, že v skoršom období sa toto priezvisko nevyskytuje vôbec v uvedených matrikách, preto som sa obrátil na matriku Považskej Bystrice, kde sa priezvisko vyskytuje, ale predkov sa mi nepodarilo vypátrať (nesedia roky, keď som overoval narodenia a úmrtia). V Tereziánskom ubrári obce Ďurďové sa vyskytuje osoba menom Joannes Martinech, avšak Mitas nie. Dostala sa mi do ruky listina, že keď sa v druhej polovici 19. Storočia rušil Tereziansky urbár, tak podiely Joannesa Martinecha prešli na osoby Thomas Mitas a Andreas Mitas (pri Andreasovi ide o môjho predka).

Vrátil som sa v matrike Pružiny a Podskalia na začiatok 19. Storočia a zistil som nasledovné:
- V roku 1791 mali v obci Ďurďové svadby Joannes Martinech s Catharinou Vnuk a Josephus Martinech s Catharinou Szvitek (obrázok vľavo v strede)
https://www.familysearch.org/ark:/61903 ... cc=1554443

Od roku 1799 tieto manželské páry mali v obci Ďurďové deti, avšak pri obidvoch mužoch je už priezvisko Mitas, pri manželskom páre Joannes a Catharina som našiel záznam o úmrtí Cathariny ako manželky Joannesa Mitasa.

Taktiež som našiel osobu Andreas Martinech narodenú v roku 1792, ktorý sa taktiež ženil ako Andreas Martinech s Catharinou Szvitek, avšak o pár rokov neskôr sa im narodili deti s priezviskom Mitas. Pri úmrtí Cathariny je uvedené, že to bola manželka Andreasa Mitasa. Tu však ako rodičia Andreasa Martinecha sú uvedení Joannes Martinech s Catharinou Vnuk.
záznam o sobáši Andreasa a Cathariny (vľavo tretí od spodu):
https://www.familysearch.org/ark:/61903 ... cc=1554443

V súpise z roku 1828 sa ešte vyskytuje osoba Martinech, ako aj Mitas, ale v nasledujúcich rokoch sa v matrikách vyskytuje výlučne iba Mitas, prešiel som knihu úmrtí od roku 1788 do roku 1835, nikde žiadna zmienka o osobe Martinech, vždy iba osoby menom Mitas (najmä deti Joannesa, Josepha, Andreasa, Thomasa prípadne aj Geogia, nikde však Martinech). To mi príde nanajvýš zvláštne, že takmer žiadna zmienka o osobe Martinech (v 18. storočí sa v Ďurďovom narodili viaceré osoby Martinech). Vek pri úmrtiach Joannesa a Josepha Mitasa by aj sedel s narodením týchto osôb v obci Ďurďové, avšak s priezviskom Martinech.

Chcem sa teda spýtať, či je vôbec možné, aby niektorá z rodín takto v priebehu pár rokov zmenila priezvisko (príde mi to, že po sobáši), alebo je takáto moja domnienka chybná a niečo som si zle vysvetlil.

Ďakujem za akúkoľvek odpoveď.

Milan
homer
Veľmi aktívny člen
Veľmi aktívny člen
Príspevky: 263
Dátum registrácie: 18 Feb 2013, 18:24
Predkovia z oblasti: Vrutky, Strba, Vikartovce

Zmena mena bola v 18. storoci uplne bezna vec. Ziadne ustalene priezviska este neexistovali a tak sa zapisovalo raz podla otca (napr. Pavlov), inokedy podla povodu (napr. Pruzinsky), inokedy podla zamestnania (napr. Suster), inokedy podla prezyvky (napr. Zajac) a niekedy aj bez akokejkolvek nam logickej priciny (napr. Mitas). Vasa uloha je najst spolocne znaky vsetkych zapisov a vydedukovat, ze sa jedna o tu istu osobu alebo o tu istu rodovu liniu. Prave tieto rebusy su na genealogii to najkrajsie. V pripade priezviska odvodeneho od krstneho mena (napr. Martinech) by som sa zameral na muzskych predkov s krstnym menom Martin. A pri patrani netreba zabudat vsimat si krstnych rodicov, ktori mozu byt zapisovani hociktorym z mien a zvysuju teda mnozinu udajov, ktore sa daju porovnavat a zvysuju sancu na uspesne rozlusknutie problemu.
milan.mitas
Príspevky: 11
Dátum registrácie: 04 Nov 2016, 21:54
Predkovia z oblasti: Mitaš, Pružina, Ďurďové, Považská Bystrica

Pekne ďakujem za odpoveď, pomohla mi. Pôjdem podľa Vašich rád a uvidím, čo sa mi podarí zistiť.
mitoxy
Aktívny člen
Aktívny člen
Príspevky: 113
Dátum registrácie: 04 Feb 2019, 14:02
Predkovia z oblasti: Malacky, Šenkvice, Vrtižer/Plevník/Predmier

V matrike PB som sa s tym stretol casto, ze ludia mali prezyvky. Nieco, co som doteraz na zahorii vobec nevidel bolo v PB zjavne uplne bezne.

Taky priklad z dediny co ma zaujima (Vrtizer, teraz patri pod mesto PB):

V roku 1828 tam zili 5x Pohanka, 7x Hnedko,6x Stiepek a 2x ine priezvisko. V priebehu nasledujucich 60 rokov sa tam formovali priezviska tak, ze z Pohanku vznikli Pohanka, Skubak a Kison. Z Hnedkovcov vznikli priezviska Panak, Zabojnik, Suchomel. Zo Stiepekovcov vznikli Valientovci, Sarincovci a Stiepekovci.

Zaujimave je, ze priezvisko Hnedko uz neexistuje, dokonca ani na cintorine nie je nik taky napisany.

Predpokladam, ze toto je aj Vas pripad. A vela zmien som videl aj v obci Povazske podhradie, opat patri pod PB.
milan.mitas
Príspevky: 11
Dátum registrácie: 04 Nov 2016, 21:54
Predkovia z oblasti: Mitaš, Pružina, Ďurďové, Považská Bystrica

Ďakujem aj Vám za odpoveď. Je to zaujímavé, že sa takto menili priezviska, o to ťažšia práca pre nás, ale zaujímavejšia, ako napísal "homer" :). Tiež mi táto Vaša informácia pomohla.

Priezvisko Panak sa vyskytuje zrovna v obci Ďurďové v 18. a 19. storočí. Viackrát som naň natrafil.
milan.mitas
Príspevky: 11
Dátum registrácie: 04 Nov 2016, 21:54
Predkovia z oblasti: Mitaš, Pružina, Ďurďové, Považská Bystrica

Dobrý deň.

Tak rady kolegov pomohli, môj predok Andreas Mitas sa na konci 18. storočia narodil ako Martinech, pri zápise narodení svojich detí bol raz zapísaný ako Martinech, potom ako Mitas, niekedy dokonca ako Bossko. Pri jednom dieťati bol v knihe narodení zapísaný ako Martinech, dieťa zomrelo o 7 dní a v knihe úmrtí je zapísaný ako Mitas. Taktiež pri niektorých osobách bol pri priezvisku Mitas uvedený alias Bossko, čiže keď som si to všetko pracne vypísal na papier, začal porovnávať, tak mi to začalo dávať zmysel, dokonca roky roky uvedené v knihe úmrtí s odchýlkami vychádzali s rokmi narodenia.

Takto sa mi podarilo po mnohých desiatkach hodín pátrania po okolitých matrikách dopátrať k ďalším predkom. Ak niekto bude pátrať v pružinskej matrike, okres Považská Bystrica, tak treba mať na pamäti častú zmenu zápisov priezvísk.
Napísať odpoveď