Kde všetko zmizlo alebo kam sa stratili internetové zdroje

Tipy na online databázy užitočné pri genealogickom pátraní.
igrijan
Člen
Člen
Dátum registrácie: 28 Dec 2013, 23:31
Predkovia z oblasti: Kamenec p. Vtáčnikom, Zemianske Kostoľany, Veľké Uherce, Horná Ves, Dolné Naštice, Vysočany, Valaská Dubová, Rybany, Nedašovce, Ostratice

Zdravím,

názov témy je skôr rečnícka otázka no rád by som otvoril diskusiu na tému "miznúcich" zdrojov a ich prípadných dostupných alternatív.

Asi prvú výraznú vec, ktorú som si za ostatné roky všimol je, že databázy neustále "downsmaplujú", teda znižujú kvalitu digitalizovaných záznamov. Viaceré staré dokumenty, napr z Hungarikany, sú v dnešnej dostupnej podobe takmer nečitatelné.

Druhá vec, ktorú som si v posledných mesiacoch všimol je že FamilySearch "odstraňuje" doposiaľ bežne dostupné matriky. Nejde len o tie s presahom do zákonu o ochrane údajov, ale aj mnohé historické sú dnes dostupné len formou objednania si filmu.

Tak isto ma nedávno "milo" prekvapilo, že z arcanum kompletne zmizli historické katastrálne mapy z územia Slovenska.

Viaceré veci sa zrejme stali už dávnejšie, nesledujem to na dennej báze. Preto by som sa zároveň chcel opýtať, či mi niekto vie povedať "čo sa deje".
ando007
Nováčik
Nováčik
Dátum registrácie: 02 Aug 2023, 11:01
Predkovia z oblasti: Bystrá, Miková, Bukovce, Soľník, Ladičkovce, Hankovce, Kochanovce, Papín

igrijan napísal: 17 Nov 2024, 06:50 Tak isto ma nedávno "milo" prekvapilo, že z arcanum kompletne zmizli historické katastrálne mapy z územia Slovenska.
Tj chcete povedať, že tam napr bola i slovenská časť Zemplína? :shock:

Ja to poznám už len za súčasneho stavu: https://maps.arcanum.com/en/map/cadastr ... .123575111
Používateľov profilový obrázok
duros
Administrátor
Administrátor
Dátum registrácie: 11 Sep 2012, 14:52
Predkovia z oblasti: Snopek, Varényi - farnosti Malá Hradná, Dubodiel, Bánovce nad Bebravou, Trenčín, Trenčianska Turná, Dubnica, Jacovce
Kontaktovať používateľa:

ando007 napísal: 18 Nov 2024, 22:22
igrijan napísal: 17 Nov 2024, 06:50 Tak isto ma nedávno "milo" prekvapilo, že z arcanum kompletne zmizli historické katastrálne mapy z územia Slovenska.
Tj chcete povedať, že tam napr bola i slovenská časť Zemplína? :shock:

Ja to poznám už len za súčasneho stavu: https://maps.arcanum.com/en/map/cadastr ... .123575111
Nie, nikdy tam nebolo všetko. Ale bolo tam niečo napr. aj z Nitrianskej župy.
igrijan
Člen
Člen
Dátum registrácie: 28 Dec 2013, 23:31
Predkovia z oblasti: Kamenec p. Vtáčnikom, Zemianske Kostoľany, Veľké Uherce, Horná Ves, Dolné Naštice, Vysočany, Valaská Dubová, Rybany, Nedašovce, Ostratice

Nie, ako bolo povedané, bolo tam len niečo. Veľa tých katastrálnych máp sa vôboc nedochovalo, respektíve len v mladších odpisoch/otlačkoch s rôznou mierou detailov voči originálu. Dajú sa kúpiť digitálne kópie cez GKÚ, kde sa dá aj pozrieť, čo k akým obciam existuje (dolu sú odkazy na zoznamy originálov, kópií a otlačkov):
https://www.geoportal.sk/sk/archiv/koma ... ny-operat/

GKÚ má v archíve aj veci, čo neboli maďarmi digitalizované, ale stojí to dosť ... najmä ak si v tom chce človek len tak listovať či náhodou niečo nenájde. Preto ma trochu zarmútilo, že to zmizlo (bolo to pôvodne na arcanum).
ignobilis
Dátum registrácie: 12 Jan 2016, 19:24
Predkovia z oblasti: Liptov (dolný a stredný), Spiš (Zamagurie, Poľský Spiš, okres Levoča), Kysuce, Zemplín (okres Trebišov)

Dobrý deň,

vedeli by Ste uviesť príklad takéhoto zdroja z Hungaricany? Ja som len náhodne skontroloval niektoré typy dokumentov (viaceré kolekcie), ktoré som si uložil pred pár rokmi a nevidím v nich rozdiel v kvalite. Problém by mohol byť aj v prehliadači, keďže, ako iste viete, dokumenty sa načítajú postupne ako meníte zoom, a ak je nesprávne zaznamenaný, ostanú Vám obrázky v nižšom rozlíšení, ktoré sa horšie čítajú.

Pri familysearch som nezaznamenal, že by zmizli filmy úplne, ale netvrdím, že to tak nemôže byť. Osobne som sa v predchádzajúcich mesiacoch stretol s problémami, keď menili niečo v systémoch a haprovali im skripty na stránkach. Potom sa niektoré filmy v katalógu zobrazovali bez náležitej ikonky filmu alebo s nesprávnou ikonou (napr. index bol označený ako film na objednanie). Inde som videl situáciu, že bol film uvádzaný ako dostupný, ale po kliknutí sa objavili chyby (bolo to však práve pri tých matrikách, ktoré by podľa tých pravidiel blokované byť mali a neviem, či boli predtým niekedy dostupné).
Napísať odpoveď