Ján Veverka, Pohronská Polhora

Máte základné údaje o hľadanom predkovi, neviete však ako ďalej? Opýtajte sa:)
Pravidlá fóra
Pravidlá fóra "Hľadám predka"
Skôr, než položíte otázku v tomto fóre, odporúčame Vám prečítať si tieto pravidlá a snažiť sa ich dodržiavať vo vlastnom záujme, aby Vám skúsenejší kolegovia mohli čo najskôr a čo najpresnejšie odpovedať:
1) Do predmetu témy napíšte konkrétne priezvisko, po ktorom pátrate, prípadne aj oblasť. Ak napíšete "Hľadám predkov", bude názov témy zmenený, pretože predkov tu hľadajú všetci, navyše ide o duplicitu s názvom subfóra.
2) Snažte sa uviesť všetky fakty, ktoré k danému predkovi viete, či už je to narodenie, úmrtie, sobáš, vierovyznanie, lokality, v ktorých žil, alebo čokoľvek iné. Akýkoľvek fakt je lepší, ako nič a môže viesť k rýchlejšej identifikácii.
3) Ak ide o osobu, ktorá už nežije, pridajte link na dokument, týkajúci sa osoby, alebo priložte sken dokumentu, aby sa predišlo omylom pri Vašom čítaní záznamu. Nebuďte ješitní, že Vám sa to stať nemôže. Stáva sa to každému, najmä v začiatkoch. Od toho sme tu, aby sme Vám pomohli, nikoho vopred nezatracujeme.
4) Uvedomte si, prosím, že pátranie po predkoch narodených po roku 1906, je výlučne vo Vašej kompetencii, pretože matriky po roku 1906 sú tzv. "živé matriky", ktoré sú stále uložené na matričnom úrade a údaje z nich sa poskytujú len priamym príbuzným. Preto musíte kontaktovať príslušnú matriku, kde budete musieť preukázať priamy príbuzenský vzťah a za poskytnutie každého záznamu môžu od Vás žiadať správny poplatok 5 Eur. Viac o tom, kde hľadať slovenské matriky: https://www.geni.sk/kde-hladat-slovenske-matriky/

Ďakujeme za pochopenie a želáme veľa úspechov v pátraní po predkoch.
vorky
Veterán
Veterán
Dátum registrácie: 30 Jan 2016, 15:49
Predkovia z oblasti: Vorcak, Orava

viliam napísal: 27 Mar 2022, 04:36 Najprv sa Vám chcem poďakovať za usmernenie.

Ja som si našiel záznam v katalógu a veselo som si listoval od roku 1766. Aj mi trochu bolo divné, že je tam všade písané Rabča. Tak som si len povedal - hm, asi Oravská Polhora vtedy spadalo pod farnosť v Rabči...

A potom pozerám na váš príspevok a zisťujem, že som bol úplne mimo. Inak Rabču som prešiel celú od 1766-1801 a po Veverkoch ani stopy. Možno zbytočná práca, ale aspoň viem, že tam v tých rokoch nikto z Veverkovcov nedal krstiť svoje deti, ale pravdepodobne tam ani nežili (to ešte keď tak overím, ak ma pátranie zavedie do Rabče).

V Polhorskej matrike som už mal väčší úspech.

Narazil som na nasledovné záznamy Veverkovcov

krst Anna Veverka - 26. 2. 1778 - rodičia: Matej a Eva Veverkovci
https://www.familysearch.org/ark:/61903 ... cat=767117

krst Katarína Veverka - 25.? 6. 1779 - rodičia: Matej a Eva Veverkovci

krst Marína (Mária?) Veverka - 27.?/24.? 2. 1782 - rodičia: Pavol a Anna Veverkovci

Ďalej som si všimol, že Matej Veverka mohol byť ako svedok na viacerých svadbách v Pohronskej Polhore:

1789 - 2. záznam
https://www.familysearch.org/ark:/61903 ... at=1428734

1794 - 1. a 2. záznam

1796 - 1. a 2. záznam
1798 - 6. záznam

To je skôr ako zaujímavosť. Nemuselo ísť ani o toho istého Mateja Veverku, ktorý bol jedným z pôvodných osadníkov, respektíve, kým nemám overenú informáciu, že to bol skutočne on, tak ju nebudem považovať za fakt. Ďalej budem vedieť približne určiť, kedy sa asi narodil. Aj keď si nie som istý, od akého veku mohol byť niekto svedkom na svadbe. Ďalší problém je, že horná hranica nastavená nie je :mrgreen: (učím sa za pochodu, čo je asi zjavné :D)

Pri sobášoch som si všimol viacerých Veverkovcov, v prevahe boli ženy. Ešte to sem doplním, keď to dám dohromady. No a idem študovať knihu úmrtí.

Budem usilovne pátrať po Matejovi Veverkovi v obciach okolo Oravskej Polhory. Dúfam, že sa mi podarí ho nájsť. A matriky pred rokom 1776 pre danú oblasť predpokladám, že nie sú, keď ste mi ponúkli tereziánsky urbár ako alternatívu, však? Veď uvidím, ako sa to celé vyvŕbi. A ešte mi napadlo, nemáte náhodou Muchovcov rodinu v Michalovej?

Ďalšia kocka do skladačky je, že som si všimol niekoľko svadieb, kde bol aspoň jeden mladomanžel z Oravy, a to zo: Sihelného, z Rabče, z Mútneho...

Potom som zistil, že na Polhore zomrel Ján Veverka ako 77-ročný, roku 1843
https://www.familysearch.org/ark:/61903 ... cc=1554443

Možno to je môj predok, možno nie.

Zvláštne je ale to, že sa tam píše, že bol Brezňan. Takže možno Veverkovci boli v Brezne už dávnejšie? Zatiaľ je to len hypotéza.

Ešte sa Vás chcem opýtať na dve veci:

1) Na základe čoho usudzujete, že Fedor by mohol byť alias pre Veverku?
2) Neviete náhodou, prečo sú knihy úmrtí vedené až od roku 1843? Inými slovami: neviete, kde sa nachádzajú tie staršie knihy úmrti?
RK farnosť Rabča bola tvorená z troch obcí – Rabča, Oravská Polhora a Sihelné. Od roku 1766 (založenie farnosti) sa viedli matričné knihy narodení tak, že každá obec bola vedená samostatne, až neskôr sa viedli spoločne pre všetky tri obce.

Daný film je rozdelený nasledovne:

Púchov (str.1-230)
Narodenia Rabča 1810-1821 (s.231-270) – tu nájdete výnimočne aj Polhorcov
Narodenia výlučne len Rabča 1766-1809 (s.271-408)
Narodenia výlučne len Polhora 1766-1815 (s.409-504)
Narodenia Sihelné od 1766 (s.504-566), od str.558 sú Polhorci 1816-1821
Narodenia všetky tri obce 1822-1843 (od str.567)
Cirkevné účty (od str.656)

https://www.familysearch.org/search/fil ... cat=767117

Ako píšete, záznamy narodení vo farnosti Rabča začínajú rokom 1766. Tereziansky Urbar som uviedol len ako doplnok k matričným záznamom. O Muchovcoch v Michalovej neviem...

Pozrel som si Váš link s úmrtím Jána Veverku. Ten údaj o občanovi Brezna, bydlisko Polhora bude zrejme súvisieť s tým, že Pohronská Polhora bola do 1888 súčasťou mesta Brezno....

Fedor-Veverka. Pri narodení jedného dieťaťa Pavla Muchu a Kataríny Fedor bola manželka uvedená ako Veverka. Z toho súdim, že by mohol byť vzťah medzi rodom Fedor a Veverka.... ale treba to overiť. Mohli by ste skúsiť vyhľadať deti akéhokoľvek Mateja s manželkou Evou pred 1786. Ono totiž v Oravskej Polhore tej doby bolo ženské meno Eva veľmi zriedkavé. Na základe tohto postupu by ste mohli zistiť, či existuje reálna súvislosť medzi rodmi Veverka, Fedor prípadné inými priezviskami. Inak, našli ste úmrtie Mateja Veverku prípadne jeho manželky v Pohronskej Polhore?

Matriky úmrtí farnosti Rabča, pre obec Polhora, sa nachádzajú na druhom filme (link nižšie). Začínajú rokom 1786, str.635

Sobáše od 1787 sú na rovnakom filme, od strany 422.

Edit:
Ak teda Matej Veverka odišiel v roku 1786 do Pohronskej Polhory, tak prehľadávanie sobášov/úmrtí v Oravskej Polhore Vám nijak nepomôže (začínajú totiž 1786) ...
vorky
Veterán
Veterán

Pozrel som si ešte Váš link "1794 - 1. a 2. záznam", kde to vyzerá tak, že kňaz začal písať meno svedka Paulus (Pavol) Veverka.... to by mohol byť ten, ktorého ste našli na Orave?
viliam
Člen
Člen
Dátum registrácie: 23 Jan 2020, 13:23

Anina napísal: 27 Mar 2022, 10:01 Veverkovci žili aj ďalej od Polhory. V Hruštíne, Lokci, Námestove.
Ja som len tak zbežne prešla poľské, vtedy oravské obce zo súpisu z r. 1715 a 1720, ale nič podobné Veverkovi tam nebolo. To ale nevylučuje, že tam nežili.

A ešte. Veverka v goralčine je Vevjurka / V"vjurka/.

Anina.
Skvelé informácie. Ďakujem Anina!

Dalo by sa teda predpokladať, že priezvisko Veverka je goralského pôvodu? Toto by som rád vypátral. Snáď sa mi to podarí. Teraz mi trklo, že môžem napísať p. Valentovej do JÚĽŠ, tá už si ma za chvíľu dá do spamu :D lebo som jej písal nielen ohľadom priezvisk, ale zaujímali ma aj miestopisné názvy a ich vznik. Napr. v Brezne sú to ulice: Židlovo (takisto kopec s rovnomenným názvom) a Kiepka. Toto môžem doplniť, ak to bude niekoho zaujímať, prípadne vytvorím novú tému, ak by to zaujímalo Brezňanov (Hugáňov), alebo aj iných bádateľov.

Takže moja teória s českým pôvodom asi neobstojí... :D (darmo, bola to len úvaha, slabo podložená faktami).

A tiež si vážim, že ste ma nasmerovali. Lebo vyzerá to tak, že sa Matej Veverka do dediny skutočne priženil alebo ešte je možné aj to, že sa tam narodil, ale neviem ako si mám túto informáciu overiť. Asi budem musieť vychádzať zo svadobnej matriky, ktorú sa mi ešte nepodarilo objaviť. Ale budem sa zameriavať na okolité obce Oravskej Polhory a tiež na obce, ktoré ste mi odporučili.

A ďakujem tiež, že ste nazreli do záznamov.

Len tak zo zaujímavosti: hovoríte goralsky?

Prajem veľa zdaru.

Viliam
vorky napísal: 27 Mar 2022, 11:41 RK farnosť Rabča bola tvorená z troch obcí – Rabča, Oravská Polhora a Sihelné. Od roku 1766 (založenie farnosti) sa viedli matričné knihy narodení tak, že každá obec bola vedená samostatne, až neskôr sa viedli spoločne pre všetky tri obce.

Púchov (str.1-230)

Ako píšete, záznamy narodení vo farnosti Rabča začínajú rokom 1766. Tereziansky Urbar som uviedol len ako doplnok k matričným záznamom. O Muchovcoch v Michalovej neviem...

Pozrel som si Váš link s úmrtím Jána Veverku. Ten údaj o občanovi Brezna, bydlisko Polhora bude zrejme súvisieť s tým, že Pohronská Polhora bola do 1888 súčasťou mesta Brezno....

Fedor-Veverka. Pri narodení jedného dieťaťa Pavla Muchu a Kataríny Fedor bola manželka uvedená ako Veverka. Z toho súdim, že by mohol byť vzťah medzi rodom Fedor a Veverka.... ale treba to overiť. Mohli by ste skúsiť vyhľadať deti akéhokoľvek Mateja s manželkou Evou pred 1786. Ono totiž v Oravskej Polhore tej doby bolo ženské meno Eva veľmi zriedkavé. Na základe tohto postupu by ste mohli zistiť, či existuje reálna súvislosť medzi rodmi Veverka, Fedor prípadné inými priezviskami. Inak, našli ste úmrtie Mateja Veverku prípadne jeho manželky v Pohronskej Polhore?

Matriky úmrtí farnosti Rabča, pre obec Polhora, sa nachádzajú na druhom filme (link nižšie). Začínajú rokom 1786, str.635

Edit:
Ak teda Matej Veverka odišiel v roku 1786 do Pohronskej Polhory, tak prehľadávanie sobášov/úmrtí v Oravskej Polhore Vám nijak nepomôže (začínajú totiž 1786) ...
vorky napísal: 27 Mar 2022, 13:28 Pozrel som si ešte Váš link "1794 - 1. a 2. záznam", kde to vyzerá tak, že kňaz začal písať meno svedka Paulus (Pavol) Veverka.... to by mohol byť ten, ktorého ste našli na Orave?

Už som sa z toho nejako vysomáril :D vďaka za usmernenie.

Ja som prechádzal sobáše v Oravskej Polhore kvôli tomu, aby som zistil, či tam nejakí Veverkovci zostali. Ale asi sa budem musieť zamerať na okolité obce. Lebo neverím, že by som tam nenašiel žiadneho Veverku, lebo ako aj kolegyňa povedala, nemusel byť priamo z Oravskej Polhory. Teda pre upresnenie: my vychádzame z faktu, že jeden z pôvodných osadníkov sa volal Matej Veverka, ale on patril medzi osadníkov, ktorí prišli z Oravskej Polhory. Potom tam máme ďalších 10 obcí, z ktorých osadníci prichádzali. Je teda možné, že prišlo viacero Veverkovcov.

Našiel som úmrtie Mateja Veverku:
94? rokov - 1816

To by znamenalo, že v roku 1786 mal 64 rokov.

Neviem na základe čoho sa vyslali kolonisti, ale nepríde mi pravdepodobné, že by to bol on. Alebo prišiel s celou rodinou a bol jej najstarší člen? Prípadne mohol mať znalosti, ktoré boli dôležité, aj napriek jeho vysokému veku?

Narodenie Mateja Veverku by v tom prípade vychádzalo na obdobie okolo roku 1722, ale to by som už naozaj musel pátrať v urbároch, a zatiaľ nemám dôkaz toho, že je to môj priamy predok.

Tiež som si všimol, že niekedy priezvisko Veverka bolo zapísané vo forme: Weverka, Vevjerka, atď., to aj vysvetľuje možný, ba dovolím si tvrdiť dosť pravdepodobný, goralský pôvod priezviska. A je teda možné aj to, že budem musieť hľadať pôvod v dnešnom Poľsku. Uvidím ako sa to celé vyvŕbi, začína ma to baviť stále viac a viac.

Čo sa týka Pavla Veverku, to Vám zatiaľ neviem povedať, ale máte dobrý postreh.

Prikladám ďalšie potenciálne cenné kúsky do skladačky:

úmrtie Eva Veverka - 62 rokov - 1804 (vekovo by to mohlo sedieť na ženu Mateja Veverku, ale znovu len uvažujem nahlas, nerobím závery)

úmrtie Anna Vevjerka - 38 rokov - 1808 (možno dcéra Evy a Mateja? podľa dátumu úmrtia by sa farár musel pomýliť o 8 rokov, neviem či to možné je alebo nie, zatiaľ som znovu len v úrovni ničím nepodloženej špekulácie)

Eva Veverková mohla byť jeho žena. Každopádne sa potrebujem dostať k sobášnemu listu, aby som si túto informáciu overil.

A idem rovno napísať do Oravskej aj do Pohronskej Polhory, aby ma vedeli nejakým spôsobom nasmerovať. Ale zaujímavý tip. Ďakujem Vám zaň.

Skúmanie prepojenia Veverkovcov a Fedorovcov si nechám na neskôr, na to momentálne bohužiaľ nemám dosť času.

Doma mám dokonca monografiu o Pohronskej Polhore, tak by som mohol kontaktovať autora tohto diela, možno ma bude vedieť nasmerovať.

Vážim si vašej pomoci a ďakujem Vám za ňu. Nech sa Vám darí vo výskume.

Viliam
vorky
Veterán
Veterán

viliam napísal: 29 Mar 2022, 16:36
Anina napísal: 27 Mar 2022, 10:01 Veverkovci žili aj ďalej od Polhory. V Hruštíne, Lokci, Námestove.
Ja som len tak zbežne prešla poľské, vtedy oravské obce zo súpisu z r. 1715 a 1720, ale nič podobné Veverkovi tam nebolo. To ale nevylučuje, že tam nežili.

A ešte. Veverka v goralčine je Vevjurka / V"vjurka/.

Anina.
Skvelé informácie. Ďakujem Anina!

Dalo by sa teda predpokladať, že priezvisko Veverka je goralského pôvodu? Toto by som rád vypátral. Snáď sa mi to podarí. Teraz mi trklo, že môžem napísať p. Valentovej do JÚĽŠ, tá už si ma za chvíľu dá do spamu :D lebo som jej písal nielen ohľadom priezvisk, ale zaujímali ma aj miestopisné názvy a ich vznik. Napr. v Brezne sú to ulice: Židlovo (takisto kopec s rovnomenným názvom) a Kiepka. Toto môžem doplniť, ak to bude niekoho zaujímať, prípadne vytvorím novú tému, ak by to zaujímalo Brezňanov (Hugáňov), alebo aj iných bádateľov.

Takže moja teória s českým pôvodom asi neobstojí... :D (darmo, bola to len úvaha, slabo podložená faktami).

A tiež si vážim, že ste ma nasmerovali. Lebo vyzerá to tak, že sa Matej Veverka do dediny skutočne priženil alebo ešte je možné aj to, že sa tam narodil, ale neviem ako si mám túto informáciu overiť. Asi budem musieť vychádzať zo svadobnej matriky, ktorú sa mi ešte nepodarilo objaviť. Ale budem sa zameriavať na okolité obce Oravskej Polhory a tiež na obce, ktoré ste mi odporučili.

A ďakujem tiež, že ste nazreli do záznamov.

Len tak zo zaujímavosti: hovoríte goralsky?

Prajem veľa zdaru.

Viliam
vorky napísal: 27 Mar 2022, 11:41 RK farnosť Rabča bola tvorená z troch obcí – Rabča, Oravská Polhora a Sihelné. Od roku 1766 (založenie farnosti) sa viedli matričné knihy narodení tak, že každá obec bola vedená samostatne, až neskôr sa viedli spoločne pre všetky tri obce.

Púchov (str.1-230)

Edit:
vorky napísal: 27 Mar 2022, 13:28 Pozrel som si ešte Váš link "1794 - 1. a 2. záznam", kde to vyzerá tak, že kňaz začal písať meno svedka Paulus (Pavol) Veverka.... to by mohol byť ten, ktorého ste našli na Orave?

Už som sa z toho nejako vysomáril :D vďaka za usmernenie.

Ja som prechádzal sobáše v Oravskej Polhore kvôli tomu, aby som zistil, či tam nejakí Veverkovci zostali. Ale asi sa budem musieť zamerať na okolité obce. Lebo neverím, že by som tam nenašiel žiadneho Veverku, lebo ako aj kolegyňa povedala, nemusel byť priamo z Oravskej Polhory. Teda pre upresnenie: my vychádzame z faktu, že jeden z pôvodných osadníkov sa volal Matej Veverka, ale on patril medzi osadníkov, ktorí prišli z Oravskej Polhory. Potom tam máme ďalších 10 obcí, z ktorých osadníci prichádzali. Je teda možné, že prišlo viacero Veverkovcov.

Našiel som úmrtie Mateja Veverku:
94? rokov - 1816

To by znamenalo, že v roku 1786 mal 64 rokov.

Neviem na základe čoho sa vyslali kolonisti, ale nepríde mi pravdepodobné, že by to bol on. Alebo prišiel s celou rodinou a bol jej najstarší člen? Prípadne mohol mať znalosti, ktoré boli dôležité, aj napriek jeho vysokému veku?

Narodenie Mateja Veverku by v tom prípade vychádzalo na obdobie okolo roku 1722, ale to by som už naozaj musel pátrať v urbároch, a zatiaľ nemám dôkaz toho, že je to môj priamy predok.

Tiež som si všimol, že niekedy priezvisko Veverka bolo zapísané vo forme: Weverka, Vevjerka, atď., to aj vysvetľuje možný, ba dovolím si tvrdiť dosť pravdepodobný, goralský pôvod priezviska. A je teda možné aj to, že budem musieť hľadať pôvod v dnešnom Poľsku. Uvidím ako sa to celé vyvŕbi, začína ma to baviť stále viac a viac.

Čo sa týka Pavla Veverku, to Vám zatiaľ neviem povedať, ale máte dobrý postreh.

Prikladám ďalšie potenciálne cenné kúsky do skladačky:

úmrtie Eva Veverka - 62 rokov - 1804 (vekovo by to mohlo sedieť na ženu Mateja Veverku, ale znovu len uvažujem nahlas, nerobím závery)

úmrtie Anna Vevjerka - 38 rokov - 1808 (možno dcéra Evy a Mateja? podľa dátumu úmrtia by sa farár musel pomýliť o 8 rokov, neviem či to možné je alebo nie, zatiaľ som znovu len v úrovni ničím nepodloženej špekulácie)

Eva Veverková mohla byť jeho žena. Každopádne sa potrebujem dostať k sobášnemu listu, aby som si túto informáciu overil.

A idem rovno napísať do Oravskej aj do Pohronskej Polhory, aby ma vedeli nejakým spôsobom nasmerovať. Ale zaujímavý tip. Ďakujem Vám zaň.

Skúmanie prepojenia Veverkovcov a Fedorovcov si nechám na neskôr, na to momentálne bohužiaľ nemám dosť času.

Doma mám dokonca monografiu o Pohronskej Polhore, tak by som mohol kontaktovať autora tohto diela, možno ma bude vedieť nasmerovať.

Vážim si vašej pomoci a ďakujem Vám za ňu. Nech sa Vám darí vo výskume.

Viliam
Začnem od konca. Keďže máte monografiu Pohronskej Polhory, tak v nej nájdete priezviská a pôvodné bydliská prvých osadníkov. Ak tak, skúste sa dostať k tomu zápisu prvých osadníkov. No myslím, že tam nájdete len to, čo je v monografii...

Čo sa týka priezviska Veverka v Oravskej Polhore po roku 1815-1820, tak jediný výskyt je vyššie uvedená Katarína Fedor/Veverka, manželka Pavla Muchu. Mám na mysli krsty...

Ak budete písať na obec Oravská Polhora, tak daný prípad skončí tak či onak u mňa...

Čo sa týka úmrtia Mateja Veverku, vek pri úmrtí je orientačný, reálne mohol mať kľudne o 10 i viac rokov menej. A áno, mohol to byť najstarší člen rodiny, ako hlava rodiny bol uvedený v zozname prvých osadníkov.

Áno, varianty písania priezviska Veverka sú rôzne, pôvod môže byť v goralčine. Nemyslím, že má zmysel hľadať v Poľsku, len jedna obec pôvodných osadníkov je dnes v Poľsku – Lipnica.

S Evou súhlasím. Ak bol sobáš Mateja Veverku a Evy vo farnosti Rabča, tj. v Oravskej Polhore, tak sobáš nenájdete v dôsledku absencie matrík (sobášna začína 1787 a vy ste našli ich dieťa už v 1778).

Prešiel som súpis roku 1751 v Oravskej Polhore – priezvisko Veverka tam nenájdete. Výklad „prečo“ môže byť rôzny – buď v Polhore ešte nežil, nepodliehal súpisu, používal iné priezvisko ... V danom súpise nenájdete ani Stachuru s Vengrinom. Rovnako ako v prípade Veverku, ani priezviska Stachura a Vengrin nezostali v Polhore v 19.storočí.

Priezvisko Veverka by mohlo byť v obci Sihelné. V ďalšej susednej obci – Rabčice (samostatná RK farnosť) – priezvisko Veverka podľa mojich znalostí nebolo. A obec Rabča ste už prešli s tým, že tam Veverka nebol.
Napísať odpoveď