Umrtie v roku 1899 -miesto nezname, resp. priblizne viem lokalitu

Na tomto fóre človek väčšinou hľadá svojich predkov. Vyskytnú sa však aj situácie, že v rámci pátraní v rodinnej histórii potrebuje získať kontakt na potomkov niektorej z rodinných vetiev. Na to slúži táto časť fóra.
chavele
Dátum registrácie: 27 Okt 2024, 01:39
Predkovia z oblasti: Slovensko - Česka republika

Dobry den,
prosim o radu. Hladam zaznam o umrti mojej prastarej matky. Viem rok kedy zomrela, miesto iba priblizne. Pri hladani na Family search, My Heritage som nenasla co potrebujem. Motam sa tam dookola bez ziadaneho vysledku.
Nasla som zaznam o narodeni a nic dalsie.
Viem meno - Elisabetha Anna Kapitan, narodena v roku 1869, slobodna matka dcery Amálie, ktora sa narodila v roku 1898 v Rovensku, pri Skalici. Elisabetha zomrela v roku 1899. Pravdepodobne tiez niekde v okoli Skalice. V rodine sa o tejto udalosti nehovorilo, pretoze skutocnost, ze dieta bolo nemanzelske bola utajovana. Dozvedela som sa to az z rodneho listu Amálie.
Mozete mi, prosim, poradit ako mam postupovat v hladaní zaznamu o umrti, pripadne je mozne zistit nejako kde je pochovana?
Motam sa v hladaní informacii, no neviem ako na to...
Dakujem.
Chavele
Používateľov profilový obrázok
patricius95
Veterán
Veterán
Dátum registrácie: 17 Okt 2012, 23:08
Predkovia z oblasti: Ličartovce → Zakarovský, Ruské Pekľany → Koscik, Havranec → Leľo, Nitr. Streda → Trenčiansky

Dobrý deň,
Vaše pátranie je komplikované najmä tým, že ide o obdobie, kedy mnohé cirkevné matriky nie sú na FamilySearch dostupné. Najjednoduchšou a najrýchlejšou cestou by bolo navštíviť príslušný Štátny archív v Skalici a prezrieť indexy k úmrtným matrikám v rámci okresu. Nemalo by to trvať dlho a takto by ste mohli nájsť úmrtie oboch žien.
S pozdravom
Patrik Zakarovský
milestone
Veterán
Veterán
Dátum registrácie: 02 Jan 2013, 20:17

chavele napísal: 27 Okt 2024, 01:58 Elisabetha Anna Kapitan, narodena v roku 1869, rímskokatolíčka, slobodna matka dcery Amálie, ktora sa narodila v roku 1898 v Rovensku, pri Skalici. Elisabetha zomrela v roku 1899. Pravdepodobne tiez niekde v okoli Skalice. V rodine sa o tejto udalosti nehovorilo, pretoze skutocnost, ze dieta bolo nemanzelske bola utajovana. Dozvedela som sa to az z rodneho listu Amálie.
Dobrý deň,
ak sa Amália narodila v roku 1898 v Rovensku pri Skalici, prelistovali ste si túto rímskokatolícku matriku farnosti Rohov? https://www.familysearch.org/search/cat ... %20Library Jej narodenie a krst som tam nenašla. Pre Vašu istotu si matriku prelistujte sama.
chavele

Dakujem za informaciu, skusim prelistovat.
no zatial som nasla informacie o rodicoch jej matky. Prosim, co znamena vyraz - venator dominalis in Nyivka? Ten vyraz "in Nyivka" sa v zaznamoch vyskytuje castejsie.
Dakujem.
milestone
Veterán
Veterán
Dátum registrácie: 02 Jan 2013, 20:17

chavele napísal: 28 Okt 2024, 01:09 Prosim, co znamena vyraz - venator dominalis in Nyivka? Ten vyraz "in Nyivka" sa v zaznamoch vyskytuje castejsie.
Dobrý deň,
ideálne by bolo, vždy priložiť odkaz na matriku. Povolanie venator dominalis = panský poľovník. Tu je "náš" slovník, ktorý môžete používať. https://www.genedict.net/2483-sk/venator/

"In Nyivka" - moja odpoveď bude naslepo, lebo nevidím záznam a zároveň predpokladám, že sa jedná asi o skalickú matriku a nejaký chotárny názov. Juhovýchodne od Skalice sa nachádza na tejto mape https://skalica.oma.sk/cykloatlas časť územia s názvom "Nivky za starou tehelňou", čo vyzerá ako rozsiahle polia/lúky.
Druhá možnosť - juhozápadne od obce Mokrý Háj ("Mokrihaj"), ktorá bola filiálnou obcou RKFÚ Skalica, sa na tejto mape https://maps.arcanum.com/sk/map/thirdsu ... 4731865795 nachádza rovnomenný názov "Nivki".

Dve poznámky: pôvodnú tému ste omylom založili v subfóre "Pátranie po potomkoch". Vy dohľadávate Vašich predkov". ;) Vždy radšej založte novú tému, lebo Vaša aktuálna otázka je už miešanie hrušiek s jablkami. Keď bude niekto čítať toto vlákno, tak bude mať z toho mišmaš. :D
chavele

Dobry den,
dakujem za usmernenie. Som na tomto fore iba par dni, zatial sa orientujem. Aj stranku som nasla iba nedavno a so zaujmom citam.
Dakujem aj za vysvetlenie vyrazu. Zatial, v zaciatku hladania mi to uplne staci. Slovniky som nasla a objasnili mi dost vela z veci, ktore som dokazala vycitat zo zaznamov.
Zdravim.
Napísať odpoveď