Dobrý deň.
Chcel by som poprosiť o radu ohľadom Dikálneho súpisu z roku 1746/7. Príklad súpisu nájdete tu: https://drive.google.com/drive/folders/ ... sp=sharing
Jedná sa o súpis z obce Malé Krštenany. Prvá strana zaznamenáva súpis daňovníkov z danej obce. Moja otázka je k druhej strane, kde je zápis iný a ešte som sa s ním nestretol.
Na tejto strane sú zapísaní ľudia z iných obcí, napr. "Ex possessione Kis Ugrocs" a nasleduje zoznam ľudí. Vo väčšine prípadov je vypísaná kolónka Vinice (Vineae).
Chápem to tak, že v obci Malé Krštenany vlastnili resp. obhospodarovali vinice aj obyvatelia z iných obcí. Vysvetlil som si to správne?
Ďakujem za pomoc.
JakubG
Dikálny súpis 1746/7 VYRIEŠENÉ
- patricius95
- Veterán
- Dátum registrácie: 17 Okt 2012, 23:08
- Predkovia z oblasti: Ličartovce → Zakarovský, Ruské Pekľany → Koscik, Havranec → Leľo, Nitr. Streda → Trenčiansky
Áno, je to presne tak. Svedčí o tom aj text „His accedunt Extranei ex Possessione...“ v preklade: Sem prichádzajú [hospodáriť] cudzinci z obce...
Podľa mňa ide o pomerne vzácnu listinu, vďaka ktorej sa dajú rekonštruovať majetkové pomery v obci v dávnych dobách.
Podľa mňa ide o pomerne vzácnu listinu, vďaka ktorej sa dajú rekonštruovať majetkové pomery v obci v dávnych dobách.
S pozdravom
Patrik Zakarovský
Patrik Zakarovský
-
- Nováčik
- Dátum registrácie: 07 Jan 2023, 15:47
- Predkovia z oblasti: farnosti Veľké Uherce, Malé Krštenany, Veľké Ostratice, okolie Banskej Štiavnice
Opäť ďakujem, Patrik. Tiež som pozrel aj ďalšie zachované súpisy a obdobný zápis sa vyskytuje ešte aj v roku 1763/64. Sú to 2 súpisy nasledujúce po sebe. Predchádzajúci rieši iba danú obec a nasledujúci po nich je Tereziánsky urbár, ktorý v obci Malé Krštenany obsahuje tiež "zoznam vinohradníkov", ale už ich nerozdeľuje podľa obcí. Neskúmal som zatiaľ podrobne všetky priezviská, ale vyskytujú sa tam skôr Kršteňanci, resp. pre mňa zaujímaví Uherčanci tam nie sú.
Napadla mi ale ešte jedna otázka k súpisu 1746/7. V pravej časti (3.-4. stĺpček z prava) je niečo zapísané textom a nie číslami (ako pri ostatných stĺpčekoch). Čo to, prosím, môže znamenať?
Ďakujem.
Jakub
Napadla mi ale ešte jedna otázka k súpisu 1746/7. V pravej časti (3.-4. stĺpček z prava) je niečo zapísané textom a nie číslami (ako pri ostatných stĺpčekoch). Čo to, prosím, môže znamenať?
Ďakujem.
Jakub
JakubG
- patricius95
- Veterán
- Dátum registrácie: 17 Okt 2012, 23:08
- Predkovia z oblasti: Ličartovce → Zakarovský, Ruské Pekľany → Koscik, Havranec → Leľo, Nitr. Streda → Trenčiansky
Ide o dane odvádzané z inej činnosti, napr. Ex Quaestum = z obchodu, Molitor = z výkonu mlynárskej profesie.
S pozdravom
Patrik Zakarovský
Patrik Zakarovský
-
- Nováčik
- Dátum registrácie: 07 Jan 2023, 15:47
- Predkovia z oblasti: farnosti Veľké Uherce, Malé Krštenany, Veľké Ostratice, okolie Banskej Štiavnice
Ďakujem za vysvetlenie aj uvedenie príkladov. V tejto súvislosti som znova pozrel súpisy a pridám ešte jeden odkaz do druhej paralelnej diskusie o súpisoch, kde sa tematicky viac hodí. Ďakujem ešte raz.
JakubG
JakubG
JakubG