VYRIEŠENÉ Maďarský rodný list

Máte problém s čítaním zápisov v starých matrikách? Trápi vás kurent, švabach, kurzíva alebo len škrabopis v matrike? Tu vám poradíme s prečítaním textu.
Pravidlá fóra
Pravidlá fóra "Čítanie starých dokumentov"
V prípade, že potrebujete pomoc s prečítaním alebo prekladom akéhokoľvek záznamu, dodržujte, prosím, nižšie uvedené zásady. Pomôžete tak všetkým zúčastneným.

1. Do predmetu správy napíšte, napr.: "Narodenie 1758 Prešov latinčina" alebo "Príčina smrti 1862 maďarčina" (Predmet typu "Prosím o prečítanie a o preklad" alebo "Prosba o preklad" vskutku správna nie je).

2. Vždy napíšte do tela správy to, čo sami zvládnete prečítať aj keby to malo byť chybné alebo útržkovité. Váš zápis typu: ".... Maria ? (asi Jurčo?), filia (?dcéra) ... a ..." je pre nás povzbudením k pomoci a oceneniu Vašej snahy. Chýbajúca snaha o prečítanie textu z Vašej strany môže znamenať, že Vám nikto nebude chcieť pomôcť. Chybne prečítaný text Vám opravíme a určite sa z Vás vysmievať nebudeme.

3. V prípade, že vkladáte obrázok na prečítanie priamo na fórum, pamätajte, prosím, na jeho dostatočnú veľkosť. Text si radšej poposúvame kurzorom myši, než by sme odbiehali pre lupu.

4. Pokiaľ je to možné, tak je vždy lepšie, ak je na obrázku viac textu na porovnanie nejasných písmen.

5. Ku každej žiadosti na čítanie z matrík by mal byť pripojený odkaz na originálnu matriku, aby sme dokázali porovnať nejasné písmená.

6. Prosíme autorov jednotlivých príspevkov, aby po vyriešení daného problému doplnili do názvu témy slovo "VYRIEŠENÉ" (kliknutím na ceruzku v prvom príspevku v danom článku sa otvorí možnosť editácie názvu témy).

Ďakujeme Vám za porozumenie :-)
MarieAnnaSarah
Príspevky: 3
Dátum registrácie: 13 Aug 2020, 09:29

Dobrý den,
můj dědeček se narodil v roce 1900 v Budapešti. Otec byl neznámý, matka Marie, dcera Josefa. Dědeček se z Maďarska dostal do českého sirotčince a poté do obce Křekov, kde měl od roku 1910 domovský list zrozením po matce. V matrikach jsme však žádnou Marii Frydrychovou nenalezli. Ani na Family Search nemohu dohledat jeho záznam narození, kde by teoreticky mohlo být více informací o matce. V příloze je i jeho rodný list, za jménem matky je další poznámka, kterou bohužel nemohu přeložit. Prosim o pomoc s překladem případně o radu, kde dále hledat. Když byl převezen z Maďarska do Čech, je možné, že by byl o tom někde záznam? Děkuji moc
Prílohy
IMG-20200423-WA0006.jpg
Naposledy upravil/-a MarieAnnaSarah v 18 Aug 2020, 09:48, upravené celkom 1 krát.
andrejm
Príspevky: 17
Dátum registrácie: 07 Júl 2020, 21:50
Predkovia z oblasti: Bratislava, Bučany

andrejm
Príspevky: 17
Dátum registrácie: 07 Júl 2020, 21:50
Predkovia z oblasti: Bratislava, Bučany

a tu poznamku citam ako hajadon = slobodná
MarieAnnaSarah
Príspevky: 3
Dátum registrácie: 13 Aug 2020, 09:29

Dobrý den, děkuji za odpověď. Matriky v Actapublica mám prošlé, stejně tak i živou, která je uložena ve Valašských Kloboukách. Je zde uvedeno pouze šest osob se jménem Frydrych, všichni z pozdější doby. Marii jsem nenalezla. Proto zkouším pátrat, jestli nebyla třeba odjinud a dědeček ve skutečnosti do této obce třeba nepatřil. Což by se snad dalo najít v záznamu o narození z Budapešti. Nevěděl byste ještě i ta další slova? Přišlo nám to jako "Lidečko", tak jestli nebyla například odtamtud.
Tommy
Veľmi aktívny člen
Veľmi aktívny člen
Príspevky: 258
Dátum registrácie: 23 Mar 2019, 21:05
Predkovia z oblasti: Bojnice,Sklené,Kunešov,Nedožery-Brezany

Niektoré nie su na indexe ako moja prababka... a preto musíte ručne prehľadavat niekoľko 100 strán.
Obrázky prosím dávať do programu nato určení.
Narodila sa na Morave,ale tu obec neviem určiť...asi zapisovatel nevedel moc po česky

https://www.familysearch.org/ark:/61903 ... cc=1452460
milestone
Veterán
Veterán
Príspevky: 895
Dátum registrácie: 02 Jan 2013, 20:17

MarieAnnaSarah napísal: 13 Aug 2020, 09:38 ...můj dědeček se narodil v roce 1900 v Budapešti. Otec byl neznámý, matka Marie...Ani na Family Search nemohu dohledat jeho záznam narození, kde by teoreticky mohlo být více informací o matce...
Dobrý deň,
záznam o narodení Vášho dědečka Jana Frydricha je v civilnej (štátnej) matrike Budapešti v VIII. okrese pod č. 2673, 2. zhora: https://www.familysearch.org/ark:/61903 ... at=1007774

Jeho matka Mária bola narodená, resp. pochádzala z "Vlidesska" z Moravy. Bohužiaľ, neviem Vám identifikovať tú obec. Povolaním bola "napszámosnő" = nádenníčka, rímskokatolíčka, 32 ročná, žila na adrese Budapešť, VI. okres, Eötvös utca (ulica), č. domu 43.
Palo
Aktívny člen
Aktívny člen
Príspevky: 132
Dátum registrácie: 11 Jan 2017, 08:36
Predkovia z oblasti: Hansen, Hanzen - Schleswig Holstein, Tesáre, Podbrezová. Siegel-Starý Maletín,Mírov. Frirtscher-Studená Loučka. Duschek - C Z - Dub-Kondrac, Nováky, Kamenec p. Vtáčnikom. Košťál - Oponice . M asár - Dolné Vestenice

Prajem pekné ráno,

Prešiel som zoznamy obcí na Morave, ale nič podobné ako Vlidesska som nenašiel. Je možné, že názov z r. 1900 už neexistueje a jednalo sa len o časť nejakej obce. Pozorne som si prezrel ten rodný list. Ja tam však nečítam Vlidesska ale U Lidecska. (Lidečko je na morave) Ďalšia vec - ak je ten názov naozaj Vlidesska, môže to byť miesto kdekoľvek v Čechách. (Z vlastnej skúsenosti viem, že čechy a morava môžu byť v matrikách zamenené.)

Palo
MarieAnnaSarah
Príspevky: 3
Dátum registrácie: 13 Aug 2020, 09:29

Dobrý den, děkuji všem za pomoc. Zkusím ještě zjistit na českém fóru, jestli někoho nenapadne jaká obec by to mohla být. Lidečko jsem prošla, tam žádní Frydrichovi bohužel nebyli. Může to být tedy kdekoliv, jak píšete. Nyní už alespoň vím, že ve skutečnosti narozená v Křekově nebyla. Ale mám díky Vám aspoň adresu prababičky, kde v Budapešti žila, což je úžasné. Ještě jednou děkuji.
Napísať odpoveď