neo converta in agone "VYRIEŠENÉ"

Pravidlá fóra
Vzhľadom na časté otázky týkajúce sa prakticky významu slov v písaných dokumentoch, častokrát nesprávne prepísané, jediným pravidlom tohto fóra je, aby ste pridávali odkazy na dokumenty, z ktorých chcete ozrejmiť význam slov. Nepodceňujeme Vaše čítanie, vychádzame z praktických skúseností.
Monicina
Veľmi aktívny člen
Veľmi aktívny člen
Dátum registrácie: 21 Okt 2021, 12:23
Predkovia z oblasti: Podunajská nížina, okolie Kráľovského Chlmca, Berežská oblasť v Zakarpatskej Rus

Dobrý deň

Viete mi prosím niekto vysvetliť, čo znamená výraz pri úmrtí: neo converta in agone?
23.11.1720: Judit Biro, neoconverta in Agony ....

neoconverta znamená, že počas života konvertovala (pravdep. z kalvinizmu na katolicizmus), ale čo znamená to slovo in agone? Nepredpokladám, že by to celé malo znamenať, že konvertovala, keď bola v agónii na smrteľnej posteli, to sa mi nezdá, to by bolo neetické a ani by to podľa mňa nemalo skutočnú hodnotu.

Ďakujem
Naposledy upravil/-a Monicina v 05 Nov 2024, 19:48, upravené celkom 1 krát.
Používateľov profilový obrázok
patricius95
Veterán
Veterán
Dátum registrácie: 17 Okt 2012, 23:08
Predkovia z oblasti: Ličartovce → Zakarovský, Ruské Pekľany → Koscik, Havranec → Leľo, Nitr. Streda → Trenčiansky

Dobrý deň,
lenže práve to je skutočný význam toho pojmu. V období protireformácie a rekatolizácie sa katolícki kňazi týmto snažili o záchranu duši evanjelikov a do poslednej chvíle sa ich snažili primäť ku konverzii. Neo conversa in agonii znamená, že dotyčná, ktorá dovtedy celý život vyznávala inú vieru (evanjelickú alebo kalvínsku), na smrteľnej posteli konvertovala v katolícku vieru.
S pozdravom
Patrik Zakarovský
Monicina
Veľmi aktívny člen
Veľmi aktívny člen
Dátum registrácie: 21 Okt 2021, 12:23
Predkovia z oblasti: Podunajská nížina, okolie Kráľovského Chlmca, Berežská oblasť v Zakarpatskej Rus

Ďakujem Vám za potvrdenie.
Je to smutné, že farári nedali pokoj ani umierajúcim. Zrejme nemala doma svoje deti, ktoré by tomu zabránili.
Napísať odpoveď