Illegitímne deti s oboma rodičmi

Akékoľvek iné otázky, v ktorých potrebujete poradiť (nie priezviská, matriky, archívy, čítanie materiálov a pod. - na to sú zvlášť subfóra!).
Adam20
Príspevky: 21
Dátum registrácie: 29 Máj 2020, 21:24
Predkovia z oblasti: Turzovka

Dobrý deň, idem si k Vám po radu.
Na smínke je dvojstrana krstnej matriky Turzovky, rok 1800. Pri niektorých deťoch je vidno Illeg./illegitimus, no majú uvedených oboch rodičov. Napríklad na pravej strane vidíme 10.3.1800 Katarínu, nelegitímnu, uvedenú len s matkou, no napríklad deti narodené 7.2., 11.2. a 14.2. majú taktiež "illeg.", no majú oboch rodičov. Stretol som sa koncom 19.storočia s prípadmi, kde dieťa bola narodené slobodnej matke ako nelegitímne a namiesto otca dieťaťa tam bol uvedený otec slobodnej matky (dedko narodeného dieťaťa) - prípadne o niekoľko rokov neskôr bolo dieťa zlegalizované sobášom rodičov a otec dodatočne vpísaný, no bolo to vidno na prvý pohľad, že to bolo napísané neskôr (napr. iný rukopis - iný kňaz vo farnosti). V tomto prípade z roku 1800 ten pocit nemám, že by otcovia boli dopísaní dodatočne. Neviete prosím, prečo tie nelegitímne deti majú uvedených oboch rodičov.
Vopred ďakujem za ochotu a odpoveď.
Adam
Prílohy
1800 1.jpg
Používateľov profilový obrázok
patricius95
Veterán
Veterán
Príspevky: 3255
Dátum registrácie: 17 Okt 2012, 23:08
Predkovia z oblasti: Ličartovce → Zakarovský, Ruské Pekľany → Koscik, Havranec → Leľo, Nitr. Streda → Trenčiansky
Bydlisko: Prešov

Dobrý deň,
údaje do krstnej matriky diktovali pri nelegitímnych deťoch spravidla krstní rodičia. V prípade, že meno otca poznali, mohli ho z rôznych dôvodov nahlásiť pri krste - buď z hnevu pred jeho konaním, resp. z rešpektu pred kňazom ako autoritou.
S pozdravom
Patrik Zakarovský
Monicina
Veľmi aktívny člen
Veľmi aktívny člen
Príspevky: 231
Dátum registrácie: 21 Okt 2021, 12:23
Predkovia z oblasti: Podunajská nížina a okolie Kráľovského Chlmca a Berežská oblasť v Zakarpatskej Rus
Bydlisko: Bratislava

V niektorých prípadoch mohlo dôjsť aj k tomu, že rodičia (alebo jeden z nich) boli neplnoletí a nemali 16 rokov a tak ich farár nemohol zosobášiť ale s vidinou naplanovaného sobášu o rok/dva neskôr mohol byť ochotný zapísať legitimitu, už som takýto prípad videla. Aj v určitom období sa napr.muž aj starši ako 16 rokov predtým než absolvoval vojenčinu nemohol ženiť, takže sa to mohlo týkať aj 16-24 ročných, ale ak prebehli zásnuby, tak niektorí farári mohli mať ľudskejší prístup voči svojim ovečkám.
Napísať odpoveď