Hľadám Slovenský diplomatár

Tipy na knihy užitočné pri genealogickom pátraní. Máte zaujímavú knihu a ste ochotní v nej pre ostatných vyhľadať nejakú informáciu? Sem s ňou.
Rosina
Dátum registrácie: 17 Apr 2021, 15:15

Dobrý večer, hľadám listinu o prvej písomnej zmienke obce Križovany nad Dudváhom, kedysi Kerestúr.
Na webovej stránke obce Šintava som našla zmienku o správe, ktorá je z roku 1177. Podľa nej uhorský kráľ Belo III. závetom potvrdil časť majetkov v prospech Zemereho, komesa zo Šintavy. Z prameňov vyplýva, že šintavským hradným komesom bol už v roku 1173. K šintavskému kráľovskému pohraničnému hradu patrili aj okolité oblasti napr. Šoporňa, Pata, Vozokany, Abrahám, Križovany, Šúrovce, ale aj pozemky vo vzdialenejších lokalitách.

Obec Križovany nad Dudváhom doteraz uvádza ako svoju prvú písomnú zmienku z roku 1296, no táto patrí obci Budmerice, ktorá sa kedysi tiež volala Kerestúr. Potvrdil to aj Vladimír Rábik vo svojej publikácii „Vývoj cirkevnej správy na Slovensku“ .
Za akúkoľvek pomoc ďakujem.
Používateľov profilový obrázok
patricius95
Veterán
Veterán
Dátum registrácie: 17 Okt 2012, 23:08
Predkovia z oblasti: Ličartovce → Zakarovský, Ruské Pekľany → Koscik, Havranec → Leľo, Nitr. Streda → Trenčiansky

Dobrý deň,
Rosina napísal: 06 Nov 2024, 23:32 Dobrý večer, hľadám listinu o prvej písomnej zmienke obce Križovany nad Dudváhom, kedysi Kerestúr.
Na webovej stránke obce Šintava som našla zmienku o správe, ktorá je z roku 1177. Podľa nej uhorský kráľ Belo III. závetom potvrdil časť majetkov v prospech Zemereho, komesa zo Šintavy. Z prameňov vyplýva, že šintavským hradným komesom bol už v roku 1173. K šintavskému kráľovskému pohraničnému hradu patrili aj okolité oblasti napr. Šoporňa, Pata, Vozokany, Abrahám, Križovany, Šúrovce, ale aj pozemky vo vzdialenejších lokalitách.
Obec Križovany nad Dudváhom doteraz uvádza ako svoju prvú písomnú zmienku z roku 1296, no táto patrí obci Budmerice, ktorá sa kedysi tiež volala Kerestúr. Potvrdil to aj Vladimír Rábik vo svojej publikácii „Vývoj cirkevnej správy na Slovensku“ .
Za akúkoľvek pomoc ďakujem.
Dobrý deň,
ospravedlňujem sa, no trvalo mi dlhšie, kým som si našiel čas na kvalifikovanú odpoveď.
Vo Vašom prípade Vám CDSI nepomôže, nakoľko I. zv. sa venuje rokom 805-1235 a II. zv. sa venuje rokom 1235-1260, takže listina z r. 1296 tu uvedená nie je.
Máte preto možnosť pátrať na internete vďaka tomu, že Maďari sa svojej stredovekej histórii venujú s omnoho väčším zápalom než my, Slováci.
Z obdobia „Arpádovského Uhorska“ vytvorili súborné diplomatáre, ktoré nájdete na portáli Hungaricana, alebo aj prostým vyhľadávaním cez google, ak zadáte termín „Árpádkori okmánytár“ (teda archív dokumentov z Arpádovského obdobia).

Ak vo vyhľadávači budete hľadať dobový názov obce, vyhľadávač Vám vyhodí tieto tri možnosti: https://library.hungaricana.hu/hu/searc ... enRoIXIifQ
Bez kontextu a znalosti miestnych pomerov si netrúfam tipnúť, ktorý z „Keresztúrov“ sa v týchto troch listinách spomína. K spracovaným diplomatárom navyše chýba ucelený index, ktorý by prácu amatérom ako som ja, uľahčil.

Po r. 1301, keď Arpádovská dynastia vymrela po meči, figurujú uhorské dokumenty ako súčasť Anjouovského archívu, na googli treba hľadať pod termínom „Anjou okmánytár“ . Tu sa už stretávame s pomerne kvalitne vypracovaným miestnym registrom, a tak vieme, že listina č. 9 zo dňa 6. januára 1353 sa týka jednoznačne obce Križovany nad Dudváhom.
https://library.hungaricana.hu/hu/view/ ... y=kereztur

Podľa regestára: pred Nitriansku kapitulu predstúpili synovia Pavla z Rouou, Ján a Ladislav a osobne vyhlásili, že mlyn s dvomi mlynskými kameňmi na rieke Dudváh v obci zvanej Kereztur spolu so všetkým jeho príslušenstvom prenajímajú od sviatku Zjavenia Pána v r. 1353 na dva roky Michalovi, synovi Tomáša, richtárovi obce Kereztur za poplatok 10 talentov denárov. Po uplynutí dvoch rokov smeli Pavlovi synovia a ich príbuzní mlyn vykúpiť za záložnú sumu. Keďže regestár obsahuje aj číslo listiny, dá sa cez hungaricanu vyhľadať a takto vyzerá:
https://archives.hungaricana.hu/en/char ... 054%2C1887

Záverom - nedokážem jednoznačne určiť, či ide o najstaršiu listinu týkajúcu sa Križovian nad Dudváhom, ale bezpečne sa listina týka Vami skúmanej obce.
S pozdravom
Patrik Zakarovský
Rosina
Dátum registrácie: 17 Apr 2021, 15:15

Dobrý večer pán Zakarovský, veľmi pekne vám ďakujem, to je skvelé, čo ste našli !!! Ja som doteraz vedela len o listine z 13.5.1390, v ktorej je spomínaná farnosť obce Križovany nad Dudváhom, vtedy latinsky Santa Cruze. V tejto listine sa uvádza obvinenie bratislavského prepošta Vavrinca a jeho kňazov z neoprávneného manipulovania a distribúcie kryzmy a posvätných olejov, čím sa porušili práva ostrihomskej kapituly. Medzi vymenovanými farármi je uvedená pod odkazom 58 aj obec Križovany nad Dudváhom, vtedy pod názvom de Santa Cruze .
Listina, napísaná po latinsky je v dvoch súčasných origináloch, napísaných na pergamene, uložená v Arcibiskupskom prímaskom archíve v Ostrihome (Esztergom), Súkromný archív Ostrihomskej kapituly (Prímási Levéltár, Esztergom, Esztergomi Székesfőkáptalan Magánlevéltára), Lad. 51, Fasc.1, Nr. 30 (A1) a v Slovenskom národnom archíve v Bratislave, vo fonde Súkromný archív Bratislavskej kapituly, Lad. H, Fasc. 2, Nr. 20 (A2). – Text listiny sa zachoval aj v overenom odpise Bratislavskej kapituly zo 6. apríla 1484, uloženého taktiež v Slovenskom národnom archíve v Bratislave, vo fonde Súkromný archív Bratislavskej kapituly, Lad. H, Fasc. 2, Nr. 24 (C).

https://www.monasterium.net/mom/SK-SNA/ ... 11/charter

Stále mám nádej, že sa nájde aj skoršie datovaná listina.... čo ste mi aj vy dokázal. Takže budem pátrať ďalej. Ešte raz, som Vám veľmi povďačná za Vašu pomoc.
Napísať odpoveď