Zsolnay, Zolna, Pikus - pekár cukrár v Piešťanoch VYRIESENE

Máte základné údaje o hľadanom predkovi, neviete však ako ďalej? Opýtajte sa:)
Pravidlá fóra
Pravidlá fóra "Hľadám predka"
Skôr, než položíte otázku v tomto fóre, odporúčame Vám prečítať si tieto pravidlá a snažiť sa ich dodržiavať vo vlastnom záujme, aby Vám skúsenejší kolegovia mohli čo najskôr a čo najpresnejšie odpovedať:
1) Do predmetu témy napíšte konkrétne priezvisko, po ktorom pátrate, prípadne aj oblasť. Ak napíšete "Hľadám predkov", bude názov témy zmenený, pretože predkov tu hľadajú všetci, navyše ide o duplicitu s názvom subfóra.
2) Snažte sa uviesť všetky fakty, ktoré k danému predkovi viete, či už je to narodenie, úmrtie, sobáš, vierovyznanie, lokality, v ktorých žil, alebo čokoľvek iné. Akýkoľvek fakt je lepší, ako nič a môže viesť k rýchlejšej identifikácii.
3) Ak ide o osobu, ktorá už nežije, pridajte link na dokument, týkajúci sa osoby, alebo priložte sken dokumentu, aby sa predišlo omylom pri Vašom čítaní záznamu. Nebuďte ješitní, že Vám sa to stať nemôže. Stáva sa to každému, najmä v začiatkoch. Od toho sme tu, aby sme Vám pomohli, nikoho vopred nezatracujeme.
4) Uvedomte si, prosím, že pátranie po predkoch narodených po roku 1906, je výlučne vo Vašej kompetencii, pretože matriky po roku 1906 sú tzv. "živé matriky", ktoré sú stále uložené na matričnom úrade a údaje z nich sa poskytujú len priamym príbuzným. Preto musíte kontaktovať príslušnú matriku, kde budete musieť preukázať priamy príbuzenský vzťah a za poskytnutie každého záznamu môžu od Vás žiadať správny poplatok 5 Eur. Viac o tom, kde hľadať slovenské matriky: https://www.geni.sk/kde-hladat-slovenske-matriky/

Ďakujeme za pochopenie a želáme veľa úspechov v pátraní po predkoch.
littlekubo
Aktívny člen
Aktívny člen
Dátum registrácie: 04 Mar 2021, 12:59
Predkovia z oblasti: Horehronie, severné Maďarsko, Považie, rakúska Halič

Hľadám su predka z Piešťan a okolia, ktorý mal mať priezvisko Zsolnay. No ma ist o pomadarcene Žolna/Žlna ci jeho latinska verzia Pikus.
Na konci 19. storocia mal byt pekar ci cukrar a mal byt z 11 bratov.
Najst jeho krstne meno v dobovej tlaci by mi velmi pomohlo hladat na FS ci inde.
Naposledy upravil/-a littlekubo v 15 Okt 2021, 22:53, upravené celkom 1 krát.
Používateľov profilový obrázok
duros
Administrátor
Administrátor
Dátum registrácie: 11 Sep 2012, 14:52
Predkovia z oblasti: Snopek, Varényi - farnosti Malá Hradná, Dubodiel, Bánovce nad Bebravou, Trenčín, Trenčianska Turná, Dubnica, Jacovce
Kontaktovať používateľa:

Už ste hľadali na FS? Ak viete, že ide o Vášho predka, je podivné, že nepoznáte jeho krstné meno. Mne sa teda nechce prehľadávať všetky rodiny týchto priezvisk v Piešťanoch: https://www.familysearch.org/search/rec ... 0&offset=0
littlekubo
Aktívny člen
Aktívny člen

Hladal som no mal som to zle nastavene a tak som videl vo vysledkoch aj Hortyho ci nacelnikov pred sv. Stefanom.
dostal som na MyHerritage rozpracovany rodkomen, kde tato cast ma uvedene detaily a preskumanu zensku vetvu no u muzskej je len prizvisko a mnou vyssie uvedene detaily. snazim sa odrazit.
patricius95
Administrátor
Administrátor
Dátum registrácie: 17 Okt 2012, 23:08
Predkovia z oblasti: Ličartovce → Zakarovský, Ruské Pekľany → Koscik, Havranec → Leľo, Nitr. Streda → Trenčiansky

Ak sa jedná o Vašich priamych predkov, potom bude najjednoduchšie začať akoby odznovu. Od Vás a Vašich rodičov postupne až k skúmanej osobe. Keď prehľadáte matriky a nájdete narodenie jeho synov, zistíte, ako sa volal jeho otec.
Bližšie Vám vo Vašom prípade poradiť nevieme, lebo ste nám dal len pramálo údajov. Nevieme nič o vierovyznaní, presnejšom mieste pobytu,... Ak hovoríte, že ide o Vášho predka, ako sa volali jeho potomkovia z Vašej vetvy rodu? Ktorý jeho syn / vnuk / pravnuk bol Vaším predkom a máte o ňom viac údajov? Odrazíme sa spoločne od známych údajov a postupne Vám poradíme, ako sa prepracovať k starším vetvám.
S pozdravom
Patrik Zakarovský
duros
Administrátor
Administrátor
Predkovia z oblasti: Snopek, Varényi - farnosti Malá Hradná, Dubodiel, Bánovce nad Bebravou, Trenčín, Trenčianska Turná, Dubnica, Jacovce
Kontaktovať používateľa:

littlekubo napísal: 27 Júl 2021, 10:51 Hladal som no mal som to zle nastavene a tak som videl vo vysledkoch aj Hortyho ci nacelnikov pred sv. Stefanom.
Ja som sa pýtal na hľadanie v matričných záznamoch, nie cez google (link som Vám poslal).
littlekubo napísal: 27 Júl 2021, 10:51 dostal som na MyHerritage rozpracovany rodkomen, kde tato cast ma uvedene detaily a preskumanu zensku vetvu no u muzskej je len prizvisko a mnou vyssie uvedene detaily. snazim sa odrazit.
Najhoršie, čo môže byť, je odrážať sa od niekým vypracovaného rodokmeňa. Postupujte od piky, ako Vám naznačil Patrik.
littlekubo
Aktívny člen
Aktívny člen

Ma ist o mojho pradeda.
Jeho dcera, moja babka Margita, sa narodila v roku 1922, takze zaznam o nej este nie mozne dohladat a tym padom ani jeho meno.
Moja prababka Márgit sa narodina v Madarsku, vid moja ina tema. No tam sa ukazalo, ze mozem mat zle udaje, kedze najdena nezila tak dlho.
Ak by som vedel viac - ci pradedo zil a narodil sa v Piestanoch, ci bol z okolia, napriklad z Banky, tak to napisem. Linkom sa preklikam. Dakujem.
duros
Administrátor
Administrátor
Kontaktovať používateľa:

littlekubo napísal: 27 Júl 2021, 11:44 Ma ist o mojho pradeda.
Jeho dcera, moja babka Margita, sa narodila v roku 1922, takze zaznam o nej este nie mozne dohladat a tym padom ani jeho meno.
Moja prababka Márgit sa narodina v Madarsku, vid moja ina tema. No tam sa ukazalo, ze mozem mat zle udaje, kedze najdena nezila tak dlho.
Ak by som vedel viac - ci pradedo zil a narodil sa v Piestanoch, ci bol z okolia, napriklad z Banky, tak to napisem. Linkom sa preklikam. Dakujem.
Ak viete, kde sa narodila v r. 1922 Margita, oslovte príslušný matričný úrad. V zmysle zákona, ako priamy príbuzný, máte nárok na vystavenie výpisu z matriky. Správny poplatok je 5 Eur.
patricius95
Administrátor
Administrátor
Dátum registrácie: 17 Okt 2012, 23:08
Predkovia z oblasti: Ličartovce → Zakarovský, Ruské Pekľany → Koscik, Havranec → Leľo, Nitr. Streda → Trenčiansky

V tomto prípade ste priamy potomok. Nájdite doma rodný list starej mamy, tam budú jej rodičia uvedení. Ak takú možnosť nemáte a viete napr., že stará mama sa narodila v Piešťanoch, môžete tamojšiu matriku požiadať o vydanie jej rodného listu za poplatok 5 eur. Budú tam uvedení jej rodičia, vek i miesto pôvodu, tie Vás nasmerujú na ďalšie bádanie.
S pozdravom
Patrik Zakarovský
littlekubo
Aktívny člen
Aktívny člen

dakujem velmi pekne obom!
dufam, ze rodina doma najde dokumenty a/alebo matrika bude ochotna pomoct aj elektronicky, lebo z cudziny sa fyzicke veci hladaju tazko.

este raz velka vdaka!
milestone
Veterán
Veterán
Dátum registrácie: 02 Jan 2013, 20:17

littlekubo napísal: 26 Júl 2021, 23:12 Hľadám su predka z Piešťan a okolia, ktorý mal mať priezvisko Zsolnay. No ma ist o pomadarcene Žolna/Žlna ci jeho latinska verzia Pikus...Najst jeho krstne meno v dobovej tlaci by mi velmi pomohlo...
Dobrý deň,
Váš pradedko mal krstné meno Štefan. Jeho narodenie a krst máte tu https://www.familysearch.org/ark:/61903 ... 3AV1DZ-85C , 152. záznam.
Na konci záznamu v sú tri poznámky. Dvakrát zmena priezviska a dátum sobáša s Margitou Gotthardovou. Pri mieste sobáša "Bajna", by som výskum zamerala skôr na obec a farnosť Bojná v okrese Topoľčany.
Tento výskum viewtopic.php?f=9&t=11962 v Maďarsku, by som zatiaľ vylúčila. ;)
Napísať odpoveď