Sátoraljaújhely - katalóg archívnych fondov - druhopisy/sčítanie 1869

Praktické skúsenosti z archívov.
ando007
Príspevky: 12
Dátum registrácie: 02 Aug 2023, 11:01

Ahojte,

prosil by som o radu - vie niekto nájsť na stránke archívu v Sátoraljaújhely https://mnl.gov.hu/bazml katalóg archívnych fondov? Nedarí sa mi na ich stránke preklikať k nejakému presnejšiemu zoznamu uložených archívnych fondov.

Staršie linky, ktoré som našiel na tejto stránke, bohužiaľ už nefungujú. Príklad: http://www.bazleveltar.hu/download.php?view.2684

Pátram po:
  • zozname druhopisov matrík (gréckokatolícke a rímskokatolícke) zo Zemplínskej stolice
  • prípadnom zozname obcí, z ktorých sa dochovali sčítacie hárky z roku 1869 zo Zemplínskej stolice - na familysearch nie sú zoskenované dediny mojich predkov Vyšné Ladičkovce a Nižné Ladičkovce - chcem si overiť, či vôbec takéto hárky ešte existujú.
Ďakujem za každé nasmerovanie!
Používateľov profilový obrázok
patricius95
Veterán
Veterán
Príspevky: 3255
Dátum registrácie: 17 Okt 2012, 23:08
Predkovia z oblasti: Ličartovce → Zakarovský, Ruské Pekľany → Koscik, Havranec → Leľo, Nitr. Streda → Trenčiansky
Bydlisko: Prešov

Dobrý deň,
zoznam archívnych fondov z archívu v Sátoraljaújhely bolo kedysi možné stiahnuť z internetu. Dočasne Vám dokument prikladám na link nižšie, prosím, stiahnite si ho a následne ho vymažem. V priloženom dokumente nájdete zoznam druhopisov matrík. Upozorňujem však, že roky, ktorých sa matričné zápisy týkajú, sú len hrubo vymedzené a jednotlivé roky nemusia byť zachované kompletne.
https://docs.google.com/document/d/1vsJ ... sp=sharing

EDIT:
Nižné a Vyšné Ladičkovce spadali pod Gréckokatolícky farský úrad Sopkovce. Podľa dostupných schematizmov sa vo farnosti viedla matrika od roku 1768. Najstarší zväzok matriky (z r. 1768-1819) sa však už v roku 1890 nespomína, čo znamená, že zrejme sa stratil, bol poškodený alebo zničený ešte pred I. svetovou vojnou. Zvyšná časť matriky (1820-1949) by mala byť dostupná v Štátnom archíve v Prešove. O súpis z r. 1869 z územia Zemplína som sa nezaujímal, skúste osloviť archív v Sátoraljaújhely. Pán riaditeľ komunikuje aj nemecky. Ak budete v kontakte, pýtajte sa rovno aj na súpis z r. 1857, na Šariši sa zachoval, ale neviem, ako to bolo u susedov na Zemplíne.
S pozdravom
Patrik Zakarovský
ando007
Príspevky: 12
Dátum registrácie: 02 Aug 2023, 11:01

Ďakujem za link k zoznamu archívnych fondov!
Napísať odpoveď