Pátranie na katastrálnom úrade

Praktické skúsenosti z archívov.
Anina
Veľmi aktívny člen
Veľmi aktívny člen
Príspevky: 268
Dátum registrácie: 20 Jan 2014, 16:25
Predkovia z oblasti: Pňaček,Vajteršic,Kodrik,Štvrtecký,Kalka ,Ganobčik,Orava,Liptov,Záhorie

Aj ja sa snažím zmapovať staré Veselé. Oslovila som archív geodézie a kartografie v BA a tam mi vyčíslili materiál Veselého, v prípade poslania na skoro 2900 Eur. A vlastne ani neviem, čo by som potrebovala. Budem rada, ak sa kolegovia podelia s nami o svoje skúsenosti z archívov. Kde a čo hľadať.
Ešte dodám, že v BA nemajú každú obec. Napr. Orav. Jasenicu.
Bobo2
Aktívny člen
Aktívny člen
Príspevky: 132
Dátum registrácie: 20 Mar 2019, 08:10
Predkovia z oblasti: Ilenin, Lukacsik, Margecanszky, Sikora, Košice-Kavečany

to Anina: pokiaľ sa dobre pamätám, 10 eur/transformovaný (v súradnicovom systéme S-JTSK) mapový list (u nás 3 mapové listy tvoria zastavané územie obce)

https://www.geoportal.sk/sk/archiv/archiv.html

https://www.geoportal.sk/sk/archiv/na-stiahnutie/

...skúste zalistovať v archívnych zbierkach...vyhľadávanie nie je veľmi príjemné...ale sú tam zaujímavé kúsky...a je tam toho asi aj viac ako v zozname uvádzajú... :D

:D ...ale skutočne začnite najprv v príslušnom štátnom archíve v urbárskych spisoch k vašej obci...Nemyslím si, že z pohľadu genealógie by bolo potrebné mať doma kompletnú pozemkovú knihu vašej obce...jednotlivé genealogické pátrania môžu, ale nemusia mať aj "majetkovú koncovku"...tá sa potom s právnym nástupcom "hľadaného" dá vo vzťahu k Správe katastra riešiť... :)

v prílohe transformovaný raster z r. 1868 (kompatibilný so sčítaním 1870) prekrytý s aktuálnou pozemkovou mapou (približne ten výrez ako v predchádzajúcej prílohe z r. 1853)
U nás zaujímavosť v tom, že obec bola pravdepodobne už počas stoličného územného rozdelenia rozdelená "napoly" medzi Šariškú a Abovskú (Abovsko-turniansku) župu - tá hrubá čiara zo západu na východ
Prílohy
Kavecsán 1868.png
homer
Veľmi aktívny člen
Veľmi aktívny člen
Príspevky: 263
Dátum registrácie: 18 Feb 2013, 18:24
Predkovia z oblasti: Vrutky, Strba, Vikartovce

Slovenske institucie su plne prekvapeni. Pred par dnami som dostal z UGKK email, z ktoreho som vyrozumel, ze moja ziadost sa zamieta (hoci to tam nebolo vyslovne napisane), lebo nemam priamy vztah k nehnutelnostiam, ktore ma zaujimaju (uverejnene vyssie). Dnes som obdrzal postou pisomne vyjadrenie, podla ktoreho sa ziadosti vyhovuje za podmienky, ze zaplatim za kazdych 20 parciel 3 eura. Je to dobra sprava a pravdepodobne tuto moznost vyuzijem, ak sa mi nepodari najst potrebne informacie v Okresnom archive, ako to popisal Bobo2.
Prílohy
Povolenie z UGKK.pdf.jpg
Povolenie z UGKK.pdf.jpg (45.45 KiB) 11447 zobrazení
Bobo2
Aktívny člen
Aktívny člen
Príspevky: 132
Dátum registrácie: 20 Mar 2019, 08:10
Predkovia z oblasti: Ilenin, Lukacsik, Margecanszky, Sikora, Košice-Kavečany

...blahoželám: ...vcelku by som bol zvedavý, ako by to v praxi fungovalo...pozemnoknižná zápisnica, vložka bez ohľadu na rozsah, stojí s overením 8 eur...neviem prerozprávať do zrozumiteľnejšej reči cenníkové položky...pre to, čo by ste chceli, by Vám určite postačili info zo ŠA (ja verím, že tam budú uložené s Tereziánskym urbárom (tam som si zaplatil "paušál" - 27,90 eur tuším - a nafotil čo som uznal sa zaujímavé)

https://www.minv.sk/?spravne-poplatky-ko
Naposledy upravil/-a Bobo2 v 17 Mar 2020, 09:04, upravené celkom 2 krát.
Bobo2
Aktívny člen
Aktívny člen
Príspevky: 132
Dátum registrácie: 20 Mar 2019, 08:10
Predkovia z oblasti: Ilenin, Lukacsik, Margecanszky, Sikora, Košice-Kavečany

k téme spomínaný, nie tak dávno tu na webe zverejnený článok
http://www.geni.sk/urbarske-a-pozemkove ... enealogii/
koralia
Aktívny člen
Aktívny člen
Príspevky: 133
Dátum registrácie: 08 Apr 2020, 15:14

Pekny den zucastnenym,
trikrat som si precitala tuto diskusiu a mam dve otazky:

1. Bobo2 na prvej strane pisal, ze sa da vystopovat od roku 1773, kde predkovia byvali. Mam informacie z terezianskeho urbara aj zo supisu 1828, ale neviem na zaklade toho zistit, kde byvali. Odkial sa to teda da zistit? (Co sa tyka zapisov cisel domu za Jozefa II., mam smolu, lebo sa zapisovalo len tri roky a prave pocas toho moji predkovia v matrikach nefiguruju)

2. na tuto temu som si citala uz viac diskusii, ale stale som z toho jelen. Kde sa da zistit, kedy moji predkovia kupili alebo nadobudli dom, ktory patril dedovi a pred nim pradedovi? Da sa to zistit na katasterportali? Bobo2 nieco take spominal, ze by sme boli prekvapeni, co tam vsetko je. Ci mam volat prisl. kataster, pod ktory dedina patri?

Dakujem.
K
homer
Veľmi aktívny člen
Veľmi aktívny člen
Príspevky: 263
Dátum registrácie: 18 Feb 2013, 18:24
Predkovia z oblasti: Vrutky, Strba, Vikartovce

V pripade jednej konkretnej rodiny je naozaj dobre mat spracovanu rodovu liniu. Potom by som zasiel na kataster a zistoval, ake najstarsie vlastnicke zaznamy su v danej obci evidovane. Porovnanim oboch udajov sa da potom zistit, ktory predok vtedy v obci zil a teda identifikovat ho na katastri ako vlastnika nejakej nehnutelnosti - tak na mape, ako aj v pisomnych zaznamoch.
Dari
Veterán
Veterán
Príspevky: 386
Dátum registrácie: 17 Okt 2012, 23:30
Predkovia z oblasti: Trebaczky, Sztankovics obce v okolí Piešťan

Mňa by veľmi zaujímalo, kde nájdem Urbárske spoločenstvá a všetky podrobnosti o nich. Ako tu už bolo spomenuté, mali by sa nachádzať v ŠA. Mali, ale nie sú. Kde sa dá po nich ešte pátrať, keď viem že existovali a mali ich k dispozícii novodobí urbárnici, ktorí ale záhadne skončili, vytvorili nový urbariát, znova ho zrušili a momentálne majú rozpracovaný ďalší. Myslíte, že ich spálili?

Pokiaľ máte záujem o parcely a ich čísla, či postavenia domov, tak stačí navštíviť Úrad geodézie, kartografie a katastra Slovenskej republiky (ÚGKK SR) v Bratislave. Majú tu mapy (každá obec z iného roku, hlavne z prelomov 19. a 20. storočia), ale aj tzv. Parcelné protokoly, čo sú vlastne dnešné Listy vlastníctva. Tieto protokoly, ale aj mapy Vám podľa Vašich požiadaviek naskenujú a pošlú mejlom (samozrejme po uhradení poplatku), ale ja som spokojná.
Poplatky sú dnes oveľa nižšie, než keď som bola v tomto archíve ja.
Tommy
Veľmi aktívny člen
Veľmi aktívny člen
Príspevky: 258
Dátum registrácie: 23 Mar 2019, 21:05
Predkovia z oblasti: Bojnice,Sklené,Kunešov,Nedožery-Brezany

Dobrý deň,
Ja by som sa chcel opýtať na cenu zisťovania na katastri.
Poslal som žiadosť a požiadal som o preverenie vlastníckeho právo, samozrejme iba do roku 1920...
Odvetila pani,ze za každých nových 20 parciel je 8€(jeden skopirovany papier z pozemkovej knihy?)
Čiže 1 parcela je 20 :lol:
Ja chcem preveriť asi 25 parciel....čiže ako sa to počíta?
Ďakujem
Napísať odpoveď