Mikluscak, okres Bardejov

Máte základné údaje o hľadanom predkovi, neviete však ako ďalej? Opýtajte sa:)
Pravidlá fóra
Pravidlá fóra "Hľadám predka"
Skôr, než položíte otázku v tomto fóre, odporúčame Vám prečítať si tieto pravidlá a snažiť sa ich dodržiavať vo vlastnom záujme, aby Vám skúsenejší kolegovia mohli čo najskôr a čo najpresnejšie odpovedať:
1) Do predmetu témy napíšte konkrétne priezvisko, po ktorom pátrate, prípadne aj oblasť. Ak napíšete "Hľadám predkov", bude názov témy zmenený, pretože predkov tu hľadajú všetci, navyše ide o duplicitu s názvom subfóra.
2) Snažte sa uviesť všetky fakty, ktoré k danému predkovi viete, či už je to narodenie, úmrtie, sobáš, vierovyznanie, lokality, v ktorých žil, alebo čokoľvek iné. Akýkoľvek fakt je lepší, ako nič a môže viesť k rýchlejšej identifikácii.
3) Ak ide o osobu, ktorá už nežije, pridajte link na dokument, týkajúci sa osoby, alebo priložte sken dokumentu, aby sa predišlo omylom pri Vašom čítaní záznamu. Nebuďte ješitní, že Vám sa to stať nemôže. Stáva sa to každému, najmä v začiatkoch. Od toho sme tu, aby sme Vám pomohli, nikoho vopred nezatracujeme.
4) Uvedomte si, prosím, že pátranie po predkoch narodených po roku 1906, je výlučne vo Vašej kompetencii, pretože matriky po roku 1906 sú tzv. "živé matriky", ktoré sú stále uložené na matričnom úrade a údaje z nich sa poskytujú len priamym príbuzným. Preto musíte kontaktovať príslušnú matriku, kde budete musieť preukázať priamy príbuzenský vzťah a za poskytnutie každého záznamu môžu od Vás žiadať správny poplatok 5 Eur. Viac o tom, kde hľadať slovenské matriky: https://www.geni.sk/kde-hladat-slovenske-matriky/

Ďakujeme za pochopenie a želáme veľa úspechov v pátraní po predkoch.
Mito86
Dátum registrácie: 27 Okt 2024, 11:59
Predkovia z oblasti: Mikluscak (Hervartov), Aciak (Bytca)

Ahojte.

mám otázku pre skúsenejších. Posledný predok (priezviska Mikluscak) ktorého viem presne dohľadať, je dolu popísaný Andrej. V zázname je meno otca a matky. Žiaľ, nedarí sa mi nájsť záznam o sobáši, aj keď by podľa priezviska ženy mal byť z okolia a keby aj, tak ma to neposunie ďalej pretože sa v danom roku ešte neuvádzali podrobnosti ako napr. vek a rodičia.

Meno otca je Jan (Johann). Problém je, že v danej farnosti boli minimálne tri rodiny Mikluscak a meno Jan je dosť časté. Prešiel som si záznamy o úmrtiach a záznamy narodených v rozumnom rozmedzí. Predpokladám, že mal syna v veku 18 až 45. Výsledok je, že existuje viac kandidátov, ktorý sa v danom rozmedzí narodili s daným meno a priezviskom a nemám záznam o úmrtí. Ako ďalej? Ďakujem.

András Mikluscsak
Narodený 21.5. 1852
Narodený do domu: Hervartov 36
Pravdepodobne úmrtie: 7. okt. 1938
Meno otca Johann Mikluscsák, Hervartov
Meno matky Zsuzsanna Banasz, Hervartov
Miesto konania Rychvald, Bardejov, Slovakia
Link na zaznam o krste : https://www.familysearch.org/ark:/61903 ... cc=1554443
Používateľov profilový obrázok
patricius95
Veterán
Veterán
Dátum registrácie: 17 Okt 2012, 23:08
Predkovia z oblasti: Ličartovce → Zakarovský, Ruské Pekľany → Koscik, Havranec → Leľo, Nitr. Streda → Trenčiansky

Dobrý deň,
matriku Hervartova som prešiel aj ja, sobáš manželov (Jána Mikluščáka so Zuzanou Pauľušovou) som nenašiel. Podľa záznamov by mali byť rímskokatolíci, ich úmrtie by ste teda mali nájsť v matrike...
- Sčítanie z r. 1869 pre Hervartov sa nezachovalo? Vo FS katalógu ho nevidím, skúste si overiť v ŠA Prešov, či sa hárky zachovali, alebo nie.
- Teoreticky by Vám mohlo napomôcť ešte Sčítanie z r. 1857. To sa zachovalo zo Šariša z mnohých obcí, no z niektorých sa zachovali len sumárne hárky za celú obec, a nie sčítacie hárky za jednotlivé domy. Skúste osloviť ŠA Prešov, či sa jednotlivé hárky z Hervartova zachovali, ak áno, nájsť dom č. 36 a zaslať Vám oskenovaný hárok by pre ochotných zamestnancov ŠA Prešov nemal byť najmenší problém...
S pozdravom
Patrik Zakarovský
JMK
Dátum registrácie: 11 Nov 2023, 17:25
Predkovia z oblasti: Bardejov a okolie - Pohronska Polhora

Dobry den,
skusil som sa pozriet na to lebo Richvaldsku matriku som listoval nie raz. Z toho co som nasiel (alebo skor co mi ponukol familysearch) tak je tu par spojitosti v inom rodostrome, ktory je na familysearch.

Vas Andrej mal brata Jana, ktory sa narodil 14. juna 1847. Krst je dopisany hned nad rokom 1848.
https://www.familysearch.org/ark:/61903 ... cc=1554443

V roku 1857 sa spomina krst Marie Mikluscak, Hervartov 36. Otcove meno sedi ale priezvisko matky je napisane ako Zuzana Haniszek. Zapis cislo 2 - https://www.familysearch.org/ark:/61903 ... cc=1554443

Jan Mikluscak a Zuzana Hanisek mali sobas 10. Februara 1836 - na pravej strane https://www.familysearch.org/ark:/61903 ... 4443&i=374

Co by som skusil na vasom mieste je to ze od narodenia vasho predka, Andreja by som skusil hladat krsty deti na rovnaky dom (Hervartov 36). Aby ste zistil ci tam byval este jeden Jan Mikluscak alebo akakolvek ina rodina. Ako som pisal vyssie v roku 1857 je na tento dom napisany krst Marie ale priezvisko matky Zuzany nesedi a prave to by vam trebalo rozlusknut. Samozrejme cislovanie domov sa mohlo posunut tak skuste si vsimat aj cisla ako 34 a 37.

Ako pisal Patricius tak by som skusil ten archiv a opytal sa ci maju scitania z roku 1857 pre obec Hervartov. Tam by ste mal sancu zistit ake deti v tej dobe zili a ked bol dobry zapisovatel tak aj rodne meno zuzany. Tieto harky su archivovane v badatelni v Niznej Sebastovej (statny archiv Presov).
Používateľov profilový obrázok
Absik
Veterán
Veterán
Dátum registrácie: 17 Okt 2012, 23:22
Predkovia z oblasti: Východné Slovensko: Škripko, Pravda, Polyák, Andrejčák, Výrostko/Virosztko, Prepiják; Maďarsko/Košice: Deutsch; Spiš+Poľsko: Kohn, Tandlich; Morava: Absolon, Lédl
Kontaktovať používateľa:

Bohuzial, pre Hervartov sa jednotlive harky nezachovali, su dostupne iba sumare.
Napísať odpoveď