Matrika Vrútky

Staré matriky, digitalizácia, aké informácie nájdete v matrikách.
homer
Veľmi aktívny člen
Veľmi aktívny člen
Príspevky: 263
Dátum registrácie: 18 Feb 2013, 18:24
Predkovia z oblasti: Vrutky, Strba, Vikartovce

Vrútocká katolícka farnosť bola od roku 1710 filiálkou sučianskej farnosti, ale matričné záznamy boli vedené v samostanej knihe vo Vrútkach. Až od roku 1761 začali byť vrútocké záznamy zapisovná priamo do sučianskej matriky. Predpokladalo sa, že pôvodné vrútocké matriky boli zničené počas ničivej povodne v roku 1813. Ako ale vyplýva zo spisu „História znovuobnovenia vrútockej katolíckej farnosti“ z roku 1907, ktorý spracoval archivár Sende Uhlyarik (je dostupný online), v roku 1907 sa v sučianskej katolíckej fare našla stará vrútocká katolícka matrika. Archivár tam píše toto:

Objavenie matriky z 3. a 4. júla 1714 vrútockej cirkvi.
Pri hľadaní, dňa 28. apríla 1907 podarilo sa nám spod hromady kníh vytiahnúť a od konečnej skazy zachrániť práve matriku vrútockých narodených, sobášených a zomrelých od 3. a 4. Júla 1714. Za niekoľko týždňov, alebo hádam aj dní, bola by sa táto stará a doteraz jediná vrútocká matrika celkom zničila. Na titulnej strane tejto, 16 cm širokej, 19 cm vysokej a dobre 2 a pol palca hrubej matriky, ktorú vtedajší vrútocký cirkevný administrátor Pavel Filovics dal zhotoviť, poťažne nakresliť, čítame:
D.O.M.A.
Ecclesiae Rutocensisin Cottu Thuroczensi existentis: Liber nimirum complectens Temporain eadem Ecclesia Natorum Renatorum, Conjugatorum et Denatorum, breviter notatorum Anno a Partu B.M.V. Post Millesimum, Septingentesimum, Decimo Quarto. Diebus Tertia et Quarta July."
/Kniha vrútockej fary, ležiacej v Turčianskej župe, v ktorej sú v tom čase vo farnosti narodení, krstení, sobášení a zomrelí zaznačení. Začínajúc od narodenia blahoslavenej Panny Márie od 3.a 4. júla 1714./


Uvedená matrika nie je naskenovaná na FamilySearch, čiže v 90-tych rokoch, kedy toto skenovanie prebiehalo, ešte nebola v štátnom archíve. Kontaktoval som r.k. farnosť Sučany a r.k. farnosť Vrútky. Odpoveď bola, že uvedená matrika sa tam nenachádza, pričom z Vrútok mi odpísali, že všetky archívne materiály boli z tejto fary odovzdané do biskupského archívu do Banskej Bystrice. Z diecézneho archívu z Banskej Bystrice som dostal odpoveď, že historická farská knižnica a archív z Vrútok, Martina a Sučian boli odovzdané do štátneho archívu v Čadci. Z archívu v Čadci som dostal odpoveď, že hľadaná matrika u nich nie je. Obrátil som sa ešte na štátny archív v Bytči, pod ktorý Čadca patrí, ale pani matrikárka mi telefonicky povedala, že situáciu preverila a táto matrika u nich nie je.

Má ešte niekto nejaký nápad?
Používateľov profilový obrázok
duros
Administrátor
Administrátor
Príspevky: 4935
Dátum registrácie: 11 Sep 2012, 14:52
Predkovia z oblasti: Snopek, Varényi - farnosti Malá Hradná, Dubodiel, Bánovce nad Bebravou, Trenčín, Trenčianska Turná, Dubnica, Jacovce
Kontaktovať používateľa:

Buď niekto klame, alebo niekto nemá šajn, čo má "doma". Nechcem byť zlý, ale po skúsenostiach s katolíckymi inštitúciami ohľadom matrík by som toho "niekoho" hľadal v tom prostredí (čo samozrejme problém nerieši, nikto sa neprizná).
Napísať odpoveď