Colonus/plebeius/ignobilis

Pravidlá fóra
Vzhľadom na časté otázky týkajúce sa prakticky významu slov v písaných dokumentoch, častokrát nesprávne prepísané, jediným pravidlom tohto fóra je, aby ste pridávali odkazy na dokumenty, z ktorých chcete ozrejmiť význam slov. Nepodceňujeme Vaše čítanie, vychádzame z praktických skúseností.
MarekH78
Príspevky: 21
Dátum registrácie: 21 Apr 2018, 13:06
Predkovia z oblasti: Slovensko, Maďarsko

Dobrý deň,

pri prechádzaní matrík (pohrebných, prvá polovica 19. storočia) sa stretávam s paralelným používaním pojmov colonus, plebeius a ignobilis. Vie niekto, aký je medzi nimi rozdiel?

Minimálne posledný z nich asi znamená "nešľachtic" a nešľachticmi bola asi väčšina roľníkov, tak prečo niekde uviedli colonus/plebeius (teda zamestnanie) a inde iba ignobilis (teda stav).

Vie to niekto vysvetliť?
Ďakujem!
Marek
Používateľov profilový obrázok
patricius95
Veterán
Veterán
Príspevky: 3235
Dátum registrácie: 17 Okt 2012, 23:08
Predkovia z oblasti: Ličartovce → Zakarovský, Ruské Pekľany → Koscik, Havranec → Leľo, Nitr. Streda → Trenčiansky
Bydlisko: Prešov

Dobrý deň,
colonus znamená sedliak. Podľa definície ide o takého roľníka, ktorý vlastnil aspoň 2/8 hospodárskej usadlosti.
Plebeius je latinsky poddaný. O poddaných môžeme hovoriť až do roku 1848, kedy bolo zrušené poddanstvo (tvrdenie platí pre urbárskych poddaných), resp. do roku 1895, kedy bolo zrušené poddanstvo paušálne pre všetkých.
Termín ignobilis znamená neurodzený. Tento pojem je najširší, lebo môže zahŕňať všetky osoby, ktoré neboli šľachtického pôvodu bez ohľadu na to, koľko pôdy vlastnili, resp. bez ohľadu na to či v danej dobe ešte existovalo poddanstvo, alebo nie.
S pozdravom
Patrik Zakarovský
Napísať odpoveď