Hľadám obec s názvom podobným Saplanka / Сапланка

Našli ste v archívoch obec, oblasť, geografické označenie, ktoré neviete nájsť ani na Goolge mapách? Tu vám pomôžeme zistiť, čo to je.
richard1453
Dátum registrácie: 03 Nov 2024, 15:53
Predkovia z oblasti: Slovensko, Zakarpatsko

Dobrý deň všetkým!

Obraciam sa na vás s prosbou o pomoc pri pátraní po mojom pradédovi Ivanovi (Janosovi) Valterovi, narodenom v roku 1912, a jeho rodine. Pochádzam zo Zakarpatska, konkrétne z Mukačeva, a viem, že jeho rodina sa tam prisťahovala z nejakej obce v jednej z blízkych krajín.

Pri skúmaní som získal rodný list môjho deda - Zoltána Valtera, kde je uvedené, že jeho otec bol Slovák. Odvtedy som sa zameral na slovenské stopy, ale moje hľadanie cez indexované zdroje neprinieslo výsledky, a Zakarpatský archív mi nedokázal poskytnúť žiadne informácie. Nedávno som však šťastnou náhodou našiel syna brata môjho pradéda - Bélu (Adalberta) Valtera, narodeného v roku 1909.

Rozhovor s ním mi však nepomohol identifikovať, odkiaľ pochádzajú, pretože sám nevie. Podľa jeho slov sa v rodine hovorilo maďarsky a slovensky. Našťastie, uchoval si staré fotografie a niekoľko sovietskych dokumentov, vrátane sobášneho listu a potvrdenia zo zväzu, kde bolo miesto narodenia napísané ako Сапланка (Saplanka) alebo Сапланца (Saplanca).

Pri hľadaní podobných obcí som našiel iba rumunskú obec Săpânța, ktorej maďarský názov je „Szaplonca“. Už som poslal žiadosť do rumunských archívov, aby som zistil, či sa v matrikách nachádzajú nejaké informácie o mojich predkoch, ale zároveň by som chcel pokračovať aj v pátraní na Slovensku.

Zistil som tiež, že moji pradédovia slúžili v československej armáde pred druhou svetovou vojnou niekde na Slovensku, a preto som poslal žiadosť do vojenského archívu v Bratislave.

Hlavným problémom je, že nemôžem nájsť žiadnu obec s podobným názvom. Predpokladám, že by mala byť na východnom Slovensku, pravdepodobne v bývalom zemplínskom komitáte (aj keď si nie som istý). V Radixindex som našiel nasledovné obce, ale buď už neexistujú, alebo sa jedná o nesprávny názov rumunskej obce:
szaplonsza
szaplonka
szaploncza
szaplonca
szaplocza
szaplencsa
szoploncza
szoplancza

Prosím, ak má niekto skúsenosti alebo vie, ako vyhľadať zaniknuté alebo už neexistujúce obce, veľmi by mi to pomohlo.
milestone
Veterán
Veterán
Dátum registrácie: 02 Jan 2013, 20:17

Dobrý deň,
nepriložili ste sken sobášneho listu, kde miesto narodenia čítate "Сапланка (Saplanka) alebo Сапланца (Saplanca)". Napriek tomu hovorím naslepo, že obec Săpânța (Szaplonca, maďarský názov), ktorá sa nachádza v Marmarošskej župe v Rumunsku, by mala byť tá správna.
https://www.hungaricana.hu/en/search/re ... er_page=20
https://maps.arcanum.com/en/map/thirdsu ... .526975232

Netreba zabúdať na to, že v minulosti stále prebiehal mocenský boj o územie bývalého Rakúsko-Uhorska. Takmer pred 100 rokmi sa včlenili k Československej republike aj rumunské obce, ktoré hraničili s územím Podkarpatskej Rusi.

Treba dúfať, že Vám príde kladná odpoveď z niektorého archívu, aby ste mohli pokračovať vo výskume. Predpokladám, že cirkevné a štátne matričné knihy zostali na území dnešného Rumunska ako nástupníckeho štátu.

Chcem Vás len upozorniť na 4. bod Pravidlá fóra "Hľadám predka", ktorý sa vzťahuje k výskumu na území Slovenskej republiky.
4) Uvedomte si, prosím, že pátranie po predkoch narodených po roku 1906, je výlučne vo Vašej kompetencii, pretože matriky po roku 1906 sú tzv. "živé matriky", ktoré sú stále uložené na matričnom úrade a údaje z nich sa poskytujú len priamym príbuzným. Preto musíte kontaktovať príslušný matričný úrad, kde budete musieť preukázať priamy príbuzenský vzťah a za poskytnutie každého záznamu môžu od Vás žiadať správny poplatok 5 Eur. Viac o tom, kde hľadať slovenské matriky: https://www.geni.sk/kde-hladat-slovenske-matriky/
mano
Veterán
Veterán
Dátum registrácie: 28 Okt 2015, 19:34

richard1453 napísal: 03 Nov 2024, 16:02 Obraciam sa na vás s prosbou o pomoc pri pátraní po mojom pradédovi Ivanovi (Janosovi) Valterovi, narodenom v roku 1912, a jeho rodine.
Dobry den , narodil sa Vas predok 11.5.1912 ?
richard1453

milestone napísal: 04 Nov 2024, 00:28 Dobrý deň,
nepriložili ste sken sobášneho listu, kde miesto narodenia čítate "Сапланка (Saplanka) alebo Сапланца (Saplanca)". Napriek tomu hovorím naslepo, že obec Săpânța (Szaplonca, maďarský názov), ktorá sa nachádza v Marmarošskej župe v Rumunsku, by mala byť tá správna.
https://www.hungaricana.hu/en/search/re ... er_page=20
https://maps.arcanum.com/en/map/thirdsu ... .526975232

Netreba zabúdať na to, že v minulosti stále prebiehal mocenský boj o územie bývalého Rakúsko-Uhorska. Takmer pred 100 rokmi sa včlenili k Československej republike aj rumunské obce, ktoré hraničili s územím Podkarpatskej Rusi.

Treba dúfať, že Vám príde kladná odpoveď z niektorého archívu, aby ste mohli pokračovať vo výskume. Predpokladám, že cirkevné a štátne matričné knihy zostali na území dnešného Rumunska ako nástupníckeho štátu.

Chcem Vás len upozorniť na 4. bod Pravidlá fóra "Hľadám predka", ktorý sa vzťahuje k výskumu na území Slovenskej republiky.
4) Uvedomte si, prosím, že pátranie po predkoch narodených po roku 1906, je výlučne vo Vašej kompetencii, pretože matriky po roku 1906 sú tzv. "živé matriky", ktoré sú stále uložené na matričnom úrade a údaje z nich sa poskytujú len priamym príbuzným. Preto musíte kontaktovať príslušný matričný úrad, kde budete musieť preukázať priamy príbuzenský vzťah a za poskytnutie každého záznamu môžu od Vás žiadať správny poplatok 5 Eur. Viac o tom, kde hľadať slovenské matriky: https://www.geni.sk/kde-hladat-slovenske-matriky/
Ďakujem veľmi pekne za odpoveď, budem teda čakať na odpovede z archívov.

Čo sa týka dokumentov – nápisy sú v cyrilike, preto som si myslel, že nemá zmysel ich prikladať :)

Čo sa týka matrikového úradu, do Slovenska sa dostanem až budúci mesiac a určite tam zájdem, ak ešte nebude všetko jasné.
richard1453

mano napísal: 04 Nov 2024, 07:22
richard1453 napísal: 03 Nov 2024, 16:02 Obraciam sa na vás s prosbou o pomoc pri pátraní po mojom pradédovi Ivanovi (Janosovi) Valterovi, narodenom v roku 1912, a jeho rodine.
Dobry den , narodil sa Vas predok 11.5.1912 ?
Dobrý deň, podľa nášho úmrtného listu sa môj predok narodil 8.11.1912 a jeho otcom bol Valter Jozef.
Napísať odpoveď