Brozovitz - svadba 1736 - VYRIESENE

Máte problém s čítaním zápisov v starých matrikách? Trápi vás kurent, švabach, kurzíva alebo len škrabopis v matrike? Tu vám poradíme s prečítaním textu.
Pravidlá fóra
Pravidlá fóra "Čítanie starých dokumentov"
V prípade, že potrebujete pomoc s prečítaním alebo prekladom akéhokoľvek záznamu, dodržujte, prosím, nižšie uvedené zásady. Pomôžete tak všetkým zúčastneným.

1. Do predmetu správy napíšte, napr.: "Narodenie 1758 Prešov latinčina" alebo "Príčina smrti 1862 maďarčina" (Predmet typu "Prosím o prečítanie a o preklad" alebo "Prosba o preklad" vskutku správna nie je).

2. Vždy napíšte do tela správy to, čo sami zvládnete prečítať aj keby to malo byť chybné alebo útržkovité. Váš zápis typu: ".... Maria ? (asi Jurčo?), filia (?dcéra) ... a ..." je pre nás povzbudením k pomoci a oceneniu Vašej snahy. Chýbajúca snaha o prečítanie textu z Vašej strany môže znamenať, že Vám nikto nebude chcieť pomôcť. Chybne prečítaný text Vám opravíme a určite sa z Vás vysmievať nebudeme.

3. V prípade, že vkladáte obrázok na prečítanie priamo na fórum, pamätajte, prosím, na jeho dostatočnú veľkosť. Text si radšej poposúvame kurzorom myši, než by sme odbiehali pre lupu. Obrázok vkladajte len z takého dokumentu, ktorý nie je dostupný na webe. V opačnom prípade postačí url odkaz. Predchádzame tak zbytočnému zahlteniu webpriestoru fóra.

4. Pokiaľ je to možné, tak je vždy lepšie, ak je na obrázku viac textu na porovnanie nejasných písmen.

5. Ku každej žiadosti na čítanie z matrík by mal byť pripojený odkaz na originálnu matriku, aby sme dokázali porovnať nejasné písmená.

6. Prosíme autorov jednotlivých príspevkov, aby po vyriešení daného problému doplnili do názvu témy slovo "VYRIEŠENÉ" (kliknutím na ceruzku v prvom príspevku v danom článku sa otvorí možnosť editácie názvu témy).

Ďakujeme Vám za porozumenie :-)
misow
Člen
Člen
Dátum registrácie: 13 Feb 2021, 18:40
Predkovia z oblasti: Wagner, Prikazsky, Kuba (Skalica), Nezbeda, Kalvas, Petru, Benda, Sroufek (Chlum u Trebone)

Dobry vecer,

potreboval by som trosku postrcit s citanim textu v https://www.mza.cz/actapublica/matrika/ ... -00350.jp2 (posledny zapis, prava strana). Co sa mi podarilo rozlustit:

Capulati? sunt? per? me? Antonium Modlitba (super meno knaza :)) capellanum? loci Honestus Sponsus Georius Brozovitz Strasnicio cum Honesta Sponsa Anna post defunctum Mathaum? Vitrzasil? Strasnicio. Testets Wenceslaus Urbanek Mahias Mlinek **** Strasnicio.

V podstate ma zaujimaju Mena Zenicha a nevesty, zvysok si viem uz celkom dobre domysliet. vdaka.

Michal
Naposledy upravil/-a misow v 28 Feb 2021, 12:14, upravené celkom 1 krát.
Používateľov profilový obrázok
patricius95
Administrátor
Administrátor
Dátum registrácie: 17 Okt 2012, 23:08
Predkovia z oblasti: Ličartovce → Zakarovský, Ruské Pekľany → Koscik, Havranec → Leľo, Nitr. Streda → Trenčiansky

Dobrý deň,
Copulati sunt per me Antonium Modlitba capellanum loci Honestus Sponsus Georgius Brozovitz Strasnicio cum Honesta Sponsa Anna post defunctum Mathaeum Vitrzassil Strasnicio. Testes Wenceslaus Urbanek Mathias Mlinek uterque Strasnicio.

Zosobášení boli mnou, Antonom Modlitbom, miestnym kaplánom poctivý ženích Juraj Brožovič zo Strážnic s poctivou snúbenicou Annou po nebohom Matúšovi Vytřasilovi zo Strážnic. Svedkovia Václav Urbánek a Matej Mlynek, obaja zo Strážnic.
Zaujímavosťou je, že pán farár sa nevyjadruje priamo, či bola nevesta dcérou nebohého Matúša, alebo jeho vdovou. To zistíte až ďalším bádaním.
S pozdravom
Patrik Zakarovský
masu
Veterán
Veterán
Dátum registrácie: 31 Mar 2013, 16:25
Predkovia z oblasti: Jaslovský, Fridrich, Záhorie, Svätý Jur, Kaufmann, Payer, Šuša

Dobrý deň p. misow,

zaujalo ma vo Vašom príspevku priezvisko Mlynek. Ja sa tiež zaoberám týmto priezviskom. "Môj" Matej Mlynek mal deti v Slovenskom Grobe v rokoch 1746-1756. Jeho sobáš a narodenie som tu nenašla. Keď som si dala do FS toto meno, rozpätie rokov a SR, bez miesta, tak ma to "ťahá" do Senice. Zatiaľ budem postupovať tak, že pozriem susedné farnosti.

Prajem veľa úspechov.

MASU
misow
Člen
Člen
Predkovia z oblasti: Wagner, Prikazsky, Kuba (Skalica), Nezbeda, Kalvas, Petru, Benda, Sroufek (Chlum u Trebone)

Patricius95, dakujem velmi pekne. Aj za naburanie mojho predpokladu, ze sa vzdy hovori o otcovi nevesty :) O to to bude tazsie, ak by to bol zenich z predchadzajuceho manzelstva, co by znamenalo, ze som spravil chybny predpoklad, ze je to otec. Ale prebadam, dakujem.
Michal
misow
Člen
Člen

masu napísal: 28 Feb 2021, 09:11 Dobrý deň p. misow,

zaujalo ma vo Vašom príspevku priezvisko Mlynek. Ja sa tiež zaoberám týmto priezviskom. "Môj" Matej Mlynek mal deti v Slovenskom Grobe v rokoch 1746-1756. Jeho sobáš a narodenie som tu nenašla. Keď som si dala do FS toto meno, rozpätie rokov a SR, bez miesta, tak ma to "ťahá" do Senice. Zatiaľ budem postupovať tak, že pozriem susedné farnosti.

Prajem veľa úspechov.

MASU
Zdravim Masu,

velmi ma pobavilo p. misow :) Ja si velmi na vykani nazakladam, ze akceptujem miestne zvyklosti. Kazdopadne, ak Vas Mlynek taha do Senice, tak Straznice je iba asi 35km. Pocas mojho badania som v Straznici narazil na viacych Mlynkov, ci Mlinkov. Konkretne vo farnosti "Strážnice - sv. Martin".

Zelam vela uspechov.

Michal Wagner
masu
Veterán
Veterán
Dátum registrácie: 31 Mar 2013, 16:25
Predkovia z oblasti: Jaslovský, Fridrich, Záhorie, Svätý Jur, Kaufmann, Payer, Šuša

:) Vďaka za info. Tiež prajem veľa zdaru.
Napísať odpoveď